Poljska je velika katolička zemlja

Uz Irsku i Maltu, Poljska je najkatoličanskija zemlja svijeta. Statistički podaci, ovisno o izvoru, govore kako poljski narod čini 95 odnosno 98 posto katolika. Mise se održavaju tijekom cijelog dana, a crkve su uvijek pune. Brojni hodočasnici i svećenici samo upotpunjuju tu sliku. Sveti otac papa Ivan Pavao II bio je Poljak, koji je 1978. godine postao rimskim posvećenikom.

Poljska je velika katolička zemlja
Poljska se ubraja među najkatoličanskije zemlje na svijetu. Upravo zbog toga čudi da su se u njoj zadržali razni poganski običaji i sklonost paranormalnom.

Poljska ima pune crkve

Čak i za vladavine komunizma, 80 posto pripadnika Komunističke partije Poljske izjašnjavali su se kao – katolici! Od 1945. do 1985. godine, na primjer, u toj je zemlji izgrađeno čak – 3000 crkava. Gradnja sakralnih objekata cvjeta i dalje, bez obzira na privredne i druge teškoće kroz koje ta zemlja prolazi.

Uvođenjem demokracije u Poljskoj, crkva je izgubila svoju ulogu protivnice režima. Njen utjecaj slabi, djelomično i zbog tvrdog stava prema pitanju pobačaja, što izaziva veliko nezadovoljstvo, posebno u ženskom dijelu javnosti.

Pad utjecaja katoličke crkve analitičari poljskih prilika objašnjavaju i utjecajem Zapada. No, uz te nove ideje, pomalo ali sigurno raste i utjecaj budizma. Uz katoličku tradiciju koja puni crkve, raste i zanimanje za paranormalne i ezoterične pojave. U zemlji radiestezista i rašljara, ni crkva nije, barem ne otvoreno, protiv takvih iskustava. Dapače, razni narodni, da ne kažemo poganski, običaji, imaju dugu tradiciju. Dok čekate na red u kozmetičkom salonu, na primjer, možete dobiti iris – dijagnozu. Na selu, u pomanjkanju liječnika, djeluju brojni iscjelitelji uz pomoć bio – energije. Da bi slobodno radili, moraju položiti određen ispit i dobiti dozvolu od države.

Horoskop nacije

Na Medicinskom fakultetu u Varšavi održavaju se redovno seminari iz homeopatije i rada s viskom. Naime, pokazalo se da su te metode djelotvornije i jeftinije u liječenju alergija, od načina koje koristi službena medicina. Kolika je sklonost Poljaka tim i sličnim temama svjedoči činjenica što na Silvestrovo, na državnoj televiziji astrolog čita horoskop nacije i istaknutih političara za sljedeću godinu.

Usprkos novim tendencijama u promišljanju svijeta i života, poljske crkve su uvijek pune, iako tek 51 posto Poljaka ističe kako su stalni posjetitelji misa. Na tisuće vjernika, žena, djece i muškaraca, sudjeluju u procesijama, a na milijune Poljaka hodočasti u Chzenstochau da bi se poklonili Crnoj Madoni.

Ta trajna vjera naroda stoji pod znakom Blažene Djevice Marije – Majke Božje koja je i službeno okrunjena za kraljicu Poljske. Zapravo, kralj Poljske, Johann Kasimir II, predao je 1656. godine i službeno vlast nad Poljskom Crnoj Madoni. Ona je tada, uz dozvolu pape, bila okrunjena za kraljicu Poljske, a taj je ritual ponovljen 1920. godine.

Analizira li se pobliže ova sklonost različitom vjerovanju, pokazuje se da je ova najkatoličanskija zemlja Europe zadržala poganske rituale i tradicije. Još prije nekoliko desetljeća u okolini Wroclawa se tvrdilo da je Silvestrovo posebno pogodno vrijeme za spiritističke seanse, jer su “vrata prema onostranosti u to vrijeme širom otvorena”. Sa tronošcem, sastavljenim od 12 svetih drva, tada se može zarobiti gotovo sve duhove koje čovjek poželi.

Vidovnjaštvo – oduvijek domena žena

Bez obzira što gotovo da Poljska i nema Poljaka koji se na neki način ne bavi proricanjem budućnosti i vidovnjaštvom, te su aktivnosti oduvijek bile i ostale područje djelovanja prvenstveno žena. Tvrdi se kako žene imaju bolje razvijen osjećaj za fine vibracije, za tajanstvene poruke. Vjerojatno i zbog toga, što se te tehnike kroz brojne generacije prenose s majke na kćeri.

Lijepa ilustracija ove tvrdnje jest večer – Andrzejke. Naime, 29. studenog se slavi sveti Andrija, a u početku bijaše to svečanost proricanja žena i djevojaka u kojoj su muškarci igrali sporednu ulogu. Proricalo se uz pomoć viska i tarot – karata. Obvezan je bio i ponoćni ritual lijevanja voska, a u bogatijim obiteljima, lijevanje olova. Postupak je jednostavan, a opisao ga je Theokrit još u antičkoj Grčkoj, pripisujući ga vještinama vještica. Žene uliju nešto tekućeg voska u hladnu vodu. Voda se osvijetli, a sjena figure koja je nastala stvrdnjavanjem voska pada na zid. Iskusnije među njima iz te su sjene proricale budućnost mladim djevojkama koje su, ujedno, učile vještinu “čitanja” sjena. Ova vrst proricanja je osobito na cijeni kod djevojaka koje još nemaju momka, jer daje odgovore na gotovo sva pitanja u svezi ljubavi i prijateljstva.

Običaji za protjerivanje zime

Koliko su stari poganski običaji u Poljskoj pokazuje i običaj “odrubljivanja glave smrti”. Izvodi se na takozvani “masni četvrtak”, dan nakon pepelničkog posta. To je, oduvijek, praznik žena. U stvari, svečanost se svodi na ritualnu kastraciju, u stvari na podrugljivo rezanje muške kravate.

Još i danas se u Poljskoj izvode stari rituali na lutkama. Ponekad seljaci, pored kralja, ili smrti ubijaju i pale žensku lutku “marzana”. Njeni pougljenjeni ostaci trebali bi poljima podariti plodnost i zaštitu od mraza. A Marzanna je, zapravo, slavenska boginja zime, kojoj je posvećen mjesec ožujak (marec). Kao kraljica snijega, ona je kasnije ušla u brojne priče. Pridaju joj i značenje boginje smrti. Njeno ritualno smaknuće ostavlja slobodan prostor za boginju sada kao djevicu, koja se spaja s novim junakom šume.

Na uskršnji ponedjeljak, ipak preuzimaju inicijativu muškarci. Ako ste žena ili djevojka, najbolje je da za taj dan priredite rezervnu odjeću. Naime, muškarci čekaju u zasjedi u kućnim vežama, skriveni iza drveća i na drugim skrovitim mjestima sa posudama punim vode. Polijevaju sve žensko što naiđe. Objašnjenje tog običaja svodi se na želju muškaraca da ritualno operu žene od – grijeha.

Čudo plodnosti u proljeće i jesen

Inače, običaj polijevanja vodom prisutan je kod mnogih naroda i tumači se kao čudo kiše. Nije zato neobično da se ovo “čudo” izvodi početkom proljeća.

S kakvim je uspjehom izvedeno ovo “čudo”, pokazuje se 8. kolovoza kroz svečanost zahvalnosti Mariji – dozynki. Tog se dana Marija slavi kao zaštitnica i Majka Božja, a nosi izrazite oznake boginje Demetre, odnosno Cerere.

Nacionalni praznik i najveća svečanost je 15. kolovoza, kada je blagdan Marijina uzašašća. Desetodnevno hodočašće počinje u Varšavi, da bi završilo u Jasnoj Gori uz kip Crne Madone u Czestochowi. Nebrojena masa vjernika sakuplja se na proslavi dana kraljice Poljske.

Neovisno od kalendara, Poljska novu godinu počinje sa Božićem. Proslava Kristova rođenja je, svakako, uz proslavu Uskrsa, najveći blagdan svih Poljaka. Mnogi kite borove, no u središtu slavlja je ipak- imela. Ona je, ne samo u Poljaka, simbol novog početka. Posebno je cijenjena imela koja raste na brezi. Breza je još kod starih Kelta bila vezana uz 24. prosinca. Breza i imela koja na njoj raste, tjeraju zle duhove. Osim toga, one mogu utjecati na ljubavni odnos, misle Poljaci. Nije stoga čudo da poljska legenda priča o ženi koja je sagriješila i pretvorila se u brezu.

Crna Madona je 1656. godine bila i službeno okrunjena, postala je Poljska kraljica.

Duh prosvjeduje

U mjestu Wilkowo na sjeveroistoku Poljske, početkom ove godine događale su se neobične pojave. U kući obitelji Sutkowski lete po zraku kućanski predmeti i namještaj. Jedan je teški naslonjač, bez da ga je netko dotaknuo, odletio na kauč, prozorska su se stakla razbila bez vidljivog razloga, a posuda s vodom sa peći odletjela je na krevet. Svjedoci misterioznim događanjima nisu bili samo stanovnici kuće, nego i brojni susjedi i slučajni promatrači. Inače, u kući stanuje udovica kućevlasnika sa kćerkom i njenim mužem.

Čudesni su se događaji počeli zbivati nakon što je kuća prodana obitelji s kojom se pokojnik tijekom života nije slagao i s kojom se često svadio. Na neki način, kuća je prodana protiv volje pokojnika. Nakon što je ugovor o prodaji kuće poništen, incidentne situacije su prestale. PSI istraživači tvrde da je to tipičan primjer spiritističkog fenomena u kojem se izražava prosvjed i volja pokojnika. Drugi opet misle da je uzročnik tajanstvenih i zastrašujućih pojava i to posve nesvjesno, jedna mlada žena. Ona, međutim, odbija podvrgnuti se parapsihološkim ispitivanjima.

Vidovnjaštvo

Krysztof Jackowski iz Czluchowa (zapadna Poljska) otkrio je posve slučajno svoje vidovnjačke sposobnosti. Sjedeći na klupi u parku, odjednom je shvatio kako može čitati – misli prolaznika. Nekoliko dana kasnije imao je viziju automobilske nesreće koja se stvarno dogodila. Potom je sreo nekog prolaznika i rekao mu je da bi odmah trebao operirati slijepo crijevo, jer da mu se ono upalilo. Prolaznik, koji je doista patio od bolova u trbušnoj šupljini uputio se istog dana doktoru i bio je na vrijeme operiran.

Jackowski je zbog svojih paranormalnih sposobnosti uskoro postao poznat u svom gradu. U bolnici u Czluchowu testirane su njegove para – dijagnostičke sposobnosti pod kontroliranim uvjetima. On je dobio predmete koji su pripadali bolesnicima, a zadaća mu je bila da kaže od čega oni boluju. Na veliko čuđenje liječničke ekipe Jackowski je točno opisao teškoće svih bolesnika.

Jackowski pomaže i policiji u razrješenju kriminalnih djela. Zahvaljujući njegovim paranormalnim sposobnostima, navodno su razriješene brojne krađe i ubojstva. Zbog suradnje s policijom u borbi protiv kriminala, na Jackowskog je izvršen i pokušaj atentata.

Tijekom jedne medijalne seanse, Jackowski je razjasnio sudbinu tri osobe ubijene u blizini Konigsberga. Nakon nekoliko dana, na osnovu tako dobivenih podataka, pronađeni su leševi ubijenih, a ubojica je uhićen.

Možda će vas zanimati i ovo: