Psihologija: razni crteži otkrivaju skrivene tajne

Psihologija: razni crteži otkrivaju skrivene tajne
Bolje upoznajte svoje bližnje kako biste bolje razumjeli njihovo ponašanje.

Gdje “čuči” genije?

Razni crteži tijekom konferencija, telefonskih razgovora i u drugim zgodama, otkrivaju što se skriva iza vanjštine crtača. Oni omogućuju, tvrde psiholozi, dublji uvid u psihičko stanje pojedinca, naravno pod pretpostavkom ako ih znamo pravilno protumačiti. S obzirom da smo svi mi pomalo znatiželjni, što se krije ispod fasade naših bližnjih, razni crteži uz tumačenje, mogu biti dobar putokaz.

Čovječuljci: U crtaču čuči genije koji se osjeća nadmoćan nad situacijom i sudionicima u njoj. Ipak, s takvima treba biti oprezan. Skloni su da nikog ne shvaćaju ozbiljno.

Sunce, Mjesec i zvijezde: Autor takvih crteža je u pravilu veseljak sklon romantici. Sitnice ga zamaraju. Njegov je interes usmjeren prema zvijezdama, odnosno uspjehu.

Oči: Crtač/ica misli i osjeća kao da je stalno pod paskom. Obično se nalazi u situaciji u kakvoj ne bi želio (željela) biti. Pomalo je zaljubljen(a) u vlastiti izgled.

Paučina: Autor/ica osjeća da se približava kriza. Boji se i vjeruje da je neizbježna i da će upasti u nju. U ovom trenutku još ne vidi izlaz.

Šatirana slova: Odaju precizno mišljenje i jasno ponašanje. Njihovog tvorca drugi često živciraju, a da toga nisu ni svjesni ili to shvate prekasno.

Labudovi: Oni signaliziraju uravnoteženost, zadovoljstvo i vjernost. Tek oženjeni i trudnice rado crtaju upravo labudove. Na taj način izražavaju želju za mirnim i sređenim životom.

Pointilizam: Crteži točkicama odraz su vrlo opreznog karaktera, čovjeka uvijek spremnog na povlačenje. Takve bi osobe ipak trebale imati više samopouzdanja i ne bi neprekidno trebale analizirati svoje postupke.

Potezi od ili prema sredini: Pojednostavljeno, oni su izraz želje osobe da bude ostavljena na miru i da već jednom drugi prestanu s gnjavažom. Crtač/ica se pokušava koncentrirati zato što je prisiljen/a, a ne zato što bi zo želio.

NE PROPUSTI  Meloterapija - liječenje glazbom

Lica: Crta ih osoba sklona humoru i sa izrazitim darom zapažanja. Obično ju ljudi vole. Vodi zanimljive razgovore, ali ljude promatra ipak sa distance.

Brojevi u okviru: Odražavaju pažljivog sugovornika, odnosno sugovornicu. On/a bilježi sve što je važno i sklon/a je razvijanju zajedničkih ideja.

Možda će vas zanimati i ovo: