Mali leksikon alternativne medicine

Mali leksikon alternativne medicine
Za kronične bolove, reumu, depresije, nesanicu, probavne smetnje, alergije i probleme krvotoka postoje terapije koje ne suzbijaju samo simptome bolesti nego i njihove uzroke. Najbolje je kombinirati klasičnu medicinu s alternativnim metodama liječenja. Naš mali leksikon donosi pregled starih i novih putova alternativnog liječenja.

Akupunktura

Kineska metoda liječenja stara 500 godina. Pomaže pri kroničnim alergijama, reumama, oboljenjima kralježnice, grčevima u želucu i crijevima, u psiho-somatskih smetnji te pretjerane težine. Obrada: U određena mjesta na koži – akupunkturne točke – zabadaju se tanke igle. Kroz te točke prolaze akupunkturne crte, odnosno akupunkturni meridijani, a oni obuhvaćaju svekoliko energetsko tijelo. Najomiljenija akupunkturna točka je uho, koje je, prema kineskom učenju, slika tijela. U njemu se nalaze akupunkturne točke svih organa u tijelu, ili takozvane točke traženja. Budu li one akupunktirane, smanjuje se, na primjer, apetit, lakše nestaje ovisnost o alkoholu i nikotinu, da ne nabrajamo dalje.

Alta Major

Duhovna terapija leđa. Pomaže pri bolovima u leđima, kod psihičkih problema, pojave napadaja straha i depresija. Obrada: Uz masaže i razne vježbe razgibavanja stup kralježnice opet postaje savitljiv.

Antropozofska medicina

Obradom obuhvaća cijelo ljudsko biće. Uči kako se čovjek ne sastoji samo od fizičkog tijela, već kako ima i eterično tijelo, odnosno auru, ali da isto tako posjeduje duh i dušu. Pomaže pri kroničnim bolestima, pretjeranoj težini, psihičkim smetnjama. Obrada: Koristi isključivo prirodna sredstva – prirodnu hranu i ekstrakte iz bilja. Antropozofi polaze sa stajališta, kako se iz životnih uvjeta biljke – dakle njenog staništa – može zaključiti kakvo je njeno ljekovito djelovanje.

Bachovi cvjetovi

Nazvana je po Englezu Edwardu Bachu, koji je intuitivno otkrio djelovanje svojstva pojedinih cvjetova. Svaki od 47 cvjetova, koliko ih je on otkrio, namijenjen je određenom tipu ljudi. Pomažu u otklanjanju bezrazložnog straha, pri pomanjkanju samopouzdanja, kod nesigurnosti i preosjetljivosti. Obrada: Bolesnik iz dana u dan redovito uzima gust ekstrakt određenog cvijeta (slično kao i u homeopatiji).

Colonics

Američki proizvod namijenjen pročišćavanju crijeva. Pomaže kod smanjene otpornosti na bolesti, te kroničnog zatvora i raznih probavnih smetnji. Obrada: Crijeva se ispiru toplom vodom i ekstraktom dobivenim od ljekovitog bilja. Osim toga, voda se obogaćuje dušikom, koji ubija klice, viruse i gljivice.

NE PROPUSTI  Tužne pjesme koje će vam natjerati suze na oči

Dragulji

Vrst ayurvedskog liječenja. Osnovna je ideja da drago kamenje emitira trajanje određenim ritmom i da ono djeluje na čakre. Obrada: Terapeut stavlja drago kamenje na čakre, odnosno na auru i na taj način utječe na stanje energetskog tijela bolesnika.

Terapija s encimima

Encimi su supstance tijela koji sudjeluju u kemijskim procesima i u izmjeni tvari. Terapija pomaže kod pretjerane težine, kod slabljenja volje za život, protiv prijevremenog i prebrzog starenja, protiv upala. Obrada: Tijelu se dodaju encimi koji mu nedostaju.

Refleksne zone stopala

Podrijetlo ove terapije je kinesko. Koristi se masažom i pritiskom određenih točaka na stopalu. Pomaže kod pretjerane težine, reume, problema sa crijevima, žučnih bolova. Obrada: Terapeut podražava određene točke na stopalu, a stopalo je, slično uhu, slika cijelog ljudskog tijela. Stimulacijom određenih točaka, reagiraju i određeni organi, odnosno živci.

Ljekovita zemlja

Energetska terapija što koristi glinu, smjesu gline, kreča i pijeska i blatne kupke u kombinaciji s toplinom. Pomaže kod reume, kod akni, ženskih bolesti. Obrada: Ovisno o dijagnozi, određuje se vrst terapije koja organizmu vraća vitalnost.

Terapija ljekovitim biljem

Najprirodnija metoda liječenja korištenjem ljekovitog bilja. Pomaže kod svih kroničnih oboljenja, pri pojavi stresa, pretjeranoj težini, umoru. Obrada: Već prema vrsti teškoća, bolesnik dobiva čajeve, obloge, tablete, kupke i masti.

Homeopatija

Klin se klinom izbija, osnovna je postavka medicinara Samuela Hahnemana, osnivača homeopatije. Primjer: kava nas održava budnim, dakle, jaka koncentracija kave – uspavljuje. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali je terapija vrlo učinkovita. Pomaže kod svih bolova i pretjerane težine. Obrada: Liječnik homeopat dijagnosticira bolest i prema njoj određuje terapiju. Ona koristi biljne, životinjske i mineralne sastojke.

Hidro terapija

Moderan pojam za sve obrade što koriste u terapiji vodu. Počiva na iskustvima opata Kneippa. Pomaže osobito u smetnjama krvotoka, kod psihosomatskih tegoba, pri problemima u izmjeni tvari i pretjerane težine. Obrada: Primjena vode na najrazličitije načine – polijevanje, tuširanje, kupke, inhalacije.

NE PROPUSTI  Bosiljak - ljekovita vrijednost

Hipnoza

Metoda psihoterapije kojom se tijelo opušta i dovodi u stanje nalik snu. Pomaže pri pojavi bezrazložnog straha, bolova, glavobolja, pretjerane težine. Obrada: Liječnik ili iscjelitelj prenosi bolesnika u stanje nalik dubokom snu. Pri tome je tijelo potpuno opušteno, ali je duh budan. Bolesnik u takvom stanju priča bez ograda o vlastitim problemima, strahovima, neurozama i kompleksima, pa ih se lakše oslobađa.

Limfna drenaža

Postupak masaže. Pomaže kod reume, glavobolja, teškoća u izmjeni tvari. Obrada: Limfna tekućina, koja je uslijed nedovoljnog kretanja ustajala, ponovno se masažom potiče na cirkulaciju. Važno je pri tome osloboditi limfne putove naslaga štetnih tvari.

Magnetsko polje

Energetska terapija koju je poznavao već Hipokrat. Pomaže kod upala, pri stvaranju krvnih ugrušaka, premora mišića, teškoća u izmjeni tvari i kod pretjerane težine. Obrada: Magnet potiče krvotok na cirkulaciju, djelujući istovremeno na stanice i na organe.

Reiki

Japanska metoda liječenja. Poklanja tijelu novu energiju. Pomaže kod mnogih tjelesnih i duševnih patnji. Obrada: Majstor upućen u reiki simbole, polaže ruku na bolesnika i preko svog tijela dovodi u tijelo oboljelog energiju Svemira.

Kisik

Terapija se pripisuje fizičaru Manfredu von Ardennu. Znatno ju je poboljšao dr. Karl Heinz Caspers. Pomaže pri iscrpljenosti, prijevremenog starenja, kod problema sa srcem i krvotokom, kod teškoća u izmjeni tvari.

Zen

Filozofski sustav meditacije. Podrijetlo – budizam. Pomaže kod smetnji protoka energija, kod bolova i problema za čije je ublažavanje nužna motivacija i volja, kao kod pretjerane težine, na primjer. Obrada: Terapija se sastoji u duhovnom udubljivanju u vlastito tijelo.

Možda će vas zanimati i ovo: