Krema za lice koja sadrži vitamin A uklanja bore

Krema za lice koja sadrži vitamin A uklanja bore
Zdravlje čovjeka i tretmani protiv bora

Znanstvenici su objavili da krema za lice koja sadrži vitamin A (tretinoin ili komercijalno Retin A) značajno uklanja bore u starijih osoba.

Krema za lice protiv bora

Ne samo da je krema s vitaminom A uklonila bore s lica, nađene su molekule u koži koje pospješuju obnovu i pomlađivanje kože. Na Michigan University Medical School znanstvenici su objavili svoje otkriće u Archives of Dermatology.

U moru anti-age produkata, od kojih neki nemaju dokazano djelovanje protiv bora, teško je skupiti dokaze o učinkovitosti pojedinih krema.

Nanošenje kozmetike koja u svojem sastavu sadrži retinol (Vitamin A) na kožu uklanja nježne, manje bore koje su povezane sa starenjem kože. Sa starenjem u koži se stvara manje kolagena koji je najvažniji vezivni materijal u koži, koža postaje sve tanja i javljaju se udubine na koži, tj. bore.

Objavljeno istraživanje nije prvi rado o djelovanju vitamina A protiv bora, već je ranije ove godine objavljeno istraživanje s Manchester Universitya koje je pokazalo da su kreme koje sadrže retinol uspješne u uklanjanju bora.

Dobrovoljci

Istraživači su regrutirali 36 dobrovoljaca prosječne dobi 87 godina. Tijekom 24 tjedna ispitanici su nanosili kremu s vitaminom A na unutrašnjoj strani jedne nadlaktice i bez vitamina A na unutrašnjoj strani druge nadlaktici. Unutrašnje strane nadlaktica su odabrane zato što su zaštićene od sunca, te tako usporeno koža stari.

Nakon 24 tjedna ocjenjena je kvaliteta kože na obje nadlaktice, te je uzet dio tkiva za analizu. Na 13 ispitanika se nije primijetilo razlike u kvaliteti kože između nadlaktica, ili su iz nekog drugog razloga isključeni iz studije. Usprkos tome, bilo je značajne razlike u kvaliteti kože između nadlaktica.

U uzorcima tkiva nađena je povećano nastajanje glikoziaminoglikana i prokolagena (važnih u međustaničnoj strukturi kože) u koži koja je tretirana retinolom. Upravo se to smatra da je uzrok u zadržavanju dodatne količine vode u međustaničnom odjeljku kože i time bolje kvalitete kože.

NE PROPUSTI  Garancija zdravlja su voda, zrak i zelje

Nadalje, znanstvenici smatraju da pomlađena koža retinolom može bolje odolijevati negativnim vanjskim utjecajima te sprječavati nastanak rana na koži koji su čest problem u starijih ljudi lošega zdravlja.

Znanstvenici su zaključili da trenutno ne postoji učinkovita terapija atrofije kože, ali retinol uklanja površne bore na koži.

Također, napomenuto je da koncentracija retinola u komercijalnim kremama je premala kako bi uzrokovala obnovu površnog sloja kože i stvaranje kolagena.

Izvor: www.protivbora.com 

Da li je vama neka krema za lice pomogla protiv bora? Koja su vaša iskustva? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: