Zavjese se moraju pažljivo odabrati i održavati

Korisni savjeti u kući

Svi mi prilikom uređenja svoga doma često puta preskačemo faze uređenja. Neki pojedinci čak kupuju zavjese i dekore a da prije toga nisu postavili podne obloge i odabrali boju zida.

Valja naglasiti da je to općenito krivi pristup i da treba sve faze pažljivo planirati i realizirati, da bi na kraju naš dom mogao dobiti željeni ton sukladno našem stilu života.

U tim fazama završnog uređenja naročito treba voditi računa o materijalima i bojama koje će naš dom definirati na duže vremensko razdoblje a odnosi se na uređenja poda, stubišta, stolarije, keramike, kuhinjskih elemenata i sl. Odabir boja, bilo da su to tople ili hladne nijanse, u kasnijoj fazi definirat će daljnji tijek odabira namještaja, rasvjete pa i onog, na kraju, a po meni vrlo bitnog detalja u našem domu, a to su zavjese i dekori sa svojim pripadajućim karnišama ili mehanizmima za pomicanje.

Što je Out a što In?

Što je moderno a što nije teško je odrediti kada se radi o zavjesama. Može se govoriti jedino o novitetima na tržištu.

Danas su svakako najtraženiji “paket” i “panel” sistemi. Kod “paket” i “panel” mehanizama bitno je napomenuti da je utrošak tkanine manji, ali cijena mehanizma nešto je veća od klasičnih karniša. Dobro je upamtiti da sa dobro odabranim zavjesama nećete imati potrebu mijenjati ih sa godišnjim dobima; one su dio interijera jednako kao i ostali namještaj i trebaju vam služiti dugi niz godina. U svakom slučaju, ako je vaš namještaj moderan i ravnih linija, prevladavaju pastelni tonovi ili želite više danjeg svijetla u prostoru, isplati se odlučiti za “pakete” i “panele”.

Kako održavati zavjese?

Kod kupnje zavjesa morate voditi računa i o tome kako se one održavaju. Osim tkanina koje u svom sastavu imaju 100% pamuk ili poliesterskog vlakna, ima materijala koji uz poliestersko vlakno sadrže i manje postotke svilenih, viskoznih, lanenih ili drugih.

NE PROPUSTI  Čestitke za ženidbu koje će oduševiti supružnike

U principu zavjese i dekori se deklariraju da se smiju prati na 30°. To je u redu za zavjese od 100% poliesterskog vlakna, ali za tkanine sa mješovitim sastavom preporuča se pranje u kemijskoj praoni uz predočenje deklaracije sa sastavom i načinom održavanja. Deklaraciju je najbolje zatražiti u trgovini u kojoj kupujete zavjese i dekore. Današnja tehnologija izrade zavjesa omogućila je elastičnost niti tako da je zavjesu potrebno odmah nakon pranja, još vlažnu, objesiti na karnišu ili određeni mehanizam. Glačanje zavjesa nije preporučljivo jer bi se time elastičnost niti od kojih je zavjesa istkana trajno uništila.

Uz pravilno i redovno održavanje zavjesa produžit ćemo vijek trajanja zavjesama i dekorima.

IZVOR: salonzavjesalara.wordpress.com

Možda će vas zanimati i ovo: