Recept za sarmu – Najbolji recepti za slana jela

Recept za sarmu - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept za sarmu. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za sarmu” ili “Sarma” i kliknete “Search”.

Recept za sarmu

Sastojci (oko 30 sarmi):

1 kg miješanog mljevenog mesa
1 šalica riže
malo suhog mesa: suva rebra, slanina
1-2 glavice crvenog luka
malo mljevene paprike
začin za soljenje
2 glavice kiselog kupusa

Priprema:

Suho meso stavite u posudu s vodom da se malo kuha, jer će se na taj način skinuti se sva nečistoća od dimljenog mesa. Kada se meso prokuhalo, isperite ga vodom ispod slavine sudopera. Odvajajte listove kiselog kupusa i svaki operite pod mlazom vode ispod slavine sudopera. Ako je kupus prekisel, listove još jednom operite tako što dolijevate vodu u posudu u koju ih stavljate. Tanjim nožem skinite zadebljanje sa svakog lista da sarme ne budu pucale kada se budu savijale.

Šoljicu riže istresite u zdjelu i dobro je operite. Isjeckajte crveni luk i pirjajte ga dok ne postane sjajan i mekan. Ukoliko želite da smjesi dodajete slaninu, dodajte je odmah na početku pirjanja luka, a ako želite i usitnjeno suho meso da dodate smjesi, dodajte ga kada je crveni luk ovako pirjan i sve još malo pirjajte. Sada dodajte mljeveno meso i stalno miješajte kuhačom kako se meso ne bi skupljalo u grudice. Meso je dovoljno proprženo kada bude sasvim rastresito.

Kada meso dobije smeđu boju, dodajte mu opranu rižu. Sada od zavisnosti koliko je kupus kisel i slan kupus, ako je potrebno, dodavajte malo začina za soljenje. Sada dodajte kuhaču mljevene paprike. Ako želite da sarma bude ljuta, dodajte ljutu papriku. Sve dobro miješajte, isključite štednjak i izmaknite posudu sa štednjaka. Sada uzmite jednu žlicu, prinesite jedan veći tanjur i počnite da savijate sarmu.

Postupak 2

Kada ste savili sve sarme sada na dno posude u kojoj ste pravili smjesu poslažite listove kupusa pa na to posložite prvi red sarmi jednu do druge. Sada stavite suho meso, pa preko mesa stavite preostale sarme. Nalijte vodu u posudu, ali nemojte sarme potpuno potapati vodom.

Poklopite posudu, pustite da voda prokuha, smanjite na minimalnu temperaturu temperaturu na minimalnu i pustite da se sarma kuha najmanje dva i po sata. Sada napravite zapršku kao za grah. Na ulju propržite kuhaču brašna, dodate malo kajenske paprike. Kada je zaprška gotova, stavite je u sarmu dok se kuha, protresite posudu da se zaprška raširi po cijeloj posudi. Poslije nekoliko minuta isključite štednjak, a sarme ostavite da se kuhaju sve dok temperatura ne utihne.

Možda će vas zanimati i ovo: