Proricanje sudbine je naš put kroz život

Proricanje sudbine je naš put kroz život
Najvažnije pitanje za svako proricanje sudbine je oduvijek bilo: Što donosi sljedeća godina?

Moderan čovjek nema povjerenja u proricanje sudbine i slično. Međutim, naši su preci raspolagali tehnikama otkrivanja budućih događaja koje možemo i mi danas koristiti. Ako ništa drugo, a ono za rasterećenje vlastite psihe i za zabavu!

Proricanje sudbine kroz igre

Sve igre, bez obzira jesu li kartaške ili pak igre na tabli, svoje podrijetlo imaju u kultnim radnjama. I to bez obzira radi li se o šahu, dominu, mikadu, skatu ili nekoj drugoj igri. U njima su uvijek prisutne tehnike prastarih misterija. Bacanje kocke, na primjer, vuče korijen iz afričkog načina za proricanje sudbine. Kad je netko bolestan, plemenski vrač uzima kamene u lijevu ruku, desnom rukom udara lijevi dlan odozdo, tako da kameni polete u vis i potom ih pokušava uhvatiti dok su još u zraku. Uhvati li tri, ili čak sve kamene, oboljeli će brzo ozdraviti. Uhvati li dva, bolest će se opasno produžiti, a ako uhvati samo jedan, srodnici se moraju pripremati za smrt bolesnika.

Kinesko izvlačenje niti, također je oblik prastarog misterija za proricanje sudbine. Svećenici Agnia vješaju na tanke kožne remene različite simbole: zube životinja, metalne predmete i biljke. Onog tko pita, mole da izvuče jednu od tri trake. Iz brojnosti mogućih kombinacija proizlazi razno proricanje sudbine. Ako bolesnik, na primjer, izvuče pločicu kornjačina oklopa, to je znak da je teško uvrijeđeni dobar duh poslao bolest kao kaznu.

Međutim, ne moramo putovati tako daleko da bismo se upoznali s tradicijom misterija. Ona je bogata u Aziji, Africi, ali i u Europi. U srednjoj Europi su preživjeli neki poganski rituali iz predkršćanskih vremena i postali dio “narodnih običaja”. Uz njihovu se pomoć, vjeruju neki, može isto tako pouzdano otkriti budućnost, kao i uz pomoć tajanstvenih orijentalnih misterija.

Proricanje sudbine i vremenska prognoza

Najvažnije pitanje za svako proricanje sudbine je oduvijek bilo: Što donosi sljedeća godina? Budući da su ljudi nekada živjeli u uskoj vezi s prirodom, bili su o njoj ovisni. Zbog toga se navedeno pitanje moglo protumačiti i kao: Kakvo će biti vrijeme sljedeće godine?

U svezi te tradicije postoje brojni primjeri. Tako se, na primjer, u Bavarskoj tijekom Božićne noći razreže velika glavica luka u 12 dijelova. Svaki dio dobiva na papiru napisano ime jednog mjeseca u godini, a u svaku od ljusaka stavi se malo soli. Sljedećeg jutra već imamo gotovu vremensku prognozu za sljedeću godinu. Ako je sol na luku koji nosi ime siječanj postala malo vlažna, početak godine bit će vlažan. A ako je suh, takvi će biti i prvi mjeseci godine što dolazi.

Jedan još točniji vremenski kalendar seljaci su nekada stvarali promatranjem vremena od 25. prosinca do 5. siječnja. Svaki dan u ovom vremenskom razdoblju odgovara jednom mjesecu u godini što slijedi. Oni koji su vješti u stvaranju takvih prognoza vremena, mogu predskazati čak i za svaki tjedan u godini.

Proricanje za djevojke

Međutim, vrijeme nije jedino o čemu se može doznati iz raznih misterija. Za djevojke je bilo osobito značajno pitanje hoće li se iduće godine udati i da li će njihov budući biti bogat, lijep, vjeran, siromašan ili čak nevjeran. U alpskoj regiji, na primjer, djevojke spremne za udaju su na Silvestrovo, dakle na staru godinu, izvlačile cjepanice iz gomile drva. Iz njenog izgleda bi zaključile kako će izgledati njihov budući muž. Kad bi cjepanica bila napuknuta, grbava ili nezgrapna, s lakoćom se moglo zaključiti da će sličan biti i budući mladenac.

Ako bi djevojka imala na izbor nekoliko mogućnosti, ona bi si dala predskazati sklapanje braka na sljedeći način: Napisala bi imena svih kandidata na jednu ceduljicu. Potom bi uzela svježeg kruha. Od njega bi načinila kuglice, a u svaku od njih bi stavila jednu od cedulja. Potom bi kuglice bacila u veliko bure s vodom. Pratila bi kako se polagano rastvaraju. Kuglica koja se prva raspadne, daje ime njenog budućeg supruga.

I iz viših slojeva društva su bili zainteresirani za proricanje sudbine

Nisu samo priprosti seljaci bili zainteresirani za proricanje sudbine. I “fini” građani i plemići su bili zainteresirani za proricanje sudbine, znatiželjni što ih čeka u budućnosti. Kod žena tih društvenih slojeva bio je običaj vidjeti buduću sreću uz pomoć triju srebrnih posudica. U svaku od njih stavlja se jedna goruća svijeća, a potom se one stavljaju u vodu. U veliko bure, ili što je romantičnije u vodu nekog jezera i to u ponoć kad je pun Mjesec. Jedna šalica simbolizira nevjestu, druga zaručnika, a treća svećenika.

Ako se sve posudice nakon izvjesnog vremena sakupe na jednom mjestu i dodiruju se, to znači da je svadba vrlo blizu. Ako se pak dodiruju samo posudice sa svijećama zaručnika i zaručnice, tada buduća veza  neće imati crkveni blagoslov. Ako se dodiruju posudice sa svijećama djevojke i svećenika, tada će ona završiti u samostanu. Ako se pak dodiruju samo posudice sa svijećom zaručnika i svećenika, može se računati sa nezakonitim djetetom. Ako se posudice uopće ne dodiruju, tada je veza propala.

Ako se djevojka ne može odlučiti, zbunjena brojnim ponudama, pomaže sljedeći postupak da bi odredila odabranika svog srca. Prije polaska na spavanje izreže iz papira osmerokraku zvijezdu. Na svaki njen krak napiše ime jednog od svojih obožavatelja. Osmi krak zvijezde mora ostati prazan. Tada legne u krevet, a zvijezdu s imenima stavi pod glavu, kako bi “problem” prespavala. Sljedećeg jutra, kad se probudi, bez gledanja, trga jedan krak osmerokrake zvijezde. Ime koje je napisano na tom kraku pokazuje tko će biti njen budući partner. Ako otkine krak bez imena, može računati na dane bez ljubavne radosti.

Proricanje sudbine može biti dobra zabava

Diljem svijeta je vrlo omiljena forma za jedno lako izvedivo proricanje sudbine. U Rajnskoj oblasti, na primjer, na stol se stavi sedam preokrenutih tanjura. Ispod svakog od njih stavi se simbol – novčanica, prsten, ključ, komadić kruha, komadić drva i dvije izvučene vlasi. Tada se vodi onog koji želi odgovor na svoje pitanje oko stola. Zavežu mu se oči i okrene ga se sedam puta oko sebe. Potom mu se dozvoli da dodirne neki od tanjura. Ispod tanjura kojeg je dotaknula ta osoba, nalazi se simbol njegove bliske budućnosti. Prsten znači skorašnju svadbu, ključ osnivanje vlastitog gospodarstva, kruh sreću i zadovoljstvo, kamen teškoće i borbu, novčanica bogatstvo, drvo uspjeh i rast, a kosa – bolest.

U drugim dijelovima Njemačke za proricanje sudbine koristi se tijesto za kruh. Ono se stavlja na svaki ugao stola. Onog tko pita, vodi se zavezanih očiju oko stola i to tako dugo dok ne udari u jedan od uglova. Ovisno o uglu koji je dotaknuo, pitalac dobiva odgovor na svoje pitanje.

Proricanje sudbine može biti dobra zabava. Odaberite tri puta više simbola od broja osoba koje sudjeluju u igri. Simbole možete napisati na cedulje. Oni mogu biti, na primjer, prsten, cipela, šibice i tome slično. Ovisno o tome kakva je tema za proricanje sudbine. Svaki od sudionika izvlači jednu od cedulja iz posude. Kad je otvori, svi sudionici igre moraju zajednički odrediti značaj simbola kojeg ona sadrži.

Proricanje u Saaru

U Saaru postoji vrlo lijep način za proricanje sudbine. U tanjur s vodom baci se sedam, 13 ili 24 pribadače, nakon što je postavljeno pitanje. Iz položaja što su ih zauzele pribadače, može se izvuči odgovor na traženo pitanje. Ako su načinile križ, pitaču slijedi radost, ženidba ili poklon. Pravokutnik znači svađu i ljutnju, trokut sreću i zdravlje, paralelni položaj probadača navješćuje rast i bogatstvo, a pribadače što se dodiruju šiljcima, navješćuju – vječnu ljubav.

Proricanje za rasterećenje duše

Ovo proricanje sudbine može biti vrlo zabavno i poučno, a ipak svrhovito. Svatko osjeća pritisak nedovršenih poslova o planova, bez obzira radi li se o duhovnim, poslovnim ili emocionalnim sadržajima. U našoj se podsvijesti gomila teret odlaganih posjeta liječniku, “zaborav” prijatelja ili pak pisama na koje nismo odgovorili. Međutim, naša podsvijest nije odlagalište, već tak prolazna postaja, čiji se sadržaj javlja kao neugodan duševni teret. Da biste se riješili tog balasta, možete koristiti i ovaj oblik za moderno proricanje sudbine.

Nedjeljom navečer napišite na cedulje zaboravljene ili potisnute obveze, kao što su pospremanje podruma, neugodna posjeta, prijava poreza i tome slično. Na druge, opet, napišite ugodne, ali ipak hitne obveze: kao što su posjet nekoj izložbi, prijatelju ili simpatiji. Potom sve stavite u čašu i dobro je prodrmajte. Dvije obveze, što ste potom izvukli iz čaše, trebali bi ispuniti sljedećih dana, jer proricanje sudbine ne vara.

U skladu s vlastitim mogućnostima, svatko može sam izmisliti igre za proricanje sudbine i vladati se prema njima. Granice ove igre leže u području gdje više ne možemo prepoznati životne okolnosti i slabosti s kojima živimo, ili gdje se rješenja nalaze izvan vlastite moći predočavanja.

Možda će vas zanimati i ovo: