Svjetlosna kugla nad Rogoznicom

Čudesna svjetlosna kugla koja se 1994. godine pojavila nad Rogoznicom i među mještanima izazvala paniku, a u gradu veliku materijalnu štetu, nije nepoznat prirodni fenomen, ali ga znanstvenici do danas ipak nisu uspjeli razjasniti. Zato se nameće i pitanje – nisu li te zagonetne tvorevine samo sporedni proizvod električne aktivnosti u atmosferi, ili rezultat nekog mnogo čudnijeg fenomena, ljudima, zasad, još nepoznatog?

Svjetlosna kugla nad Rogoznicom
Fenomeni

Svjetlosna kugla potresla Rogoznicu

Svjetlosna kugla potresla je 1994. godine Rogoznicu. Silina i posljedice njena udara šokirali su i zastrašili mještane, posebno starije, pogotovo zato što je velika svjetlosna kugla pogodila upravo župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zabilježila je to zagrebačka “Arena” – pojavu koja spada u red svjetskih misterija.

Što se zapravo dogodilo?

Tog jutra nebo nad Rogoznicom je bilo blago oblačno, a na jugozapadu, odakle u pravilu dolazi nevrijeme, sve je bilo čisto. Očevici su pričali da se svjetlosna kugla pojavila iz čista mira, iz neba, iz smjera Jarebinjaka, sa sjeveroistoka, odakle nikad nevrijeme ne dolazi. Klizila je prema mjestu i udarila u vrh zvonika. Na nekoliko mjesta na crkvi pojavila se potom vatra, a zatim i dim. Od gromobrana je ostao samo žuto – crni trag na vanjskom zidu, a sve instalacije u crkvi su izgorjele. Uništeno je i mnogo toga drugog, visina štete bila je 200 000 (tadašnjih) maraka, a o snazi udara najbolje je svjedočila iščupana vodovodna cijev i rupa na betonskoj ploči dubine i promjera desetak centimetara.

Sve kuće u okolici ostale su bez instalacija. Prestali su raditi telefoni i televizori, videorekorderi i zamrzivači. Na nekim su kućama popucala stakla. Rogozničani koji su se tada zatekli na mostu pričaju da je detonacija bila toliko jaka da ih je bacila na pod, a oni koji su bili u kući mislili su da je grom udario upravo u njihovu kuću.

Čuda je tog dana u Rogoznici bilo i previše. Svatko ima svoju priču o neobičnim pojavama, o tome da se Rogoznica u jednom trenutku našla u svjetlosnom obruču, o svjetlosnim kuglicama, štapovima i prugama koji su pokraj njih prolazili, o udarima od kojih se sve treslo kao da je potres.

Što o svemu pričaju svjedoci?

Slavica Rožić (70): Bila sam u kući. Iz čista mira nešto je bljesnulo, pojavilo se svjetlo na prozoru. Čula sam da je nešto jako puklo, a cijela se kuća zatresla. Stala sam kao ukopana, a pokraj nogu prošao mi je oganj, munja. Pomislila sam da ću izgorjeti, osjetila sam kako mi trnu ruke i noge. Oganj je prošao kroz hodnik i nestao.

Zvijezda Šalov: Muž i ja smo taman ulazili u kuću kad smo začuli tresak. Na donjem dijelu noge osjetila sam neko bockanje. Kad sam malo poslije pogledala imala sam šta vidjeti: najlon čarape bile su pune rupica, kao da sam ih polila kiselinom…

Ivanka Županović bila je u vrtu ispred kuće. Sagnula se da pokupi neke stvari i u tom trenutku začula je, kaže, snažnu eksploziju. Nedaleko od nje pojavio se “svjetleći” štap i krenuo točno na nju. Ukipila se, ostala bez daha. Štap ju je, međutim, obišao i nestao prema šumi.

To što se dogodilo u Rogoznici odmah su objasnili stručnjaci Pomorsko – meteorološkog centra u Splitu. Prema opisu, vrlo brzo su zaključili da je riječ o takozvanoj kuglastoj munji. Kuglasta munja je prirodni fenomen koji se pojavi zbog goleme koncentracije električne energije, a čine ga električni, svjetlosni, magnetski i zvučni efekti.

Pojave svjetlosnih kugli

Spektakularni slučaj pojave svjetlosnih kugli dogodio se 12. studenog 1976. godine u Finskoj, što je zabilježio cjelokupni svjetski tisak.

Sedam mladića promatralo je oko 20 sati na sjeverozapadu neba neku plavičasto – žutu svjetlost. Istodobno su iz pravca zapada izronile dvije svjetlo – žute kugle. Veličina i intenzitet njihove svjetlosti su se stalno mijenjali. Lebdjele su na oko 1,5 metar iznad tla i širile su se od pola do metar i pol, kao nekakve vjetrenjače. Dvojica mladića iz grupe, Iro (19) i Sepo (15) približili su se ovoj čudnoj svjetlosti na oko deset metara, kada ih je počela hvatati panika. Naime, upravo kad su se htjeli okrenuti, primijetio je jedan od njih iznenadni svjetleći snop točno iznad svoje glave. Nešto poput velikog izduženog štapa. Istodobno je osjetio jako stezanje u grudima, sve je vidio u crvenoj boji, a onda se onesvijestio. Nakon tog napada svjetlosne kugle su se odjednom rasplinule kao da ih nije bilo.

Mladići su kasnije jednoj komisiji opisali kako se zapravo sve ovo dogodilo. Prema onome što je zapisano, jaka svjetlost zahvatila je 19 godišnjeg mladića, prodrla kroz njegove grudi i otprilike na jedan metar iza njegovih nogu dodirnula tlo. Mladić je kriknuo, izgubio svijest i srušio se. Kada ga je mlađi Sepo pokušao podići, njegovo tijelo bilo je ukočeno, a puls mu je bio sasvim usporen. Prijatelj ga je zatim odvukao u obližnju kolibu, gdje je poslije pet minuta došao k sebi. Predvečer su se kod njega u predjelu rebara pojavile crvene mrlje, a na leđima jasan crveni krug! Poslije jednog dana sve je nestalo…

Zagonetka

Da li se u opisanom slučaju radilo baš o svjetlosnim kuglama, ostala je zagonetka. Svjetlosne kugle su od pamtivijeka, još više nego danas, unosile strah i paniku među ljude. U minulim vremenima nazivali su ih “vremenskim kuglama”. U njima su vidjeli Božju namjeru da iskvarenim ljudima održe lekciju i opomenu ih. Učenjak Erazmus je u 17. stoljeću napisao veliko djelo (na 1500 stranica) o raznim pojavama u prirodi. Veliki je prostor posvetio upravo fenomenu svjetlosnih kugli.

Slikovito je opisao djelovanje svjetlosne kugle koja se pojavila u vrijeme oluje 1536. godine u jednom francuskom gradiću, ali time ništa nije mogao razjasniti. Zapis je ostavio dojam da se ipak moralo dogoditi nešto neobično pred čime i danas znanstvenici ostaju nemoćni. Nejasno je naime kako svjetlosne kugle prodiru tako često u objekte i druge zatvorene prostorije. Prodiru čak i u kabine zrakoplova koje su izolirane od elektrostatičkih naboja. Pritom prodiru i kroz mikroskopski primjetne šupljine ili čak kroz čvrste zidove!

Zagonetne pojave mnogi “tumači” čine još misterioznijima, kad tvrde da svjetlosne kugle raspolažu “svjesnom voljom” nama nepoznatih bića iz Svemira, ili izvanzemaljaca?

Svjetlosna kugla u kuhinji

Francuski astronom C. Flamarion (1842 – 1925) u svojoj knjizi “Zagonetne vatre i svjetla” opisuje jedan slučaj iz tog razdoblja. Kada su je ugledali, svjetlosna kugla je “čučala” na vrhu jednog drveta i kad su ljudi stali vikati, ona je krenula, kao uznemirena, polako niz grane do zemlje, a potom se stala kotrljati preko dvorišta. U tom trenutku je eksplodirala tako jako da je zaglušila uši svima koji su se našli u blizini, ali nitko nije bio ozlijeđen. Međutim životinje u staji nisu prošle tako. Većina od njih bila je trenutno ubijena! Flamarion piše o još jednom slučaju u kojem su životinje stradale u susretu sa svjetlosnom kuglom, dok se ljudima nije dogodilo ništa.

Često se doima kako svjetlosne kugle redovito prate ljude koji bježe od njih. Takav jedan slučaj dogodio se 1961. u Australiji.

Stvar

Sve se dogodilo u kuhinji dok je žena obavljala redovite poslove. Odjednom je dobila osjećaj da iza njenih leđa lebdi neka “svjetleća stvar”. Kad se okrenula, vidjela je pred sobom veliku svjetleću kuglu od koje ju je zahvatio paničan strah. Žena je jurnula iz kuhinje kroz blagovaonicu prema stubištu. Svjetlosna kugla ju je pratila u stopu i prestigla je na zadnjoj stepenici stubišta. Tu, pored nje, na hodniku, lagano je lebdjela da bi na kraju uletjela u spavaću sobu, gdje je još uvijek spavao brat gospođe Will. Odatle se jakim praskom udaljila kroz otvoren prozor i nestala…

Svjetlosne kugle, izgleda, “osjećaju” prisutnost određenih objekata, ako su oni od metala. Svjedoci su imali priliku vidjeti ih kako se kotrljaju niz telefonske žice i kako lebde iznad dalekovoda, “skakuću” na rešetkama i mrežastim ogradama. A pri tom se uvijek čulo i piskutavo i odsječeno klepetanje. Istodobno se u njihovoj blizini osjećao oštar miris sumpora.

Točno je da se javljaju, uglavnom, prilikom oluja i nevremena. Primijećene su i za vrijeme izrazito lijepog vremena. To nameće i pitanje – nisu li te zagonetne pojave samo sporedni proizvodi električne aktivnosti u atmosferi, ili rezultat nekog mnogo čudnijeg fenomena, ljudima zasad, još nepoznatog?

Svjetlosne kugle i istraživanja – bez rezultata!

Potaknuti mnogim vjerodostojnim izvješćima o svjetlosnim kuglama, posebno u novije vrijeme, mnogi znanstvenici osjetili su potrebu da takve kugle dobiju eksperimentalnim putem, no njihovi pokusi nisu dali vidne rezultate. Ni u jednom eksperimentu nisu uspjeli proizvesti svjetlosne kugle koje bi se ponašale slobodno i trajale dugo kao one prave. U većini slučajeva one su nestajale odmah nakon stvaranja.

Tako se početkom 50 – ih godina pokušalo proizvesti plazmatične svjetlosne kugle, tako što se naveo električni naboj na dvije elektrode spojene s vodenom površinom. Iznad vodene površine nastale su svijetlo narančaste plazmatične kugle. One ni u čemu nisu imale ništa zajedničkog sa svjetlosnim kuglama koje se javljaju u prirodi. Zatim su eksperimentirali da bi se utvrdilo nisu li svjetlosne kugle možda nastale sagorijevanjem ugljikovodika, no rezultati također nisu dali zadovoljavajuće odgovore.

Pojave

Objašnjenje za nastanak ovih kugli zatim se dovodilo u svezu s djelovanjem raznih bio – fizičkih i elektromagnetskih pojava, kao što su goreće kugle iz močvarnog plina, plazmatični kovitlaci, užarena isparenja metala, piezo električni efekti (tzv. elektro – tlak), pojačanje mikro – valova stimulirano putem emisije zračenja, te nuklearni procesi (dobivanje energije putem razbijanja atomskog jezgra)… Znanstvenici nikako ne mogu objasniti kako jedna relativno mala svjetlosna kugla može kriti toliku ogromnu količinu energije, te je tako dugo čuvati. Samo zahvaljujući jednom slučaju moglo se grubo procijeniti sadržana energija u svjetlosnoj kugli. U jednom su slučaju očevici vidjeli kako je takva jedna kugla zaronila u jednu do vrha ispunjenu bačvu, izazvavši trenutno ključanje vode. Na koncu je, na opće iznenađenje, uletjela u susjednu kuću, gdje je “prerezala” telefonsku žicu i spalila prozorski okvir. Prema iskazima svjedoka, nije bila veća od naranče!

I dok znanstvenici još uvijek nemaju svoj odgovor na ovaj prirodni fenomen koji od davnina uzbuđuje svijet, UFO – lozi su skloni tvrdnji da su u nekim slučajevima tipične pojave svjetlosnih kugli, zapravo, zamjena za tajanstvene neidentificirane leteće objekte (NLO). Oni drže da postoji veza između ove dvije pojave. Kao prilog toj tvrdnji navode događaj od 11. listopada 1966. godine.

Toga dana, naime, poicajac Thompson patrolirao je svojim kolima uz jezero Vanka, u New Jerseyu, kad je dobio poruku svog kolege iz susjednog mjesta: “… Nepoznato leteće tijelo približava se tvom području”.

Evo što je Thompson izjavio:

“Ta stvar bila se nakosila nad jezerom na oko 75 metara visine i dijagonalno od mene također toliko. Meni se učinilo da je to nešto veliko kao automobil, ako ne i veće. Kad sam izašao iz automobila, svjetlo me je toliko zaslijepilo da nisam mogao vidjeti ni osobni automobil. Imao sam osjećaj kao da gledam u svjetlo jake žarulje, jer poslije nisam mogao vidjeti ni prst pred okom. Nije bilo nikakvog šuma, ni glasa. Poslije samo tri minute upalio sam crveno rotirajuće svjetlo na kolima i i oprezno krenuo u susret objektu.

U tom trenutku “ono” je stalo uzmicati ostavljajući za sobom gust oblak magle. Još sam više bio zaslijepljen i 20 minuta nisam mogao vidjeti ni vlastite ruke, ni svjetla automobila. Također me je i glas “izdao” te sam se dva tjedna mogao sporazumijevati samo šaptom. Objekt je izgledao kao velika svijetla košarkaška lopta koja je pri vrhu imala veliki prsten. Zatim je to tijelo odletjelo iznad vode mijenjajući nevjerojatno brzo kurs prema desnom kutu. Odjednom je zastalo, ustremilo se okomito prema gore i brzo se udaljilo krećući se drukčije nego što sam dotad vidio da leti…”

Jednoga dana, kad znanost riješi enigmu zvanu svjetleće kugle, moglo bi se dogoditi da otkrije i nama dosad nepoznate i neslućene energetske izvore!

Možda će vas zanimati i ovo: