Kotač divova je neobičan spomenik u Golanskoj visoravni

Kotač divova je neobičan spomenik u Golanskoj visoravni
Photo: bwmistery.blogspot.com

Bliski istok je dom misterioznom prapovijesnom spomeniku. Kotač divova je gotovo star kao i čuveni Stonehenge u Engleskoj. Smješten u regiji Golanske visoravni, ovaj neobični spomenik, poznat i kao Rujm el-Hiri (arapski  “kamen divlje mačke”), sadrži pet koncentričnih krugova od kamenih ruševina, sa gomilom smještenom u centru. Izgrađen skoro prije 5.000 godina, čudna struktura se također naziva Gilgal Refaim na hebrejskom, što se prevodi kao “kotač divova” i odnosi se na rasu biblijskih divova. Jedna od teorija je da su Refaiti, divovi koji se pominju u Bibliji, sagradili ovaj složeni spomenik.

Kotač divova je pronađen 1967. godine

U pogledu nedavne povijesti otkrića, Rujm el-Hiri je pronađen još 1967. godine, nakon što je Izrael okupirao sirijsku teritoriju Golanskih visova tijekom Šestodnevnog rata. I uprkos velikom promjeru od oko 520 ft (oko 160 m) širine, spomenikova niska visina (od 8 stopa) čini ga gotovo nevidljivim od nivoa tla.

Jednostavno rečeno, ukupna površina koju pokriva najudaljeniji krug obuhvaća nevjerovatnih 213.000 kvadratnih metara, što je gotovo ekvivalentno četiri američka nogometna igrališta. Oko 5-9 ogromnih prstenova okružuje središnju grobnicu, pri čemu je najveći prsten širok 152 metra, a najmanji oko 2,5 metra. Neki prstenovi su isprekidani, a neki su i povezani kraćim zidovima. Zidovi su debeli oko 3 metra.

A ova nevjerovatna struktura otkrivena je sasvim slučajno kada su arheolozi proučavali regiju iz zraka. Kao što je Uri Berger, stručnjak za megalitske grobnice koji radi za Izraelsku upravu za antikvitete, prikladno objavio (2015.):
To je zagonetno mjesto. Imamo dijelove informacija, ali ne i cijelu sliku. Znanstvenici dolaze i bivaju zapanjeni ovim mjestom i smišljaju svoje teorije.

Wheel of Giants se sastoji od bazaltnih stijena

Otkako je otkriven lokalitet Rujm el-Hiri, za razliku od Stonehengea, koji se sastoji od ogromnih monolita podignutih na zemlji, Wheel of Giants (Kotač divova) se sastoji od više od 42,000 komada bazaltnih stijena, za čiju se ukupnu težinu smatra da je više od 40.000 tona. Svaki od pet krugova dostiže maksimalnu visinu od 6,5 stopa (ili 2 m), sa vanjskim zidovima koji se dižu na visinu od oko 8 stopa (oko 2,5 m). Nažalost, grob koji se nalazio u centru u grobnoj gomili visokoj oko 15 metara uklonjen je od strane pljačkaša odavno.

NE PROPUSTI  Zanimljivosti i događanja iz svijeta koja niste znali

Vjerovanje da su Kotač divova sagradila nomadska plemena

Svih pet velikih, ogromnih monumentalnih zidova oko centra bili su, kako vjeruju znanstvenici, izgrađeni za ovu centralnu prostoriju, i osobu koja je sahranjena u njoj. Ovo je jedna od teorija. Konačno, u vezi sa svrhom ove zagonetne prapovijesne strukture, neki vjeruju da je Rujm el-Hiri sagradilo nomadsko pleme naseljeno na tom području, oko 3500. godine prije nove ere.

Kako je takva primitivna civilizacija uspjela da izgradi spomenik takve veličine, ipak je nešto što i dalje ne mogu da shvate istraživači.  Prema istraživanju iz 2010. godine objavljenom u časopisu “Biblijska arheologija”, Golanski krugovi mogli su biti “kalendarski uređaj” koji se koristi za procjenu dolaska ljetnih i zimskih solsticija. Još jedna grupa stručnjaka smatra da je grobnica dodata skoro 2000 godina nakon što su izgrađeni krugovi.

Utvrđivanje datuma izgradnje spomenika

Ono što dodatno otežava otkrivanje tko je sagradio spomenik jeste činjenica da je bilo potrebno više od 25.000 radnih dana da se on sagradi, bez uzimanja u obzir transport kamenja.

Tijekom godina iskopavanja na lokalitetu otkriveni su dijelovi keramike i kremena oruđa, što je zauzvrat pomoglo u utvrđivanju datuma kada je izgrađen Kotač divova, koji odgovara ranom brončanom dobu II (3000–2700. Pne).

Područje je trenutno dio kompleksa koji koristi izraelska vojska u svrhu obuke, a također pada na Golansku stazu, označenu stazu za pješačenje dugu 130 kilometara.

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)