Borbeni avion F/A-XX nije nevidljiv ali imat će tri lasera

U ovoj objavi možete pročitati neke zanimljivosti kada je u pitanju borbeni avion F/A-XX. Zanimljivi su stvarno ti avioni, a posebno vojni avioni koji se konstantno usavršavaju.

Borbeni avion F/A-XX nije nevidljiv ali imat će tri lasera
Za posao izrade novog aviona F/A-XX koji bi trebao ostvariti dominaciju u zraku zainteresiran je i Boeing.

 Zanimljivi borbeni avion F/A-XX

Zračne bitke letjelica s laserskim oružjem, poput onih u filmovima znanstvene fantastike, sve su bliže. Još da izume energetsko zaštitno polje oko aviona te vučnu zraku i doživljaj bi bio potpun.

Iako se u SAD-u još nije stišala bura oko borbenog aviona F-35, za koji mnogi kažu da je jedan od najvećih propalih projekata u povijesti američkog naoružavanja, tamošnja stručna javnost te ljubitelji borbene avijacije i visoke tehnologije posljednjih se mjeseci zabavljaju novim projektom borbenog aviona šeste generacije, koji bi, barem prema sadašnjim najavama, trebao predstavljati veliki korak naprijed u odnosu na najnaprednije postojeće avione pete generacije.

Razvijat će i avion i dron

Riječ je o projektu oznake F/A-XX za Američku ratnu mornaricu (USN). On bi u uporabu trebao ući 2028., odnosno oznake F-X za zrakoplovstvo (USAF), za koji je rok 2032. Iako američki dužnosnici ne otkrivaju detalje, ono što je poznato sigurno će zagolicati maštu, i to ne samo ljubitelja znanstvene fantastike. Naime, jedna od glavnih odlika novog aviona trebao bi biti laser! Štoviše, na raspolaganju bi trebao imati čak tri vrste, odnosno kategorije lasera, koje bi se razlikovale po snazi. Laser slabe snage služio bi za osvjetljavanje, traženje, ciljanje i ometanje protivničkih senzora, a onim srednje snage uništavali bi se neprijateljski projektili. Laser najjače snage služio bi, naravno, za borbu s neprijateljskim letjelicama i metama na zemlji ili moru. Tako bismo uskoro mogli gledati zračne bitke nalik onima iz Ratova zvijezda ili serijala Stargate. Još da izume energetsko zaštitno polje oko aviona te vučnu zraku i doživljaj bi bio potpun.

NE PROPUSTI  Povijesne fotografije koje su uvijek bile zanimljive

Stealth tehnologija

Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj projekt jest potpuni zaokret u pogledu pristupa važnosti “stealth” tehnologije. Naime, zasad nije predviđeno da avion ima tu sposobnost iako se posljednjih desetljeća “nevidljivost” isticala kao jedna od najvažnijih značajki borbenih aviona još od bombardera F-117 i B-2 do najmoćnijeg aviona današnjice F-221 i već spomenutog F-35.

Razlog zašto se odustaje od dugogodišnjeg ulaganja u razvoj te tehnologije je taj što se planira da će avion ionako imati manji odraz od današnjih “vidljivih” aviona, kao i da će biti u stanju obraniti se od svih prijetnji i biti toliko superioran bilo čemu što bi mu se moglo suprotstaviti da mu “nevidljivost” neće biti ni potrebna. F/A-XX mogao bi biti i prvi avion kod kojeg će se paralelno razvijati inačica aviona kojim će upravljati pilot u kokpitu i bespilotna letjelica. Izvana bi te dvije inačice trebale biti gotovo identične, a slične bi im trebale biti i performanse.

I Rusi najavili svoj projekt

Kad uđe u uporabu, trebao bi zamijeniti postojeće F/A-18 i F-15, a kasnije i F-22. U konačnici i spomenuti trenutačno najnoviji avion F-35.

Valja napomenuti da su i Rusi, koji još nisu u uporabu uveli ni svoj avion pete generacije T-50 (PAK-FA), koji bi trebao biti pandan F-22 i F-35, iako je u visokoj fazi testiranja, također najavili kako će razvijati avion šeste, pa i sedme generacije, ali kako to obično biva, oko svojih projekata iz domene nacionalne sigurnosti puno su tajnovitiji od Amerikanaca pa se o detaljima tih njihovih planova još ne zna gotovo ništa.

Koje je vaše mišljenje za borbeni avion F/A-XX? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: