Godišnji odmor i 50 atraktivnih destinacija za odmor

Godišnji odmor i 50 atraktivnih destinacija za odmor
Putovanja

Svake godine diljem svijeta nastupaju velike migracije. Putuje se na sve strane svijeta. Godišnji odmor je razdoblje u godini kad možemo otići tamo gdje nikad nismo bili, gdje nas vuku srce i znatiželja. Putuje se kako bi se vidjelo egzotične krajeve, kulturno – umjetničko blago, sudjelovalo u ludim manifestacijama ili obredima, jelo neobičnu hranu, upoznalo nove ljude, itd.

Predivne destinacije za provesti godišnji odmor

Za ta putovanja u pravilu ne žalimo novce (ionako putujemo samo jednom godišnje), pa si možemo priuštiti i skupi let avionom i puni pansion u dobrom hotelu. Ali kamo poći? Zemlja je tako velika i mogućnosti je bezbroj! Kako bi vam se olakšale dvojbe, donosimo vam 50 atraktivnih destinacija, mjesta koja možete posjetiti, a po izboru svjetskih turoperatora.

1. Zapadna obala SAD-a

Santa Barbara, Malibu, Hollywood, Frisco, na sve strane slavni i poznati, jazz, rap, nabildani frajeri i polugole ljepotice, savršene spasilačke službe…

2. Tenby beach u Walesu

Prekrasna, divlja obala, uza svu druidsku mitologiju, jednostavno je neodoljiva.

3. Istanbul

Šalvare, bazar, Aja Sofija, pušenje nargile, Cagaloglu Hamam, istočnjački specijaliteti, haremske ljepotice, kupovina, neponovljivi dah orijenta.

4. Puerto Escondido u Meksiku

Jedno od najboljih mjesta za daskanje i jedrenje na dasci, jeftina tekila i tortilje, odlična usluga.

5. Connemara u Irskoj

Vjetrovito vrijeme, prekrasna obala, divlje plaže, kamenice i pivo Guinness u velikim količinama, te beskrajni razgovori po popularnim pubovima.

6. New York

Razlog za doći u Veliku Jabuku? Empire State Building, Manhattan, Kip slobode, Chelsea Hotel,… kupovina kao nigdje drugdje u svijetu.

7. Talijanska rivijera

Pomalo je razvikana, ali serenade, latinski ljubavnici, Capri, Amalfi, Positano,… ne mogu se zaobići.

8. Bunolo u Španjolskoj

Tamo se održava jedinstveni rat rajčicama! Sto tisuća kilograma zrelih rajčica vam je na raspolaganju, pa bacaj cijeli jedan sat! Ludilo!

9. Klinaklini river u Kanadi

Kažu kako je to najbolji rafting na svijetu. Krećete sa 3500 m nadmorske visine na Mount Waddingtonu i spuštate se od glečera do morskog fjorda.

10. Godišnji odmor u Aru u Švedskoj

Tu se može savršeno skijati i usput sresti prave plavokose ljepote oba spola, uživati u sauni i dobro se umoriti.

11. Montego Bay na Jamajci

O tim predivnim plažama i senzualnim Jamajčankama, rastafarijancima i odličnim koktelima pjevaju i brojne pjesme.

12. Grčki otoci

O grčkom kopnu sve već znate sa maturalnog putovanja, a sad se uputite na otoke, gdje je sve puno izvornije, bolja je hrana, bolji buzuki i sirtaki, a spomenici jednako lijepi i stari.

13. Bora Bora

Ova laguna u Polineziji najomiljenije je svjetsko odredište za bračna putovanja. Prekrasne plaže, romantika, glazba, cvijeće, egzotični plesovi..

14. Brighton u Velikoj Britaniji

Ovo izletište pola sata udaljeno od Londona krasi lijepa arhitektura, prelijepo višekilometarsko šetalište uz more, obilje izvanpansionske usluge, jeftini pansioni i skupi hoteli, a i London je blizu!

15. Ko Pha – ngan na Tajlandu

Tropski raj za sve, bagatelne cijene za svu svjetsku robu (falša, ali često bolja od originala), sjajni izleti, nevjerojatne plaže. Specijaliteti za pet (ne pitajte što je). Cijene prihvatljive.

16. Bamberg u Njemačkoj

To je pivski centar svijeta. Toliko pivovara, pivnica, pubova i pivskih barova nećete naći nigdje drugdje na svijetu!

17. Rio de Janeiru u Brazilu

Copacabana, Maracana, najveći kip Isusa na svijetu, samba, rumba, Brazilke…

NE PROPUSTI  Hrvatske čestitke za Božić koje oduševljavaju

18. Graceland, Tennessee, SAD

Ne posjetiti Kingov (Elvisov) dvorac je grijeh. Osim toga, to je pravo polazište za glazbenu turu po SAD: New Orleans, Nashville i Memphis.

19. Beč u Austriji

Svi znamo zašto treba posjetiti austrougarsku metropolu: kavane, muzeji, galerije, dindrlice, valceri, dresura konja, carska grobnica, super kuhinja, kupovina…

20. Godišnji odmor u Amritsaru u Indiji

Za razvikani Taj Mahal čuli su svi, no znajte kako je ovo sveto mjesto Sikha puno ljepše i atraktivnije.

21. Koraljno more kod Australije

Predivni koraljni grebeni s jedinstvenom podmorskom florom i faunom. Kažu kako ne postoji ništa ljepše na svijetu.

22. Venecija

Jedinstveni grad na vodi, gondole, romantika, prelijepa arhitektura, Trg Sv. Marka, mletaćki lav, nevjerojatna gužva i osebujan miris.

23. Peru

Ovdje je sve vrijedno posjetiti – najviše jezero na svijetu Titicaca, najviši drevni grad na svijetu Machu Picchu, jedinstveni nacionalni park oko rijeke Manu s jaguarima, aligatorima, majmunima, papigama… Sjajna glazba i suveniri.

24. Novi Zeland

Znalci kažu kako je tu najljepša plaža na svijetu, a turistički maheri preporučuju trodnevni foto – safari. I svakako neku utakmicu ragbijaša.

25. Dvorci Loire u Francuskoj

Puno puta preporučena tura po prekrasnim dvorcima uz ovu divnu rijeku. Svaki dvorac ima svoju povijest i priča je za sebe, predivan u svojoj kitnjastosti.

26. Ypres u Francuskoj

Nepregledno groblje na Sommi, stratište prvog svjetskog rata, nešto je čemu se mora odati počast!

27. Havana

Dio svijeta u kojemu još uvijek voze auti stari gotovo sto godina, zemlja ruma, daiquirija, cigara, komunizma, sjajne glazbe, siromaštva i najljepših žena na svijetu.

28. Saigon u Vijetnamu

Grad kaosa, pomislit ćete kad se nađete u toj gužvi pasa, bicikala, automobila, lakih žena, prodavača raznih vrsta, uličnih zalogajnica i dućana, kockarnica, zločina i bogatstva. Imate li crni pojas u nekoj borilačkoj vještini ili tjelesnog čuvara, mogli biste se osjećati ugodno.

29. Jukkasjarvi u Švedskoj

Tu je najveći svjetski iglu, zapravo cijeli hotel isklesan od leda. Svake godine u travnju on se otopi i potrebno je 2000 tona snijega kako bi ga se ponovno sagradilo iduće zime. Vitka s ledom je najtraženije piće.

30. Godišnji odmor u Lisabonu

Odavde su nekoć kretali najveći svjetski pomorci. Grad prelijepe arhitekture i povijesti, odlične gastronomske ponude, pjesme i plesa.

31. Grand Canyon u SAD-u

Sjetite se Navajo Indijanaca dok u Jeepu terencu prolazite kroz ovo čudo prirode. I svakako ponesite kameru.

32. Bungle Bungles u Australiji

Ući u srce najmanjeg kontinenta doživljaj je koji se ne da opisati. Aboridžini, krokodili, pustinja, nevjerojatna brda, raslinje, klokani, najjače pivo na svijetu…

33. Od Moskve do Pekinga

To je zapravo jedinstveni put Transsibirskom željeznicom, uz zadržavanje na oba kraja. Prvo u prelijepoj Moskvi s obiljem zanimljivosti (Kremlj, Crveni trg, Boljšoj, Lenjinov mauzolej, crkve, podzemna željeznica, muzeji i galerije…), a onda u Pekingu, koji je cijeli atrakcija za sebe. O pogledu na Sibir i Mongoliju dok putujete da se i ne govori.

34. Sjever Kanade

Takvu auroru borealis (polarno svjetlo) kao ovdje nigdje drugdje na svijetu nećete vidjeti, plus eskimske ture, specijaliteti, nevjerojatni dah nedirnute prirode.

35. Škotska jezera

Vidjeli ili ne vidjeli popularnu Nessie, ljepota Loch Nessa i okolnih jezera i brda, kršnih momaka u suknjicama, okus originalnog viskija i zvuk gajdi vrijedni su ovoga puta.

NE PROPUSTI  Deveta rimska legija je misteriozno nestala

36. Mozambički otoci

Ovi prekrasni otoci u Indijskom oceanu tek su se nedavno otvorili posjetiteljima. Nedirnuta priroda, egzotični morski specijaliteti, nezaboravan krvavocrveni zalazak Sunca, robinzonski odmor po pristupačnoj cijeni.

37. Dublin

The Palace Bar, The Brazen Head ili Temple Bar su legendarni. Ako volite irsku glazbu i irsko pivo, a želite vidjeti predivan grad i čuti čisti irski jezik, pravo odredište za vas.

38. Iran

Ne bojte se, neće vas pojesti. Štoviše, dočekat će vas ljubazno, uz vrhunsku uslugu. Preporučuje se posjed Yazdu i Kuli tišine, te ruinama Persepolisa. Svakako probajte njihove specijalitete, ali nikako im ne dirajte žene.

39. Sjeverni pol

Jedini mjesec za ovaj put je srpanj, kad ruske agencije nude putovanje svojim ledolomcem. Jedinstveni ugođaj snijega i santi, kitova, bijelih medvjeda, tuljana, votke, boršča, ščija, boravka u malim kabinama i šala s ruskim mornarima.

40. Godišnji odmor u Namibiji

Tu su prelijepi, još neotkriveni afrički nacionalni parkovi, poput kanjona Fish River i Nacionalnog parka Etoshe. Pravi susret s prirodom i osebujnom hranom (pečeni crvi i slično).

41. Riga

Baltičke zemlje dugo su bile zabranjena zona, ali sada su turistički buknule. Riga u Litvi je po nekima najljepši europski grad. I s najvećim omjerom žene : muškarci. Dakle, raj za ženike.

42. Disko Bay na Grenlandu

Znate li kakav je to užitak i kakva buka dok gledate 1000 tona teške gromade leda kako se odvaljuju u more, a vi ste na sigurnom brodu ili u helikopteru. Pa onda spavanje u igluu (ne morate ako nećete), vožnje sanjkama, okus života koji se nije mijenjao stoljećima.

43. Havaji

Ne samo zbog Pearl Harbora, nego radi predivnog mora, surfanja, voća, havajskih plesačica, svirača ukulelea, raznovrsne ponude.

44. Tunis

Prava romanca u pustinjskom ugođaju na morskoj obali, kao da ste u oazi iz 1001 noći. Nevjerojatan spoj Orijenta i zapadne civilizacije. Možete jahati na devi, ići u bazar, plivati, a sve po cijenama čak nižim nego na Jadranu.

45. Akureyri na Islandu

Tu su i najhladnije plavuše vruće poput vulkana. Razgledavanje gejzira i kupanje u toplim barama okruženim ledom pravi je užitak.

46. Madrid

Hemingway je rekao kako je to najljepši u kojem je bio. Tu ćete vidjeti vrhunac kulture nekoć najmoćnijeg i najbogatijeg europskog kraljevstva – arhitektura, muzeji i galerije, korida, flamenco, paella, sangria, senoritas…

47. Festival mrtvih u Meksiku

Najveći maskenbal na svijetu, ludilo zabave, pandan festivalu u Riju, ali u sasvim drukčijem ugođaju. Vrijedi vidjeti i sudjelovati.

48. Budimpešta

Ovo je možda najljepša prijestolnica iz negdašnjih istočnoeuropskih država. Prekrasna barokna arhitektura, čarde, piros – čizmice, ciganska glazba, vožnje brodićem, muzeji, kupovina…

49. Colditz u Njemačkoj

Iako je drugi svjetski rat daleko iza nas, još uvijek je atraktivno posjetiti njegove spomenike (ne ponovili se), ali uz posjet koncentracijskim logorima, apsolutno vrijedi i ovaj zatvor za savezničke vojnike, o kojemu je čak snimljena i popularna TV -serija.

50. Mjesec

Na Mjesec ćete otići jedino ako ste multimilijunaš.

Izvor: www.motivacioneprice.com

Da li ste na nekim gore navedenim destinacijama proveli svoj godišnji odmor? Možete nam reći u komentarima ove objave. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: