The Shining (1980): Najbolji dramski filmovi

The Shining (1980): Najbolji dramski filmovi
Photo: YouTube Warner Bros. Entertainment

Ispod možete pročitati kratak opis za dramu, akciju i horror film The Shining (Isijavanje), kao i pogledati trailer za navedeni film. Ako vas zanimaju još neki filmski žanrovi i filmovi, upišete u pretragu naziv željenog filmskog žanra ili ime filma i klknete “Search”.

Film The Shining

Godina filma: 1980

Filmski žanr: Drama, akcija, horror

Režija: Stanley Kubrick

Uloge: Scatman Crothers, Jack Nicholson, Jennifer O’Neill, Shelley Duvall i drugi glumci.

Kratak opis radnje filma:

Film se temelji na istoimenom romanu autora Stephena Kinga. Izgrađen 1907. godine, otmjeni, veličanstveni i osamljeni hotel Overlook, smješten u planinama Colorada, zatvara se za zimske mjesece jer nikada nije zamišljen kao skijalište, ta povučenost i izolacija koja je oduvijek bila njegova privlačnost za vrhunske goste i što ga čini uglavnom nedostupnim u snježnoj zimi. Nakon što se nedavno preselio iz Vermonta u Boulder sa suprugom Wendy i njihovim adolescentnim sinom Dannyjem, bivši školski učitelj Jack Torrance upravo je prihvatio petomjesečni posao zimskog čuvara Overlooka želeći neprekidnu samoću kako bi započeo svoju novu karijeru kao pisac.

Trailer

Pogledaj film na Netflixu

Pročitaj još: Filmski žanr

Filmski žanr, vrsta igranih filmova srodnih tema i ikonografije koji su svrstani u određene kategorije. Ponekad se za skupine sličnih žanrova koristi pojam nadžanr, dok se istovremeno za tematski posebne podvrste pojedinog žanra koristi pojam podžanr. Jednako tako postoje i filmovi koji uspješno spajaju dva žanra pa se tu radi o hibridnim žanrovima (primjerice znanstveno-fantastični horor film). Često je kategorizacija filmova nejasna i prisutno je neslaganje oko toga kako ih treba definirati i klasificirati.

IZVOR: hr.wikipedia.org

Film

Film (eng. film – kožica, opna, tanki sloj) vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Hrvatski naziv za film je slikopis. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.

NE PROPUSTI  Not Fade Away (2012): Filmovi Davida Chasea

IZVOR: hr.wikipedia.org

Da li ste pogledali film The Shining i ako jeste, koja je vaša ocjena filma od 1-10? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: