Glazbeni instrumenti kojima se stvara razna lijepa glazba

Glazbeni instrumenti kojima se stvara razna lijepa glazba
Glazbeni instrumenti i razna glazba

Na fotografijama ispod su neki glazbeni instrumenti kojima se stvara npr. lijepa glazba za opuštanje. Postoje glazbeni instrumenti sa žicama, instrumenti s tipkama, puhačka glazbala itd. Za svaki instrument smo dodali fotografiju i kratak opis istog, te neki prigodni videozapis. U komentarima nam možete reći svirate li vi neki instrument i kakvu glazbu volite. Ovu objavu smo stavili u kategoriju “Zdravlje i psiha” zato jer većina glazbe pozitivno djeluje na ljude. Ugodna zabava.

Glazbeni instrumenti sa žicama

Gitara je glazbalo sa žicama kod kojega se zvuk proizvodi okidanjem žica desnom rukom, dok se pritiskanjem žica uz vrat gitare lijevom rukom mijenja visina tona. Korijene vuče još od antike, a danas se rabi u gotovo svim glazbenim stilovima. Najčešće ima šest žica, ali postoje i modeli s četiri, sedam, osam, deset i dvanaest žica.

Glazbeni instrumenti - Gitara
Gitara

Električna bas-gitara (također zvana električni bas ili bas) je električno pojačan žičani instrument koji se svira prstima ili trzalicom. Izgled basa je sličan električnoj gitari, ali ima veće tijelo, duži vrat i duljinu tijela, i obično četiri žice naštimane oktavu niže.

Glazbala - Bas gitara
Bas gitara

Glazbeni instrumenti – Harfa. Harfa je žičano glazbalo s tipično dvije do šest oktava, sa sedam žica po oktavi. Nađene su neke vrste u Africi, Europi, Aziji i Americi. Danas se koristi po cijelom svijetu iako nije popularna poput nekih drugih žičanih instrumenata.

Glazbala sa žicama - Harfa
Harfa

Violina je gudački instrument sa četiri žice, i od svih gudačkih instrumenata proizvodi najviše tonove i najmanjih je dimenzija.

Gudački glazbeni instrumenti - Violina
Violina

Kontrabas ili samo bas najveći je i najdublji gudači instrument u modernom simfonijskom orkestru.

Gudački instrumenti - Kontrabas
Kontrabas

Odabrali smo video za ovaj podnaslov – J.S. Bach – Toccata and Fugue in D Minor BWV 565

Instrumenti s tipkama

Glasovir (klavir) instrument je s tipkama koji proizvodi ton udarom batića, koji je povezan s tipkom, u žicu.

Glazbeni instrumenti s tipkama - Klavir
Klavir

Čembalo je žičani instrumenti s tipkama, na kojemu se zvuk dobiva trzanjem žice, a ne udarcem batića o žicu kao na glasoviru.

Glazbala s tipkama - Čembalo
Čembalo

Glazbeni instrumenti s tipkama – Klavikord

Glazbala s tipkama - Klavikord
Klavikord

Instrumenti s tipkama – Spinet

Instrumenti s tipkama - Spinet
Spinet

Sintesajzer je glazbeni instrument koji sintetičkim putem proizvodi razne zvukove. Obično se sastoji od zvučnika i kontrolnog panela, najčešće klavijature.

Električni glazbeni instrumenti - Sintesajzer
Sintesajzer

Odabrani video za ovaj podnaslov – 4 Beautiful Soundtracks, Relaxing Piano

Puhački glazbeni instrumenti

Flauta je glazbeni instrument koji spada u porodicu drvenih puhačkih instrumenata, ujedno je i najpokretniji instrument u toj skupini.

Puhački glazbeni instrumenti - Flauta
Flauta

Gajde (tur.- gayda), piva ili mih (tradicionalno skr. od mješina) su narodni drveni puhački instrumenti.

Puhački muzički instrumenti - Gajde
Gajde

Truba ili trublja je limeno puhačko glazbalo koje je u toj porodici izvodi najviše tonove, dakle više tonove od tube, roga i trombona. Smatra se jednim od najstarijih glazbala, pa se tako spominje već u antici.

Puhački muzički instrumenti - Truba
Truba

Klarinet drveni je puhački instrument sa јednostrukim јezičkom od trske.

Puhački glazbeni instrumenti - Klarinet
Klarinet

Saksofon je glazbalo izrađeno od metala, no uvrštava se među drvene puhačke instrumente zbog svoje mehanike (čunjasta cijev i tehnika su slične oboi) i originatora tj. faktora koji proizvodi ton (jednostrukog jezička koji je sličan klarinetovom). Sastoji se od jezička, usnika, lulice i samog tijela glazbala.

Puhački muzički instrumenti - Saksofon
Saksofon

Odabrani video za ovaj podnaslov – No man no cry – Jimmy Sax

Muzički instrumenti – Udaraljke

Ksilofon drveni je glazbeni instrument iz obitelji udaraljki, nalik vibrafonu. Potomak je primitivnog glazbala, drvenog doboša s dva tona iz Afrike, Oceanije i Meksika.

Muzički instrumenti - Ksilofon
Ksilofon

Glazbeni instrumenti – Bubanj. Bubanj, najstariji glazbeni instrument i jedan od tri predstavnika membranofonih instrumenata, kod kojih zvuk nastaje udaranjem batića po membrani od životinjske kože.

Glazbeni instrumenti - Bubanj
Bubnjevi

Činele su glazbalo iz grupe udaraljki, neodređene visine tona. Rade se od raznih legura, najčešće bronce. Najčešće se sastoje od dva dijela, a mogu imati i više dijelova.

Glazbala - Činele
Činele

Triangl je idiofoni muzički instrument iz porodice udaraljki. Sastoji se od jedne, obično čelične metalne šipke koja je savijena u obliku trougla.

Muzički instrumenti - Triangl
Triangl

Timpani su muzički instrumenti iz porodice udaraljki. Oni su vrsta bubnjeva, koji se sastoje od kože koja se naziva “glava”, a prevučena je preko velike zdjele obično izrađene od bakra.

Udaraljke - Timpani
Timpani

Odabrani video za ovaj podnaslov je – Phil Collins – Drums, Drums & More Drums

Ovo bi bilo sve što se tiče ove objave a vi nam u komentarima možete reći koji vam glazbeni instrumenti najljepše zvuče. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: