Ljevaci su skloniji nekim bolestima

Ljevaci su skloniji nekim bolestima
Čak 30 posto profesionalnih sportaša su ljevaci.

Aristotel, Leonardo da Vinci, Oprah, Paul McCartney, Bili Clinton i Barack Obama. Svi su oni ljevaci (ili su to bili), a za tu se osobinu oduvijek smatralo da je znak genijalnosti. Znanstvenici su to desetljećima pokušavali potkrijepiti dokazima, no jedino u čemu su uspjeli zasad je to da dokažu kako su ljevaci skloniji nekim bolestima. To nije baš tako zanemarivo s obzirom na to da ljevaci čine 10 posto populacije. Taj je postotak dvostruko viši (čak 21 posto) među blizancima.

Nešto više o tome kada su u pitanju ljevaci

Psihičke bolesti

Među oboljelima od duševnih poremećaja veća je vjerojatnost da će osobe sa psihotičnim poremećajima, poput shizofrenije, biti ljevoruki nego osobe s drugim oblicima psihičkih problema, poput depresije ili naglih promjena raspoloženja. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Yale pokazalo je da su zapanjujućih 40 posto oboljelih od shizofrenije ili shizoafektivnih poremećaja ljevaci. Naravno, to što ste ljevak ne znači da ćete nužno oboljeti od shizofrenije. Kao što ne znači ni da su svi dešnjaci pošteđeni od te bolesti.

Rak dojke

Istraživanje provedeno 2007. u Velikoj Britaniji pokazalo je da žene u postmenopauzi koje su ljevakinje imaju veći rizik za obolijevanje od raka dojke od svojih vršnjakinja koje su dešnjakinje. Stoga, ako ste ljevakinja i u obitelji imate slučajeve raka dojke, porazgovarajte sa svojim liječnikom o eventualnom ranijem početku odlaska na preventivne preglede.

Probavni poremećaji

Nekoliko istraživanja britanskih znanstvenika je pokazalo da ljevaci imaju veće predispozicije za obolijevanje od autoimunih i upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Primjerice, čak 21 posto osoba sa sindromom iritabilnog crijeva čine ljevaci.

Multipla skleroza

Postoji još jedna povezanost ljevorukosti s prilično ozbiljnom dijagnozom. To se odnosi posebno na ljevakinje. Naime, prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Harvard, kod ljevorukih žena uočen je čak 62 posto veći rizik za razvoj multiple skleroze nego kod dešnjakinja.

NE PROPUSTI  Lijekovi za svaku bolest

Poremećaji spavanja

Veća je vjerojatnost i da će ljevaci imati problema s čestim noćnim buđenjima ili sindromom nemirnih nogu. Istraživanje provedeno 2011. na Sveučilištu u Toledu pokazalo je da je nevjerojatnih 94 posto ljevaka iskusilo sindrom nemirnih nogu u snu. U usporedbi sa 69 posto dešnjaka kojima je poznat taj problem.

Poteškoće u učenju

Srećom, učitelji u školama više ne sile djecu da “promijene” ruku ako su ljevaci. No današnji odgojni sustav zapravo je i dalje “neprijateljski” prema ljevacima. Naime, ljevoruki ljudi drugačije procesiraju jezik nego dešnjaci. U školi je cijeli sistem učenja i podučavanja jezika organiziran prema dešnjacima. Posljedica toga je, kako je pokazalo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Pediatrics, da ljevaci imaju povišen rizik da u djetinjstvu i adolescenciji imaju poteškoće s usvajanjem jezika i učenjem općenito te povišen rizik za ADHD.

Sportski rezultati

E tu su ljevaci u prednosti! Kako je pokazalo istraživanje provedeno 2007. na Australskom nacionalnom sveučilištu, ljevaci su uspješniji u sportu jer imaju brže reakcije. Veze između lijeve i desne polutke mozga brže su kod ljevaka. To znači da su učinkovitiji u sportovima u kojima treba istovremeno raditi nekoliko različitih stvari, čak i ako to ne uključuje korištenje ruku. Čak 30 posto profesionalnih sportaša su ljevaci.

Možda će vas zanimati i ovo: