Prirodni lijekovi za gljivice na noktima

Prirodni lijekovi za gljivice na noktima
Zdravlje čovjeka i prirodno liječenje gljivica na noktima

Za liječenje gljivica na noktima u nekim slučajevima mogu se koristiti i prirodni lijekovi, odnosno prirodni pripravci koji vam mogu pomoći da uklonite to neugodno stanje.

Prirodni lijekovi za liječenje gljivica na noktima

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antiseptička i fungicidna svojstva i jedno je od najdjelotvornijih prirodnih sredstava protiv gljivica na noktima. Ovo ulje također se koristi i za druge kožne infekcije. Ako bolujete od gljivica na noktima, utrljajte čajevac direktno na zahvaćeno područje i ostavite tako deset minuta. Nakon toga, upotrijebite četkicu za zube i nježno trljajte zahvaćeni nokat. Prije nanošenja ulja, možete ga razrijediti sa jednakom količinom maslinovog ulja ili ulja timijana. Ovaj lijek daje odlične rezultate, osobito na početku infekcije.

Ulje lavande

Ulje lavande ima nekoliko hlapljivih spojeva i antiseptička svojstva koja se bore protiv bilo kakve zaraze i sprječavaju iritaciju kože. Pomiješajte jednaku količinu eteričnog ulja lavande i ulja čajevca i mrvicu zagrijte. Nanesite na nokat i okolno područje dva do tri puta dnevno, najbolje prije spavanja. Obujte par debelih vunenih čarapa kako biste povećali učinkovitost ovog lijeka.

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana ima antiseptičko, antibakterijsko, aniparazitno, antivirusno i antifungalno djelovanje. Ovo je jedno od najdjelotvornijih ulja protiv gljivičnih infekcija, a primjenjuje se tako da pomijšate dvije kapi ulja divljeg origana s jednom žličicom čistog maslinovog ulja. Potrebno je nanijeti na nokat jednom dnevno tijekom tri tjedna.

Ulje naranče

Još jedan prirodni način da se riješite gljivica na noktima je ulje naranče. Sve vrste ovog ulja imaju antifungalna svojstva i stoga se mogu koristiti na zaraženom noktu. Uz pomoć kapaljke nanesite ulje i ostavite tako najmanje jedan sat. Ulje možete razrijediti s baznim uljem, kao što je ulje sjemenki grožđa. S obzirom da ulje naranče može izazvati alergijske reakcija, a može imati i nuspojave, poželjno je da testirate razrijeđeno ulje na malom području kože prije nanošenja na zaraženo područje.

Soda bikarbona

Pomiješajte pola šalice sode bikarbone, četiri šalice tople vode, četvrtinu šalice peroksida i pola šalice epsomske odnosno gorke soli. Dobro izmiješajte i dodajte četvrtinu šalice alkoholnog octa. Nokat prvo potopite u alkoholni ocat na nekoliko minuta, a potom nanesite smjesu. Pokrijte zavojem i ostavite smjesu na noktu. Ponovite postupak svakih deset sati tijekom četiri tjedna. Ako je slijed redovit, gljivice na noktima će ubrzo nestati.

Alkoholni ocat

Alkoholni ocat je jedan od najboljih sastojaka koji se mogu koristiti u liječenju gljivica na noktima. Pomiješajte alkoholni ocat s toplom vodom u omjeru 1:2 u korist vode, potopite zahvaćeni prst i držite tako 10 do 15 minuta dnevno. U slučaju iritacije kože, dodajte više vode u otopinu i ponovite postupak svaki drugi dan. Vrlo je važno da zahvaćeno područje osušite nakon ispiranja, jer se u suprotnom gljivice mogu proširiti.

Češnjak

Češnjak sadrži allicin, koji ima antifungalna svojstva i može pomoći kod gljivica na noktima. Pomiješajte ulje češnjaka s jednakom količinom alkoholnog octa. Nanesite smjesu na nokat i pokrijte elastičnim zavojem. Ova smjesa može usporiti aktivnost gljivica u roku od nekoliko sati. Ukoliko vam nije dostupno ulje češnjaka, možete ga napraviti sami tako da zdrobite dva režnja češnjaka i dodate dvije žlice maslinovog ulja. Ostavite ovu smjesu da odstoji 24 sata prije primjene.

Jabučni ocat

Jabučni ocat je blago kiseo po prirodi i može spriječiti širenje gljivica na noktima. Istodobno, jabučni ocat ubija i bakterije. Za ovaj lijek, pomiješajte jednake dijelove jabučnog octa i vode. Potopite vaš prst dnevno pola sata, a potom temeljito osušite. Ukoliko postupak ponavljate redovito tijekom nekoliko tjedana, primijetit ćete poboljšanje vrlo brzo. Druga mogućnost je antigljivični piling, koji možete napraviti tako da pomiješate grubo mljeveno rižino bražno s nekoliko žlica jabučnog octa. Primjenite ovu masu na zahvaćeni nokat i lagano trljajte područje.
Ovaj piling će vam pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože, te će zadržati kožu mekom.

Izvor: lijecenjeprirodnim.blogspot.com

NAPOMENA: Ovaj tekst je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje, obavezno se obratite svome liječniku!

Koliko su vama bitni prirodni lijekovi za liječenje bolesti? Možete nam reći svoje mišljenje u kokentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: