Kurkuma je prirodni lijek za mnoge bolesti

Kurkuma je prirodni lijek za mnoge bolesti
Zdravlje čovjeka

Kurkuma se koristi kao dodatak jelima, odnosno kao začin, a ujedno je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja. Daje jelima prekrasnu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi kao prirodni antibiotik, u prevenciji raka, za čišćenje krvi i jetre, protiv reume i artritisa, zacjeljuje rane, te brzo obnavlja povrijeđenu kožu.

Kurkuma je čudo prirode

Već odavno je izvjesno kako posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.

Nekoliko razloga zbog kojih vrijedi konzumirati kurkumu:

– smanjuje rizik od dječje leukemije
– čisti jetru na prirodan način
– preventivno štiti od Alzheimerove bolesti
– prirodni je lijek protiv bolova
– regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju
– ima anti-upalna svojstva
– zbog svojih anti-upalnih svojstava kurkuma je prirodni lijek protiv artritisa i reume
– ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu
– posjeduje antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina

Korištenje kurkume

Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama. Zapravo glavni sastojak kurkume – kurkumin je osnovni borac u liječenju i prevenciji karcinoma. Najbolje djelovanje ima na rak debelog crijeva, želudca, tankog crijeva, jetre, prostate, dojke i jajnika. To djelovanje je bazirano na dva procesa koji su nužni za preživljavanje stanica raka:

Apoptoza

Stanice raka izbjegavaju apoptozu ili samouništenje stanica, što im kurkumin ne dozvoljava. Kurkumin se ovdje ponaša kao pametni lijek djelujući razorno samo na stanice raka.

Angiogeneza

Kurkumin sprječava stvaranje novih krvnih žilica angiogenezom prekidajući time tumorima dovod hrane (energije) tako da tumori slabe i ugibaju. Kurkuma izbacuje kortikosteroide. Znamo da nam je klasična medicina za sve upale, bolove i otekline (edemi) davala kortikosteroide (Medrol i sl.) koji su doista pomagali ali uz visoku cijenu posljedica. Kurkuma (kurkumin) rješava te poteškoće učinkovito, prirodno i bez popratnih posljedica.

Kurkuma protiv boli

Kurkuma ima moć oduzimanja tzv. supstance P nervnim završecima. “Supstanca P” je upravo prijenosnik boli. Upravo upale prethode stvaranju boli i one su uzročnici aktiviranja imunog sustava kod autoimunih bolesti (CRP). Kurkuma (kurkumin) uspješno koči sintezu loših prostaglandina (PGE2) koji su medijatori boli. Kurkumin također potiče nadbubrežne žlijezde da oslobode hormon kortizon koji je zadužen u tijelu da kontrolira upalne procese i bol.

IZVOR: ljekovitost-prirode.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: