Najpoznatija fotografija seksualnog napada u povijesti?

Najpoznatija fotografija V-J Day in Times Square fotografa Alfreda Eisenstaedta snimljena je tijekom proslave pobjede nad Japanom na poznatom njujorškom Times Squareu 14.8.1945. Objavljena je idući tjedan u časopisu Life kao dio fotorepotaže o proslavi kraja rata. Prikazuje spontan ali kontroverzan događaj – poljubac mornara i medicinske sestre. Eisenstaedt je prepoznao umjetničku i simboličku vrijednost fotografije te ju je pažljivo promovirao u jednu od najpoznatijih fotografija u povijesti.

Najpoznatija fotografija seksualnog napada u povijesti?
Fotografija V-J Day in Times Square fotografa Alfreda Eisenstaedta snimljena je tijekom proslave pobjede nad Japanom na poznatom njujorškom Times Squareu 14.8.1945.

 Ta najpoznatija fotografija je vrlo zanimljiva

Fotografija je i danas pod autorskim vlasništvom. No, američki mornarički fotonovinar Victor Jorgensen također je uspio snimiti isti prizor iz drugog kuta.

Prema njegovim kasnijim knjigama, Eisenstaedt je primijetio mornara koji je grabio i ljubio svaku ženu na ulici (pa čak i starice). Pokušao ga je fotografirati tijekom toga, no samo je ikonična fotografija uspjela, dijelom i zato što je sestra bila u bijelom. Identitet mornara i sestre ni danas nije potpuno siguran. Jedna žena javila se fotografu krajem 1970-ih godina pa je Life zatražio da im se javi i mornar radi repotraže. No, javilo im se 11 muškaraca i još 3 žene. Prva žena koja se javila, Edith Stein, smatra se preniskom da bude sestra s fotografije. Najvjerojatnija kandidatkinja za sestru je Greta Friedman, austrijska Židovka koja je pobjegla od nacizma u SAD.

Ona je u istraživačkom intervjuu 2005. izjavila da je poljubljena na silu. Mornar ju je iznenadno zgrabio, zaudarajući po alkoholu, i silom joj ugurao jezik u usta. Na fotografijama Eisenstaedta i Jorgensena vidljivo je da je sestra stisnula šake. Glavu joj silom mornar drži svojom ljevicom u kvazihrvačkom zahvatu. Povijanje leđa krivo se pripisuje strastvenosti poljupca – sestra je pokušavala pobjeći njegovim ustima. Kasnije je izjavila da ga ne krivi za čin jer je bio ponesen vijestima o kraju rata (time je izbjegao sudjelovanje u invaziji na Japan), iako feministički autori u novije vrijeme smatraju da bi po današnjim mjerilima taj čin bio seksualni napad.

NE PROPUSTI  Ljepote Dubaija koje su oduvijek bile privlačne

Da li vam se sviđa ova najpoznatija fotografija? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: