Biografija Nikole Tesle – Biografije poznatih

Biografija Nikole Tesle - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Nikole Tesle, poznatog hrvatskog izumitelja. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Angele Merkel” ili “Angela Merkel” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o vješticama.

Kratka biografija Nikole Tesle

Nikola Tesla je rođen 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu (Hrvatska), a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku (SAD). Tesla je pohađao njemačku osnovnu školu u Smiljanu, završio ju je u Gospiću. Nakon toga je upisao Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Nakon što je  završio gimnaziju, dvije se godine nije školovao. 1875. godine se upisuje na Visoku tehničku školu u Grazu. Prvu je godinu primao stipendiju Vojne krajine, a za daljnje učenje na tehničkoj školi nije imao stipendiju. Na početku 1880. godine je otišao u Prag sa željom da nastavi studirati, ali nema nikakvih podatka da je završio studij na nekom od sveučilišta. Nakon završetka studija počeo je raditi u telefonskom društvu i dvije godine je priključivao telefone po kućama.

Kasnije je neko vrijeme radio kao inženjer Telefonskog društva u Budimpešti, gdje je načinio niz tehničkih poboljšanja u telefoniji. Kasnije odlazi u Pariz te se zaposlio u Edisonovoj tvrtki “Continental Edison Company”. 1883. godine je u Strasbourgu konstruirao prvi indukcijski motor. U lipnju 1884. godine odlazi u SAD, gdje se zaposlio kod T. A. Edisona. Iznosio je svoje zamisli o proizvodnji i isplativijem prijenosu izmjeničnih struja, ali nije nailazio na razumijevanje.

Rad u SAD-u

Dolaskom u SAD postaje američki državljanin. Zapošljava se u Edisonovoj tvrtki, ali se dva izumitelja nikako nisu mogla slagati u načinu rada što je dovodilo do sukoba između njih. Nikola Tesla je prekinuo rad s Edisonom kada ga je ovaj uvrijedio zbog načina rada i napisao mu je poruku sa sadržajem: “Doviđenja gospodine Edison.”

1885. godine Nikola Tesla je u New Yorku osnovao vlastitu tvrtku “Tesla Electric Light and Manufacturing Company” za proizvodnju električnih lučnica. 1887. godine osniva tvrtku “Tesla Electric Company”. U jesen 1887. godine prijavio je svoje prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja. Tim je svojim izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne. U svibnju 1888. godine u Američkom institutu elektroinženjera održao je predavanje na temu Novi sustav motora i transformatora izmjenične struje.

NE PROPUSTI  Biografija Lionela Messia - Biografije poznatih

U svibnju 1888. američki izumitelj i industrijalac George Westinghouse iz Pittsburga kupio je prava na Teslin patent višefaznog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i elektromotora. 1887. godine Nikola Tesla osniva svoj laboratorij u New Yorku u kojemu je radio sve do svoje smrti. Tada je izumio elektromotor koji će biti osnova svih strojeva koji se pokreću izmjeničnom strujom. Radio je na drugim izumima kao što su na primjer visokofrekventni elektricitet. 1891 godine osmišljava Teslin navoj koji će zatim postati indukcijski navoj najčešće korišten u radio tehnologiji.

Biografija Nikole Tesle – Prve hidroelektrane na izmjeničnu struju

O izumima Nikole Tesle izumima pisala su sva glasila u svijetu, a Tesla je držao predavanja širom Amerike i Europe. 1893. godine na Svjetskoj izložbi u Chicagu tvrtka Westinghouse je prikazala Teslin sustav višefaznih električnih struja i njegovu električnu rasvjetu, te je predložila Teslin sustav izmjeničnih struja za elektranu na slapovima Niagare. 1896. godine je hidroelektrana završena 1896., a njome je, visokonaponskim dalekovodom bio opskrbljivan oko 40 kilometara udaljen grad Buffalo, a potom i udaljeniji gradovi. Za nekoliko godina Teslin se sustav višefaznih izmjeničnih struja počeo koristiti po cijelome svijetu. Tijekom više od jednoga stoljeća u osnovi se nije promijenio.

Požar u laboratoriju Nikole Tesle

1895. godine u laboratoriju Nikole Tesle je izbio požar. Požar je uništio sve uređaje, nacrte, arhiv i Tesline privatne stvari. 1896. godine je podigao novi laboratorij, u kojem je s transformatorom vrlo visokoga omjera transformacije postizao vrlo visoke napone. Daljnja su istraživanja Nikolu Teslu navela na zamisao kako bi se električna energija mogla prenositi na velike udaljenosti bez upotrebe električnih vodiča. Izumio je radiokomunikacije i daljinsko upravljanje. Napravio je model broda kojim je s pomoću električnih signala bežično upravljao na daljinu, kojega je javno pokazao 1898. godine u New Yorku.

NE PROPUSTI  Biografija Alena Vitasovića - Biografije poznatih

Biografija Nikole Tesle – Postrojenja u Colorado Springsu i Long Islandu

1897. godine Tesla je izgradio veliku odašiljačku i prijamnu postaju na u Colorado Springsu i u njoj je usavršavao sustave za bežični prijenos signala i električne energije. Pri bežičnom prijenosu električne energije na daljinu glavna je poteškoća bila malena učinkovitost sustava. U Colorado Springsu je došao do sigurno svog najvećeg otkrića – stojnih valova. Pomoću ovog otkrića je dokazao da Zemlja može poslužiti kao električni vodič. Upalio je 200 žarulja koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od 40 kilometara. Tada je bio posve siguran da prima signale s druge planete, a zbog čega su ga ismijavali.

1901. godine je počeo graditi veliku radijsku postaju na Long Islandu u New Yorku. S novcem američkog financijera J. Pierre Pont Morgana od 150 tisuća dolara započeo je konstrukciju tornja koji bi bežičnim putem odašiljao signale. Pomoću tog tornja želio je osigurati slanje slika, poruka, vremenskih prognoza i burzovnih izvještaja bežičnim putem. Za antenu je bio izgrađen stup visok 57 metara. Njime je želio bežično odašiljati signale i električnu energiju, svima dostupnu i bez ikakve naplate. Radi njegove ideje o besplatnoj el. energiji, gradnja je bila obustavljena 1905. godine. Kasnije svoj rad preusmjerio na turbine i neke druge projekte.

Smrt Nikole Tesle i njegovi papiri

Nikola Tesla je preminuo u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87-oj godini života. Nakon što je umro kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i kao i njegove laboratorijske bilješke zapečaćeni su. Neko vrijeme nalazili su kod Teslinog rođaka Save Kosanovića. Kasnije je Kosanović svoje nasljedstvo poklonio gradu Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle.

KOMENTIRAJTE NIKOLU TESLU

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.