Najpoznatija fotografija seksualnog napada u povijesti?

Najpoznatija fotografija V-J Day in Times Square fotografa Alfreda Eisenstaedta snimljena je tijekom proslave pobjede nad Japanom na poznatom njujorškom Times Squareu 14.8.1945. Objavljena je idući tjedan u časopisu Life kao dio fotorepotaže o proslavi kraja rata. Prikazuje spontan ali kontroverzan događaj – poljubac mornara i medicinske sestre. Eisenstaedt je prepoznao umjetničku i simboličku vrijednost fotografije te ju je pažljivo promovirao u jednu od najpoznatijih fotografija u povijesti.

Najpoznatija fotografija seksualnog napada u povijesti?
Fotografija V-J Day in Times Square fotografa Alfreda Eisenstaedta snimljena je tijekom proslave pobjede nad Japanom na poznatom njujorškom Times Squareu 14.8.1945.

 Ta najpoznatija fotografija je vrlo zanimljiva

Fotografija je i danas pod autorskim vlasništvom. No, američki mornarički fotonovinar Victor Jorgensen također je uspio snimiti isti prizor iz drugog kuta.

Prema njegovim kasnijim knjigama, Eisenstaedt je primijetio mornara koji je grabio i ljubio svaku ženu na ulici (pa čak i starice). Pokušao ga je fotografirati tijekom toga, no samo je ikonična fotografija uspjela, dijelom i zato što je sestra bila u bijelom. Identitet mornara i sestre ni danas nije potpuno siguran. Jedna žena javila se fotografu krajem 1970-ih godina pa je Life zatražio da im se javi i mornar radi repotraže. No, javilo im se 11 muškaraca i još 3 žene. Prva žena koja se javila, Edith Stein, smatra se preniskom da bude sestra s fotografije. Najvjerojatnija kandidatkinja za sestru je Greta Friedman, austrijska Židovka koja je pobjegla od nacizma u SAD.

Ona je u istraživačkom intervjuu 2005. izjavila da je poljubljena na silu. Mornar ju je iznenadno zgrabio, zaudarajući po alkoholu, i silom joj ugurao jezik u usta. Na fotografijama Eisenstaedta i Jorgensena vidljivo je da je sestra stisnula šake. Glavu joj silom mornar drži svojom ljevicom u kvazihrvačkom zahvatu. Povijanje leđa krivo se pripisuje strastvenosti poljupca – sestra je pokušavala pobjeći njegovim ustima. Kasnije je izjavila da ga ne krivi za čin jer je bio ponesen vijestima o kraju rata (time je izbjegao sudjelovanje u invaziji na Japan), iako feministički autori u novije vrijeme smatraju da bi po današnjim mjerilima taj čin bio seksualni napad.

Da li vam se sviđa ova najpoznatija fotografija? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: