Juha od karfiola – Najbolji recepti za slana jela

Juha od karfiola - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept kako se pravi juha od karfiola. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za lijevance od jabuka” ili “Lijevanci od jabuka” i kliknete “Search”.

Juha od karfiola

Sastojci:

jedna manja glavica karfiola
1 glavica crvenog luka
1 mrkva (nije obavezno)
peršinov list
jedna kuhača brašna
vegeta
malo ulja
vrhnje
vrlo malo octa
jedna mala žlica šećera

Priprema:

Skinite listove sa karfiola i operite ga. Stavite glavicu karfiola u jednu posudu, nalijte vode i 2-3 kapi octa. Voda ne treba da prekrije glavicu karfiola. Poklopite posudu i neka se kuha oko 15 minuta. Dok se karfiol kuha, pripremite osnovu za juhu. Prvo u jednu posudu stavite dvije litre vode i neka vam bude pri ruci. Prinesite i jedan bokal sa vodom koja vam treba za pirjanje povrća.

Crveni luk isjeckajte što sitnije i stavite da se pirja na vrlo malo ulja (2-3 kapi) i odmah dodajte pola čaše vode. Dok se luk pirja, očistite mrkvu i izrendajte je na jedan tanjur. Dodajte rendanu mrkvu da se pirja sa lukom. Malo kuhačom promiješajte luk i mrkvu i dodajte još malo vode, kako bi se povrće smekšalo. Posle desetak minuta, kada voda počne da nestaje, dodajte na povrće jednu malu žlicu šećera.

Malo miješajte kuhačom povrće i kada vidite da se smekšalo i da je luk poprimio zlatnu boju, izmaknite posudu sa štednjaka i dodajte punu kuhaču brašna. Kuhačom miješajte  i ako vidite da je dodavanjem brašna sve postalo suho i da ne može lijepo da miješate sve sastojke, dodajte malo ulja, vodeći računa da ne pretjerate, već samo toliko da se dobije glatko brašno. Vratite posudu na štednjak i nalijte dvije litre vode koju ste ranije pripremili. Miješajte kuhačom i čekajte da juha prokuha.

NE PROPUSTI  Zagorski štrukli: Recepti za slatka i slana jela

Postupak 2

Za to vrijeme karfiol je već dovoljno kuhan. Prospite vodu u kojoj se kuhao i viljuškom izvadite karfiol na drveni pladanj da se malo ohladi. Odvajajte cvjetiće karfiola nožem trudeći se da ih skinete sa stabala kojima su vezana za korijen. Cvjetići moraju da budu mali kao knedlice za juhu. Dok ste obrađivali karfiol, juha je već sigurno proključala. Smanjite temperaturu kako bi se lagano kuhala, te dodajte pola kuhače vegete. Dodajte i karfiol u juhu i pustite 5 minuta da se zajedno kuha.

Za to vrijeme operite lišće peršina i sitno ga iseckajte. Sada je vrijeme da popravite ukus juhe. Probajte da li treba dodati još malo vegete i dodati još malo šećera? Dodavajte malo po malo, probavajte okus, vodeći računa da ne pretjerate. Kada ste završili sa popravljanjem okusa ubacite isjeckano peršinovo lišće i ostavite još par minuta da se kuha. Isključite štednjak i već poslije nekoliko trenutaka poslužite juhu od karfiola uz obavezan dodatak vrhnja.

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.