The Exorcist (1973): Filmovi Williama Friedkinea

The Exorcist (1973): Filmovi Williama Friedkinea
Photo: YouTube HBO Max

Ispod možete pročitati kratak opis za horror film The Exorcist (Egzorcist), kao i pogledati trailer za navedeni film. Ako vas zanimaju još neki filmski žanrovi i filmovi, upišete u pretragu naziv željenog filmskog žanra ili ime filma i kliknete “Search”.

Film The Exorcist

Godina filma: 1973

Filmski žanr: Horror

Režija: William Friedkin

Uloge: Kitty Winn, Eileen Dietz, Donna Mitchell, William Peter Blatty, Jason Miller, Max von Sydow i drugi glumci.

Kratak opis radnje filma:

Film se temelji na istoimenom horror romanu autora Williama Petera Blattyja. Gostujuća glumica u Washingtonu, D.C., primjećuje dramatične i opasne promjene u ponašanju i fizičkom stanju svoje 12-godišnje kćeri. U međuvremenu, mladi svećenik na obližnjem sveučilištu Georgetown počinje sumnjati u svoju vjeru dok se suočava s smrtnom bolešću svoje majke. I, završavajući priču, slabašni, stariji svećenik prepoznaje potrebu za obračunom sa starim demonskim neprijateljem.

Trailer

Pročitaj još: Filmski žanr

Filmski žanr, vrsta igranih filmova srodnih tema i ikonografije koji su svrstani u određene kategorije. Ponekad se za skupine sličnih žanrova koristi pojam nadžanr, dok se istovremeno za tematski posebne podvrste pojedinog žanra koristi pojam podžanr. Jednako tako postoje i filmovi koji uspješno spajaju dva žanra pa se tu radi o hibridnim žanrovima (primjerice znanstveno-fantastični horor film). Često je kategorizacija filmova nejasna i prisutno je neslaganje oko toga kako ih treba definirati i klasificirati.

IZVOR: hr.wikipedia.org

Film

Film (eng. film – kožica, opna, tanki sloj) vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Hrvatski naziv za film je slikopis. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.

NE PROPUSTI  Two Orphan Vampires (1997): Fantazije i horror filmovi

IZVOR: hr.wikipedia.org

Da li ste pogledali film The Exorcist i ako jeste, koja je vaša ocjena filma od 1-10? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: