Strah od negativnog i ograma

Strah od negativnog i ograma
Crne magije

Strah od negativnog, nerijetko bolnog i tragičnog utjecaja sihira u našim krajevima, rekli bismo, ima dugu tradiciju. Taj bi se strah mogao, možda, jedino porediti sa – ogramom – koja prema narodnom vjerovanju nije ništa drugo do napad zlih duhovnih bića.

Kako izbjeći ogramu i strah od negativnog

Kako izbjeći ogramu? U kakvim se prilikama najlakše ograiše (ograisati – naići, nagaziti na zlo, nagrabusiti, nastradati)? Šta nam o tome kažu iskustva iz ovih krajeva?! U ‘Glasniku Zemaljskog muzeja BiH’, piše: ‘Najčešće se može ograjisati na nokte. Zato je dobro nokte čim se odrežu, zaviti u komad papira, pa ih staviti u kakav zid i reći: ‘Ja dajem vjetru nokte, a vjetar meni, kad mi zatrebaju!’

9 savjeta

– Ne valja držati smeće u sobi. I to ne samo što nije zdravo, nego i zato što se oko smeća najčešće okupljaju šejtani – zli duhovi, te bi čovjek mogao lako ograisati!
– Nemoj u prvi mrak nipošto prolaziti pored odunluka – mjesto gdje se drva cepaju, jer se u svakom odunluku krije barem po jedan šejtan!
– Čuvaj se da ne zaspeš ispod oraha, jer je ispod oraha šejtanski medzlis – vražija skupština). Tko ograjiše pod orahom, taj slobodno neka ne traži dermana – spasa, lijeka!
– I po raznim jarkovima se nalaze šejtani. Zato nipošto noću ne prelazi preko jarkova!
– Uopće se vjeruje da se šejtani i džini okupljaju oko prljavih voda i vlažnih mjesta. Zato u noći treba što više izbjegavati takva mjesta!
– Paučinu nikada ne treba skidati poslijepodne, jer bi se tako moglo teško ograjisati!
– Ako te neki dio tijela zaboli kada noću putuješ, to si sigurno ograjisao. Zbog toga je potrebno medovinom zaliti ono mjesto gdje si prvo osjetio bol!
– Čuvaj se noću mačaka i ne drži u kući crne mačke bez ijednog biljega, jer je to zasigurno šejtan!
– Često se zli duhovi uvuku u ljusku od jajeta. Zato nije dobro stati na ljusku, a još je gore, ljusku od jajeta šutati po putu!

NE PROPUSTI  Gledanje u grah je stari način proricanja sudbine

Borba i zaštita

Borba protiv crne magije i zlih duhova, koji ljudima čine zlo putem sihira i ograme, stara je koliko i čovječanstvo. Poznato je da su stari Asirci, kultura koja se vezuje za tekovine sjajne civilizacije koju su razvili tajanstveni Sumerci, imali običaj da zakopavaju glinene figure pasa ispod pragova svojih kuća, uvjereni da će na taj način duhovi pasa odbiti nasrtaje zlih duhova. Ispod kuća je obično bilo zakopavano po deset figura pasa, po pet sa svake strane vrata.

Znameniti britanski arheolog i istraživač dr. Koldewey otkrio je da su Babilonci, za razliku od Asiraca, pod pragove svojih kuća pohranjivali male nepečene glinene figure svojih bogova, najčešće izmiješane sa statuama nepoznatog značenja. Te su figure imale zaštitničku ulogu. Imale su zadatak da spriječe zle duhove i crnomagijske čini da se ‘usele’ u domove Babilonaca.

IZVOR: magijaljubavna.wordpress.com

Da li vi imate neka svoja iskustva kada je u pitanju strah od negativnog? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: