Jeremija 46: Biblija i Stari zavjet

Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Jr 46

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Jeremija 46. Jeremija je jedna od knjiga Svetog pisma i Staroga zavjeta. Pripada u velike proročke knjige. Pisac je prorok Jeremija, koji je doživio propast Izraela i Jeruzalema. Biblijska kratica knjige je Jr. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – POČETNA

Jeremija 46

Jr 46: 1 – 5

1 – Riječ koju Jahve uputi proroku Jeremiji protiv naroda.
2 – Još o Egiptu. Protiv vojske faraona Neka, kralja egipatskoga, što bijaše kod rijeke Eufrata, u Karkemišu, i kralj Nabukodonozor ga potuče, četvrte godine Jojakima, sina Jošijina, kralja judejskoga.
3 – Pripremite štitove i oklope! Naprijed, u boj!
4 – Upregnite konje! Na kola, vozači! Postavite se pod kacigama! Naperite koplja! Navucite oklope!
5 – Što vidim? Zaprepašteni, uzmiču? Junaci njihovi, poraženi, u bijeg udariše glavom bez obzira! Užas odasvud – riječ je Jahvina.

Jr 46: 6 – 10

6 – Ni najbrži ne umače, ni najhrabriji ne uteče! Na sjeveru, na obali Eufrata, posrću i padaju.
7 – Tko se to diže poput Nila, čije vode šume, k’o brzaci nabujaše?
8 – To Egipat se diže poput Nila, k’o brzaci vode mu nabujaše. I govori: dići ću se, poplaviti zemlju, opustošiti gradove i pučanstvo!
9 – Konji, naprijed! Poletite, kola bojna! Navalite, ratnici! Kušiti, Putijci, štitom zaštićeni, i Ludijci, što lukom strijeljate!
10 – Ovo je dan Jahve nad Vojskama – dan osvete da se dušmanima svojim osveti: mač će se nažderati, nasititi, glad utoliti krvlju njihovom! Jer Gospod, Jahve nad Vojskama, ima žrtveno klanje u sjevernoj zemlji uz obalu Eufrata.

NE PROPUSTI  Poslanica Filipljanima 2: Biblija i Novi zavjet

Jr 46: 11 – 15

11 – Popni se na Gilead, balzama potraži, djevice, kćeri egipatska! Uzalud lijekovi mnogi: nema tebi ozdravljenja!
12 – Narodi čuše za tvoju sramotu, vapaji tvoji napuniše zemlju. Jer se junak o junaka spotiče i obojica padaju.
13 – Riječ koju Jahve uputi proroku Jeremiji kad Nabukodonozor, kralj babilonski, dođe da udari na zemlju egipatsku.
14 – Navijestite Egiptu, objavite u Migdolu, obznanite u Memfisu: “Svrstaj se! Spremi se! Jer mač već ždere sve oko tebe!
15 – Što? Zar Apis pobježe? Tvoj se Bik ne odrva?” Da, Jahve ga obori!

Jeremija 46: 16 – 20

16 – On učini te mnogi posrnuše, popadaše jedan na drugoga. I gle, govore: “Na noge! Vratimo se svom narodu, rodnoj grudi svojoj, pred mačem koljačkim!”
17 – Faraonu, kralju egipatskom, ime nadjenite: “Graja što pravi čas promaši.”
18 – “Tako, života mi moga” – govori Kralj, komu je ime Jahve nad Vojskama – “ono će doći kao Tabor posred gora, kao Karmel iznad mora.
19 – Spremi izgnanički zavežljaj, udomljena kćeri egipatska, jer Memfis će biti u pustoš pretvoren, poharan i nenastanjen.
20 – Egipat bijaše lijepa junica, ali ide, ide na nju obad sa Sjevera.

Jr 46: 21 – 25

21 – A i plaćenici egipatski što k’o gojna telad usred nje življahu, i oni se okrenuše, u bijeg udariše, ne mogu se othrvati jer ih stiže Dan propasti, dođe vrijeme da se kazne.
22 – Slušaj! K’o da zmija sikće, sa svom silom dolaze, sjekirama na nju navaljuju, baš k’o drvosječe.
23 – Posjeći će šumu – riječ je Jahvina – iako je neprohodna. Više ih je nego skakavaca, broja njima nema.
24 – Osramoćena je zemlja egipatska, predana je narodu Sjevera.”
25 – Govori Jahve nad Vojskama, kralj Izraelov: “Evo, kaznit ću Amona Tebskoga, faraona i Egipat, i sve njegove bogove, kraljeve, faraona i sve koji se u nj uzdaju.

NE PROPUSTI  Prva knjiga o Makabejcima 16: Biblija i Stari zavjet

Jeremija 46: 26 – 28

26 – Predat ću ih u ruke onima što im rade o glavi, u ruke Nabukodonozora, kralja babilonskoga, i u ruke slugu njegovih. A poslije će Egipat biti opet naseljen, kao u stara vremena” – riječ je Jahvina.
27 – “Ne boj se, Jakove, slugo moja, ne plaši se, Izraele! Jer, evo, spasit ću te izdaleka i potomstvo tvoje iz zemlje izgnanstva. Jakov će se opet smiriti, spokojno će živjet’ i nitko ga neće plašiti.
28 – Ne boj se, Jakove, slugo moja – riječ je Jahvina – jer ja sam s tobom. Zatrt ću narode među koje te prognah, a tebe neću sasvim uništiti: ali ću te kaznit’ po pravici, ne smijem te pustit’ nekažnjena.”

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Jeremija 46? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: