Traume potisnute u ranom djetinjstvu

Kako tijelo pamti traume iz doba kada još nismo bili u cjelosti svjesni svijeta oko sebe, grupa je istraživača pretpostavila da i na fizičkoj razini ostaje sjećanje na ono što u konačnici donosi strah i depresiju. U praksi sam vidio da se koristeći upravo tom činjenicom može razlučiti izvire li neki iznenadni poremećaj u odnosu među ljudima iz najranije faze razvoja ili je rezultat samo aktualnih okolnosti. Opširno istraživanje na grupi 30-godišnjaka s jako izraženim depresivnim simptomima pokazalo je nešto neočekivano.

Neki faktori u krvi onih koji su doživjeli traume u djetinjstvu su se pokazali znatno višima od onih kod promatranih pacijenata za koje se znalo da ih je potresao neki šok u kasnijem razdoblju. Primjerice, CRP (C-reaktivni protein), koji može biti povišen kod osoba s povišenim rizikom od srčanog udara, upalnog procesa ali i karcinoma bio je osjetno viši kod depresivaca za koje se znalo da su žrtve, ponekad nehotičnog, zlostavljanja u ranom djetinjstvu. Promjene su uočene i kod nekih drugih vrijednosti a to je tim istraživača navelo na zaključak da bi se to moglo objasniti kao oblik nesvjesne autodestrukcije.

Traume potisnute u ranom djetinjstvu
Za razliku od frojdovske, bihevioralne ili jungovske psihoanalize najnoviji pristupi se oslanjaju na fizičke pokazatelje često vidljive u krvnoj slici kao i efekte subliminalnih poruka na oslobađanje trauma iz podsvijesti koje mogu uništavati život pojedinaca desetljećima.

Stanja straha

Fizička ekspresija depresivnih i stanja straha je iznimno često manifestirana na poremećaju rada štitnjače kao neke vrste prve linije obrane. Da je moguće razriješiti takove probleme ponekad i u svega n e k o l i k o  d a n a    pokazuje slijedeći slučaj iz moje prakse:

“Imala sam velikih problema sa štitnjačom i nakon intervencije liječnika i medikacije stanje mi se počelo popravljati. Ipak, uvijek je tu bila neka unutarnja napetost. Bilo je i blago nezadovoljstvo i strahovanje od onog za što sam znala da se nikada neće dogoditi. Uz terapiju sam počela slušati Vaš subliminalni CD – H/M i krenula s dijetom za štitnu žlijezdu koju ste preporučili. Jedne sam noći imala moru. Čvrsto sam držala lanac koji me s broda u oluji odvlačio u more. Obuzela me neopisiva panika. Odjednom sam NEŠTO shvatila i pustila lanac. Kada sam se probudila znala sam da su svi simptomi koji su me mučili u prošlosti jednostavno nestali….”
More u snovima predstavlja tminu individualnog nesvjesnog tako da simbolika sna jasno pokazuje da je osoba oslobodila duboko potisnuti uzrok svojih patnji mada zapravo vjerojatno ni ne zna točno o kom se traumatičnom događaju radilo.

Traume iz rane mladosti

Brzo razriješenje problema deblokadom podsvijesti razvidno je u još jednoj tipičnoj priči:

“Živim vani, u Njemačkoj. Uslijed sve većih problema s novcem život mi se pretvorio u pakao. Zvao sam Vas i rekli ste mi da trebam “centrirati. Moram i harmonizirati živčani sustav, a probleme jednostavno ignorirati”. Počeo sam slušati vaše slubliminalne poruke dva puta dnevno. Danas ZNAM, mada ne znam kako znam, da je posao koji je odjednom krenuo, promjena odnosa sa suradnicima. I izostanak očekivanih otpora zapravo efekt tog nekog preslagavanja u meni.” (T. K., Fulda)

U relativno novo vrijeme primjetio sam da se zaista neke promjene u krvnoj slici povezane s funkcijama imuniteta javljaju kod osoba koje nemaju dijagnosticiranu nikakvu fizičku bolest pa bi to mogao ipak biti znak autoagresivnosti kod osoba korijenovi čije depresije i strahova leže u traumama iz rane mladosti.

Izvor: Facebook – Drago Plečko

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Da li vas pate neke traume? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: