Kornjače su ljubimci koje ne zahtijevaju puno pažnje

Kornjače su ljubimci koje ne zahtijevaju puno pažnje
Kućni ljubimci

Kornjače kao kućni ljubimci idealne su za osobe koje nemaju puno vremena, jer je riječ o životinjama kojima ne treba posvećivati puno pažnje.

Crvenouhe kornjače poluvodeni su gmazovi porijeklom iz SAD-a, a najčešće se upravo njih drži kao kućne ljubimce. Ove kornjače nalaze se na područjima jezera, bara i močvara, a njihova staništa gusto su obrasla vodenim biljem. Upravo zato im je kao kućnim ljubimcima potreban vodeni prostor gdje obavljaju sve funkcije, kao i suhi, osvjetljeni prostor važan za sintezu vitamina D.

Životni prostor za kornjače

Svakoj kornjači treba pružiti dovoljno prostora. Minimalna veličina terarija je 250 l, a odrasloj ženki veličina terarija je 400 l. Ne preporučaju se plitke plastične posude iz razloga što nemaju dovoljno prostora za plivanje, a ni za zdravlje jer se u njega ne može postaviti filter i grijač.

Njihov prostor treba biti jednostavno uređen, jedan veći kamen koji im pruža suhi prostor, ali opet ne preveliki. Pokraj malih crvenouhih kornjača akvarijske biljke su dobrodošle, ali kod većih ih je uzaludno stavljati. Osnovni uvjet za kornjače je voda. Minimalna temperatura vode za funkcionalnost njihovih organa mora iznositi 25°C, a najviša zbog kojih neće biti težih posljedica 30°C.

Prehrana

U prirodi se većinom hrane strvinama, ali i vodenim insektima, račićima i puževima. Kako stare, biljke zauzimaju sve veći dio njihove prehrane. Kornjačama kao kućnim ljubimcima treba omogućiti prehranu što sličniju onoj prirodnoj.

Preporuča se izbjegavanje kupovne hrane koja ne sadrži potrebne hranjive sastojke. Iako u njihovu akvarijsku prehranu spadaju puževi i sitne ribe, rado će prihvatiti komadiće sirove i nezačinjene ribe, govedine ili piletine. S obzirom da kornjače ne proizvode pljuvačku, nije pametno davati im hranu izvan vode, jer dolazi do gušenja i na kraju, smrti.

NE PROPUSTI  Kunići su životinje koje mogu biti idealni kućni ljubimci

IZVOR: pets5780.wordpress.com

Nadamo se da vam je ova objava bila zanimljiva i korisna. Kakva su vaša iskustva sa kornjačama ako ste ih imali i još imate kao kućne ljubimce? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.