Biografija Zorana Milanovića – Biografije poznatih

Biografija Zorana Milanovića - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Zorana Milanovića, poznatog hrvatskog političara. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Angeline Jolie” ili “Angelina Jolie” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o bizarnim natjecanjima.

Kratka biografija Zorana Milanovića

Zoran Milanović je rođen 30. listopada 1966. godine u Zagrebu (Hrvatska). Odrastao je u zagrebačkim naseljima Trnje i Črnomerec. Pohađao je srednju školu u Zagrebu koja se nekada zvala “Centar za upravu i pravosuđe” kojoj je danas naziv 1. gimnazija Zagreb. Nakon završene srednje škole upisuje se na pravni fakultet na kojemu je bio izvrstan student, uspješno je diplomirao pravo i dobio Rektorovu nagradu. U mladosti je bio sklon tučnjavama, što je i sam priznao.

Nakon završenog fakulteta prvo zaposlenje mu je bilo na trgovačkom sudu u Zagrebu, a nakon toga, 1993. godine u Ministarstvu vanjskih poslova RH. Godinu dana kasnije odlazi u ratni Azerbajdžan u sklopu mirovne misije OESS-a gdje se nalazio 45 dana. 1966. godine postaje savjetnik u hrvatskoj misiji pri Europskoj uniji i NATO-u. 1998. godine na flamanskom Sveučilištu u Bruxellesu završava poslijediplomski studij europskoga prava. 1999. godine se vraća natrag u Ministarstvo vanjskih poslova.

Karijera u politici

1999. godine postaje članom političke stranke SDP. Nakon pobjede SDP-a na izborima 2000. godine Zoran Milanović je dobio povjerenje svoje stranke da komunicira s NATO-om. 2003. godine postaje pomoćnik ministru vanjskih poslova Toninu Piculi. 2004. godine je izabran u glavni odbor stranke SDP, a 2006. godine postaje glasnogovornik svoje političke stranke. U 9. mjesecu iste godine je bio koordinator rada SDP-a u 4. izbornoj jedinici.

Nakon smrti tada predsjednika SDP-a Ivice Račana, Zoran Milanović najavljuje kandidaturu za predsjednika te stranke. Na stranačkim izborima Milanović je u drugom krugu pobijedio Željku Antunović i postao novi predsjednik SDP-a. Nakon što je postao predsjednik stranke, po istraživanjima, porastao je rejting SDP-a. 2007. godine su mnogi predviđali pobjedu na parlamentarnim izborima ali te je izbore ipak dobio HDZ. Neki komentatori su navodili da je razlog tomu Milanovićevo neiskustvo. 2008. godine opet pobjeđuje na izborima za predsjednika stranke a 2011. godine kukuriku koalicija sa SDP-om na čelu pobjeđuje na parlamentarnim izborima i Milanović postaje premijer.

U listopadu 2014. godine hrvatski branitelji su počeli veliki prosvjed tražeći da tadašnji ministar Predrag Matić podnese ostavku što je Milanović odbio. Prosvjedi su se nastavili i u 2015. godini, a prosvjed je eskalirao u svibnju 2015. godine ispred zgrade vlade. Na parlamentarnim izborima 2015. godine SDP gubi izbore, te opet na prijevremenim izborima 2016. godine. Nakon toga Zoran Milanović se povlači sa mjesta predsjednika SDP-a. 2019. godine se kandidira na predsjedničkim izborima na kojima pobjeđuje Kolindu Grabar Kitarović.

KOMENTIRAJTE ZORANA MILANOVIĆA

Možda će vas zanimati i ovo: