Kupaći kostimi žena stalno su se smanjivali

Kupaći kostimi žena stalno su se smanjivali
Prije 140 godina žene su se smjele na plaži pojaviti samo u dugim haljinama preko hlača

Do početka 20. stoljeća žene su na plaži morale biti gotovo potpuno pokrivene. Smatralo se nepristojnim da im se vide vrat, ramena, ruke i noge. Svijet je šokirala australska plivačica Annette Kellerman, koja se 1907. godine u posjetu SAD-u, pojavila u jednodijelnom kupaćem kostimu. Čak su je uhitili zbog nepristojnosti. Krenuvši zakopčane do grla, žene su početkom 20. stoljeća počele biti komotnije na plaži. Naravno, polako.

Prvo su se smjeli vidjeti gležnjevi i ruke, pa cijele ruke, noge i ramena. Kupaći kostimi postajali su sve manji, ali samim time i udobniji. Priznajte, nije baš lako plivati u haljini ispod koje su još i hlače. Ta količina tkanine zove se utapanje. Naravno, morale su tada imati i kape na glavi. Gotovo da su imale više odjeće na sebi nego kad su išle u šetnju.

Tek 1946. na modnoj reviji u Parizu, predstavljeni su prvi dvodijelni kupaći kostimi, koji su i danas najpopularniji na svim plažama svijeta. Nazvali su ga bikini po otočju na kojem su amerikanci samo nekoliko dana prije testirali atomsku bombu. Ipak, bikini je postao široko prihvaćen tek 15-ak godina kasnije – 60-ih godina istog stoljeća.

NE PROPUSTI  Paranormalne pojave - kontakt s drugim svijetom

Možda će vas zanimati i ovo: