Matematika za klince

Matematika za klince
Igre za djecu – matematika za klince

Matematika za klince (Kids math) spada među najzanimljivije, i sigurno među najkorisnije igre za djecu. Nije ovo samo igra, ovo je i trening za mozak.

Matematika za klince je super igra za vježbanje matematike

Kako ide svaki zadatak, ispod su ponuđena tri odgovora, te se u zadanom vremenu mora odabrati točan rezultat. Ugodna zabava.

Jesu li vam dosadne matematičke igre? Možete nam reći u komentarima. Hvala!

Pročitaj još: Igra

Igra je aktivnost jedne ili više osoba koja služi za razonodu i zabavu. Bit igre je postići neki cilj pridržavajući se zadanih pravila.

Igra se, najopćenitije, razlikuje od ručnoga ili intelektualnog plaćenog rada, iako se te dvije aktivnosti u nekim aspektima prepleću. Dobar primjer za izrečenu tvrdnju je sport, koji po svim značajkama pripada kategoriji igara, međutim, u profesionalnim okvirima poprima odlike koje se obično vežu za tradicijsko shvaćanje rada.

Ključne sastavnice igre su motivacija za dostizanje nekog cilja, pravila te interakcija, odnosno, kontakt između sudionika. Mnoge igre upravo poradi pobrojanih elemenata imaju obrazovnu ulogu jer sudionike tjeraju na usvajanje novih znanja i vještina.

IZVOR: Wikipedija

Matematička igra

Matematička igra je igra čija se pravila, strategija i rezultat mogu proučiti i objasniti matematičkim pravilima. Matematička pravila mogu potjecati iz teorije brojeva, logike ili geometrije. Da bi igra bila matematička, ne mora biti komplicirana niti izgledati “matematički”, već da je zasnovana na nekoj matematičkoj teoriji.

Pojmovi

U užem smislu, “matematička igra” podrazumijeva igru za dva ili više igrača, a pojam “matematička zagonetka” igru za jednog igrača. Kod matematičkih zagonetaka nema natjecanja među igračima, već igrač mora pronaći rješenje pod uvjetima datim u zadatku. Druga razlika je da matematičke zagonetke za rješavanje najčešće traže poznavanje matematike, dok kod matematičkih igara igrači uopće ne moraju znati matematiku. Oba pojma spadaju pod opći naziv “rekreacijska matematika”.

Neke matematičke igre su objekt izučavanja rekreacijske matematike. Kod proučavanja matematičkih igara, važnija je matematička analiza od samog čina igre. Matematičari pročavaju pravila igre da uđu u njenu suštinu, da odrede dobitnu strategiju i eventualno odrede da li igra ima rješenje (stanje da se iz date pozicije, uz optimalnu igru oba igrača predvidi ishod, kao npr. kod igre “kružić i križić”).

IZVOR: Wikipedija

Možda će vas zanimati i ovo: