Mirisne latice ruže pomažu za čovjekovo zdravlje

Osim što su čest sastojak različitih kozmetičkih preparata za njegu kože lica i tijela, mirisne latice ruže djeluju pozitivno na sveukupno zdravlje. Postoji na tisuće varijacija ovog mirisnog cvijeća, od kojih svaki ima svoje osobnosti i uporabnu vrijednost. Tako se, na primjer, galska ruža u srednjem vijeku koristila za spravljanje ljekovitih preparata, dok su damaska i majska zbog izrazite arome bile pogodne za izradu ulja. I danas su ruže cijenjene u fitoterapiji. Prednost je i to što su gotovo svi dijelovi biljke (korijen, listovi i latice) upotrebljivi. Međutim, preporučljivo je uvijek koristiti biljku iz organskog uzgoja, da bi se izbjeglo štetno djelovanje toksina iz pesticida i sličnih agensa.

Mirisne latice ruže pomažu za čovjekovo zdravlje
Zdravlje iz prirode

Što sve mogu mirisne latice ruže

Njeguju kožu

Sastojci u laticama ruža djeluju antibakterijski i antiseptički. Odlični su za ublažavanje upalnih procesa na koži, poput akni i bakterijskih infekcija izazvanih nagomilavanjem sebuma i nečistoća. Naročito čestih kod masnijih tipova kože. Za tretman ovih stanja najčešće se spravlja ružina vodica, koja se koristi u obliku tonika za ispiranje lica. Pomaže i ako konzumirate sirup i med od latica ruže. Ako se ovi proizvodi upotrebljavaju redovito, koža će s vremenom poprimiti zdraviji i ljepši izgled, te izgledati mlađe i svježije.

Mirisne latice ruže ublažavaju napetost

Zapisi iz srednjeg vijeka svjedoče o tome da su još herbalisti iz ovog perioda bili upoznati sa sedativnim djelovanjima ruže. Naime, zbog svog ugodnog mirisa, ova biljka koristila se u tretmanima aromaterapije. Djelovala je pozitivno na raspoloženje i psihičko zdravlje. Ovo njezino svojstvo naročito je važno danas, kad su mentalne bolesti izazvane različitim oblicima stresa sve učestalija.

Napitak od latica ruže ili neki drugi čaj sedativnog djelovanja, poput onog od cvijeta lavande ili kamilice, zaslađen medom od ružinih latica, idealan je tretman za nesanicu, depresiju, napetost, ubrzani rad srca i osjećaj iritiranosti, jer umiruje živce i osvježava organizam.

Čiste organe

Ružine latice sadrže brojne antioksidativne elemente koji suzbijaju negativno djelovanje slobodnih radikala, izazivača staničnih oštećenja. Istovremeno djeluju blago diuretično i laksativno, što znači da potiču izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. To je dobra vijest za jetru, crijeva, ali i bubrege i mjehur, jer nagomilavanje nečistoća u njima usporava rad ovih organa. Ako stanje postane kronično, mogu se javiti i ozbiljnije zdravstvene komplikacije i upalni procesi. Također, detoksicirajuće djelovanje latica pogoduje i kosi, koja je u velikoj mjeri izložena zračenjima i štetnim česticama iz zraka što narušavaju njezin izgled. Osim toga, u laticama ruže nalaze se i vitamini A, C, D i E, koji hrane vlas, ubrzavaju njezin rast, jačaju je i poboljšavaju joj teksturu.

Latice ruže skladište sa vitamina C, te su u kombinaciji s medom odličan lijek za tretman respiratornih, infekcija i jačanje obrambene moći organizma.

Kako se priprema ljekoviti med od latica ruže

Sakupite nekoliko cvjetova organski uzgojene ruže, a zatim odvojite latice i potopite ih u veću posudu s mlakom vodom da biste otklonili nečistoće i insekte. Potom ih proširite na platno i ostavite da se prosuše na suncu pola sata. U međuvremenu, dobro operite i sterilizirajte staklenku i napunite je na sljedeći način: red latica, red domaćeg meda, pa tako do vrha. Sve dobro promiješajte da biste uklonili mjehuriće zraka i dobro pritvorite poklopcem. Posudu odložite na tamno i mračno mjesto na tjedan dana. Po isteku naznačenog perioda, latice po želji možete ukloniti iz meda. Ali i ne morate, jer se preparat može upotrebljavati i na taj način. Možete ga konzumirati ujutro, prije doručka, ili ga koristiti kao preljev za žitarice, kao namaz ili zaslađivač biljnih čajeva. Pogodan je i za topikalnu upotrebu, u vidu maske za lice ili melema za iritiranu kožu.

IZVOR: www.ljekovitapriroda.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: