Patuljasti zec je drag kućni ljubimac

Patuljasti zec je jako umiljata i vjerna životinja koja traži dosta pažnje. U slučaju nedostatka pažnje zec zna da se naljuti na svoga vlasnika. Teže do 2 kg, nije preporučljivo da se dva mužjaka čuvaju u istom prostoru. Ove životinje se lako prilagođavaju drugim životinjama i žive u zajednici (pas, mačka itd.). U početku ako bi htjeli da upoznate vašeg zeca sa drugim kućnim ljubimcima, prilazite sa velikom opreznošću jer zeko zna da se jako uznemiri što može da dovede do stajanja rada srca. Zato vaš zeko mora imati veliko povjerenje u Vas i doživljavati Vas kao prijatelja. Ako Vaš zeko liže vama ruke ili se umiljkuje na neki način, to znaci da Vas je prihvatio kao prijatelja. U slučaju udaranja zadnje šapice o pod zec time Vama govori da ste Vi i on u neposrednoj opasnosti ili želi da Vam skrene pažnju na njega.

Patuljasti zec je drag kućni ljubimac
Mali kućni ljubimci

Patuljasti zec i njegov životni prostor

Zeko se može smjestiti u kavez ili terarij, a možete ga čuvati isto kao i mačku ili psa (u dvorištu, samo ako je dobro ograđeno). Zeko u svom prostoru treba da ima pojilicu i posudu za izmet, jer su zečevi veoma čiste životinje i one vrše nuždu samo na jednom mjestu, pa stoga kada su još mali bitno je da ih naučite da ne vrše nuždu negdje po sobi nego isključivo u svom kavezu. Ako je zatvoren duže vrijeme u kavezu može oboljeti od depresije. Redovno čistite zekin kavez jer je on veoma čista životinja.

Ishrana

Patuljasti zec do 6 mjeseci ne smije da jede svježu hranu već isključivo suhu hranu, granule, suhu travu, suhi kruh itd… Nakon 6 mjeseci on jede sve, pa ako ga budete čuvali u kući, on će jesti sve što je do sada jeo, pa još preko toga, namještaj, kablove, slušalice za telefon, resice od tepiha usisava kao špagete. Zato je bitno da mu dajete neke drvene igračke da ih gricka, jer će on svakako da gricka nešto. Zečevi najviše vole da jedu djetelinu, svježe voće i povrće, a pored svega vole da jedu čokoladu. Jedna kockica čokolade ućiniti će vašeg zeku sretnog.

NE PROPUSTI  Kunići su životinje koje mogu biti idealni kućni ljubimci

Oboljenja i smetnje kada je u pitanju patuljasti zec

Vaš zeko ne smije puno da jede kupus jer može dobiti dijareju ili zatvor. Što se tiče ozbiljnijih oboljenja može dobiti iritaciju na koži, zbog nehigijene te početi da gubi dlaku. Ako dođe do toga, posavjetujte se sa veterinarom u najkraćem roku.

IZVOR: emilijamarkovic0.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: