Pravila igre za sudoku slagalicu

U ovoj objavi možete pročitati pravila igre za sudoku. Sudoku je vrsta japanske slagalice čije je rješavanje temeljeno na logici. Igra postoji već 1000 godina. Igra se sastoji od jednog velikog kvadratnog polja, podijeljeno na 81 manjih kvadratića. Unutar tog velikog kvadrata, označeno je 9 odjeljaka velikih 3×3 polja.

Pravila igre za sudoku slagalicu
Sudoku križaljka

Jednostavna pravila igre za sudoku

Cilj igre je popuniti sva polja brojevima od 1 do 9. Uvjeti igre su da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta. Problematika je u tome što se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom retku, svakom stupcu i svakom odjeljku od 3×3 polja.

To znači da je potrebno upisati brojeve: 1,2,3,4,5,6,7,8,9 a svaki broj se u određenom retku/stupcu/kvadratu smije pojavi samo jedanput. Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a vi morate otkriti u kojim kvadratićima se nalaze drugi odgovarajući brojevi.

Sudoku može imati jedno ili više rješenja. Jedini način rješavanja sudokua je metoda eliminacije, a tu se koristimo svojstvom da se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom stupcu, retku i bloku. Kako napredujete kroz igru tako više otkrivate brojeve na određenim kvadratima i tako sve sve bliži svom konačnom cilju – popunjavanju cijele ploče brojevima koji poštuju pravila igre.

IZVOR: igra-razbibriga.blogspot.com

Da li su vam bila od koristi gore navedena pravila igre za sudoku? Možete nam reći u komentarima i navesti ako želite koliko često rješavate ovu zanimljivu slagalicu.

Pročitaj još: Igra

Igra je aktivnost jedne ili više osoba koja služi za razonodu i zabavu. Bit igre je postići neki cilj pridržavajući se zadanih pravila.

Igra se, najopćenitije, razlikuje od manualnog ili intelektualnog plaćenog rada, iako se te dvije aktivnosti u nekim aspektima prepleću. Dobar primjer za izrečenu tvrdnju je sport, koji po svim značajkama spada u kategoriju igara, međutim u profesionalnim okvirima poprima karakteristike koje se obično vežu za tradicionalno shvaćanje rada.

Ključne komponente igre su motivacija za dostizanje nekog cilja, pravila, te interakcija, odnosno kontakt između sudionika. Mnoge igre, upravo poradi pobrojanih elemenata, su korisne, edukacijske, jer aktere tjeraju na usvajanje novih znanja i vještina.

IZVOR: Wikipedija

Možda će vas zanimati i ovo: