Knjiga o Jobu 42: Biblija i Stari zavjet

Knjiga o Jobu 42: Biblija i Stari zavjet
Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Job 42

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Knjiga o Jobu 42. Knjiga o Jobu ili Job je osamnaesta knjiga u židovskoj Bibliji ili Starom Zavjetu, napisana u stihovima. Vjeruje se kako je jedna od najtežih za razumjevanje. Opisuje Jobov život od trenutka kada ga Jahve predaje u ruke Sotone pa do njegove smrti. Kratica je Job. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – POČETNA

Knjiga o Jobu 42

Job 42: 1 – 5

1 – A Job ovako odgovori Jahvi:
2 – “Ja znadem, moć je tvoja bezgranična: što god naumiš, to izvesti možeš.
3 – Tko je taj koji riječima bezumnim zamračuje božanski promisao? Govorah stoga, ali ne razumjeh, o čudesima meni neshvatljivim.
4 – O, poslušaj me, pusti me da zborim: ja ću te pitat’, a ti me pouči.
5 – Po čuvenju tek poznavah te dosad, ali sada te oči moje vidješe.

Job 42: 6 – 10

6 – Sve riječi svoje zato ja poričem i kajem se u prahu i pepelu.”
7 – Kada Jahve izgovori Jobu ove riječi, reče on Elifazu Temancu: “Ti i tvoja dva prijatelja raspalili ste gnjev moj jer niste o meni onako pravo govorili kao moj sluga Job.
8 – Zato uzmite sada sedam junaca i sedam ovnova i pođite k mome sluzi Jobu, pa prinesite za sebe paljenicu, a sluga moj Job molit će se za vas. Imat ću obzira prema njemu i neću vam učiniti ništa nažao zato što niste o meni onako pravo govorili kao moj sluga Job.”
9 – Tada odoše Elifaz iz Temana, Bildad iz Šuaha i Sofar iz Naamata i učiniše kako im je Jahve zapovjedio. I Jahve se obazre na Joba.
10 – I Jahve vrati Joba u prijašnje stanje jer se založio za svoje prijatelje, pa mu još udvostruči ono što je posjedovao.

NE PROPUSTI  Knjiga o Sucima 14: Biblija i Stari zavjet

Knjiga o Jobu 42: 11 – 16

11 – Tad se vratiše Jobu sva njegova braća, i sve njegove sestre, i svi prijašnji znanci te su jeli s njim kruh u njegovoj kući, žaleći ga i tješeći zbog svih nevolja što ih Jahve bijaše na nj poslao. Svaki mu darova po jedan srebrnik i po jedan zlatan prsten.
12 – Jahve blagoslovi novo Jobovo stanje još više negoli prijašnje. Blago mu je brojilo četrnaest tisuća ovaca, šest tisuća deva, tisuću jarmova volova i tisuću magarica.
13 – Imao je sedam sinova i tri kćeri.
14 – Prvoj nadjenu ime Jemima, drugoj Kasija, a trećoj Keren-Hapuk.
15 – U svem onom kraju ne bijaše žena tako lijepih kao Jobove kćeri. I otac im dade jednaku baštinu kao i njihovoj braći.
16 – Poslije toga Job doživje dob od sto četrdeset godina i vidje djecu svoju i djecu svoje djece do četvrtog koljena. Potom umrije Job, star, nauživši se života.

Da li vam se sviđa ovo poglavlje Knjiga o Jobu 42? Možete nam reći svoje mišljenje. Zahvaljujemo vam se unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.