Erektilna disfunkcija i 9 simptoma koji ukazuju na problem

Erektilna disfunkcija i 9 simptoma koji ukazuju na problem
Impotencija

Liječnici upozoravaju da impotencija ili erektilna disfunkcija može biti rani znak razvoja srčane bolesti koja se uglavnom pojavljuje tri do pet godina nakon prvih simptoma erektilne disfunkcije. Muškarac u 40-ima s erektilnom disfunkcijom ima 50% veći rizik za razvoj bolesti u idućih deset godina. Tijelo treba dobru opskrbu krvljom da bi došlo do erekcije, a problemi s erekcijom znak su da nije dobra opskrba krvlju, a kardiovaskularne bolesti razvit će se kada su arterije začepljene što onemogućuje pravilan protok krvi. Impotencija u svakom slučaju zahtijeva odlazak liječniku.

Erektilna disfunkcija – Povećanje grudi

U većini slučajeva radi se o masnoj nakupini (lipomastiji) zbog viška kilograma pa se preporučuje smršavjeti. No u nekim se slučajevima radi o ginekomastiji (medicinski termin za muške grudi) koja nastaje zbog neravnoteže hormona testosterona i estrogena. Javlja se kod 30% muškaraca, ili u pubertetu ili nakon 60. godine. Operacija je jedino rješenje. Liječnici ističu da je pojava većeg tkiva u dojkama muškarca između 18 i 60 godina alarm da se ode na pregled. Uz pad razine testosterona iz bilo kog razloga, može se raditi i o porastu prolaktina, hormona koji se luči u hipofizi i koji povećava koncetraciju ženskog spolnog hormona u muškoj dojci, ali i oboljenja kao što su problemi u radu jetre i bubrega. Nerijetko ginekomastiju uzrokuju i tumori testisa, ali i poremećaji u radu nadbubrežne žlijezde i štitnjače.

Češća noćna potreba za mokrenjem

Nokturija ili nikturija je naziv za učestalo buđenje iz sna zbog mokrenja. Pojava je česta kod starije populacije, a može biti posljedica jednostavno povećanog unosa tekućine prije spavanja, što se jednostavno može riješiti tako da ne pijete tekućinu najmanje dva sata prije odlaska na spavanje. Ali nokturija može biti i znak nekog ozbiljnog stanja kao što su dijabetes, kronično zatajenje bubrega, hipertrofija prostate ili rak prostate. Koliko često je previše? Prvo jutarnje mokrenje treba pribrojiti noćnim mokrenjima i ako se noću izmokri 30% ili više ukupne količine mokraće u 24 sata, to je nokturija. Svakako otiđite svom liječniku.

Erektilna disfunkcija – Gubitak osjeta mirisa ili promjene libida

Privremeni gubitak njuha (anosmija) najčešde je uzrokovana infekcijama u dišnim putevima, može također biti nasljedna (trajni gubitak) ili zbog ozljede mozga. Također može biti rani znak Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti, čak i neplodnosti. Liječnici ističu i da je gubitak osjeta njuha znak da se moguće radi o Kallmannovu sindromu, genetskom poremećaju smanjenja funkcije žlijezda da proizvode spolne hormone.

Kvržica u testisima

Izraslina u testisima može biti posljedica nekoliko bolesti. Nisu sve podjednako važne, ali zahtijevaju odlazak liječniku kako bi se isključilo postojanje tumora. Povećanje testisa može biti posljedica nakupljanja tekućine i naziva se hidrokela, a jednostavno se rješava punkcijom. Ponekad se i preponska kila može spustiti u mošnje i dovesti do njihova povećanja što zahtijeva operaciju. Međutim, nisu rijetki tumori testisa, koji uglavnom pogađaju muškarce od 20 do 35 godina. Rano otkrivanje uglavnom znači i izlječenje, ova vrsta raka ima najvišu stopu preživljavanja.

Erektilna disfunkcija – Krv u stolici ili urinu

Krvarenje u probavnim organima znak je koji baš nikada ne smijete zanemariti! Može biti uzrokovano bezopasnim poremećajima kao što su hemoroidi, urinarna infekcija ili pijenje protuupalnih lijekova, ali često krv u stolici ukazuje na ozbiljnu bolest. Tumori, ulkusi, upala tankog i debelog crijeva, bolesti jetre i krvi često izazivaju krvarenja u probavnom traktu. Žarko crvena mrlja na WC papiru nakon brisanja stolice vjerojatno znači hemoroide. Međutim, krv u stolici koja je postala uža i tanja nego obično (širina olovke) može biti znak raka.

Potreba za većim količinama alkohola

U nekim slučajevima muškarci neće pokazivati očekivane znakove depresije, već će početi piti, što je onda rani znak da se mogu razviti dvije ozbiljne bolesti – depresija i ovisnost o alkoholu. U mnogim slučajevima depresija je sekundarna u odnosu na alkoholizam. Međutim, kod jednog dijela osoba koje piju alkohol depresija je primarna i neposredno ih predisponira za razvoj alkoholizma ili pogoršava već postojeću ovisnost o alkoholu. Depresivni bolesnik teško prihvaća prestanak pijenja, a neliječena depresija ubrzava i pogoršava ovisnost o alkoholu.

Erektilna disfunkcija – Bol u gornjem dijelu stopala ili iznenadno povećanje palca

Ne biste trebali ignorirati bol u stopalu, iako je ona česta, a može se pojaviti i ako nosite neadekvatnu obuću. Ipak otiđite liječniku jer je moguće da je giht. Najugroženiji su muškarci u dobi od 40 i 50 godina. Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Bol na jednoj strani trbuha

Bol na jednoj strani trbuha koja prolazi ne treba vas brinuti jer je vjerojatno riječ o istegnutom mišiću. Ali tupa uporna bol znači da bi bilo dobro da posjetite liječnika. Bilo kakva bol u trbuhu koja se ne riješi u roku od tri dana zaslužuje da se temeljito ispita. Oštra i jaka iznenadna bol koja se ne poboljšava kroz sat vremena može ukazivati na bubrežne kamence. Ta bol najčešće polazi iz jedne točke i može biti toliko intenzivna da biste mogli povraćati, a može se raditi i o upali slijepog crijeva ili kili.

IZVOR: www.doktorukuci.net

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: