Tunguska eksplozija je izazvala veliku pustoš

Tunguska eksplozija je izazvala veliku pustoš
Zanimljivosti i misterije

Tunguska eksplozija se desila 30. lipnja 1908. godine u jutarnjim satima iznad šumskog područja u udaljenom dijelu istočnog Sibira, u blizini rijeke Podkamena Tunguska i izazvala je potpunu pustoš u okolini eksplozije.

Tunguska eksplozija se daleko čula

Iako se desila u veoma slabo naseljenom području, nekoliko očevidaca je opisalo pojavu velike vatrene kugle na nebu sjajne kao Sunce. Sama eksplozija se čula do 1.000 km od epicentra, a seizmički valovi su dva puta opisali Zemljinu kuglu i bili su registrirani seizmografima širom planete.

Šumski pokrivač je gorio dva dana. Šuma je u centralnih 1000 km² ispod eksplozije prosto spaljena, a čak i do 50 km od epicentra drveće je bilo oboreno udarnim valom. Prašina nastala ovim događajem je prekrila okolinu i bila atmosferskim strujanjima raznijeta oko cijelog svijeta i izazivala je upečatljive zalaske Sunca širom planete.

Ekspedicija

Oborena stabla snimljena tijekom Kulikove ekspedicije 1927. Trebalo je da prođe 20 godina da prva znanstvena ekspedicija dođe u područje eksplozije. Ekspediciju je vodio Leonid Kulik. Nije bio pronađen nikakav udarni krater, niti dijelovi meteorita; potonje ekspedicije su ipak uspjele da izvuku sitne čestice iz ostataka oborenih stabala i nalazi su pokazali da sastav odgovara sastavu kamenih meteorita.

Energija eksplozije se procjenjuje da je bila 10-15 megatona TNT, što je oko tisuću puta više od eksplozije bombe bačene na Hirošimu. Tunguska eksplozija takvog razmjera može da uništi čak i megalopolis. Ovakve mogućnosti pokreću temu o Svemirskoj straži i drugim načinima odbrane od ovakvih događaja.

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

NE PROPUSTI  Slobodni zidari ili masoni kroz neke zanimljive slike

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.