Učenje i njegova organizacija

Učenje i njegova organizacija
Savjeti za školu

Prva riječ na koju svi pomislimo poslije ljetnjeg raspusta je učenje. Gomile knjiga koje se nalaze ispred nas, mnogo nepoznatih riječi iz stranih jezika, pregršt formula iz fizike i matematike, tisuću i jedna godina iz povijesti, nepoznate teritorije iz geografije… Moramo priznati da i nije tako lako sve naučiti na vrijeme. Tako da, na neki način, moramo sebi olakšati (m)učenje. Glavna stvar kod učenja (i nekih osnovnih životnih stvari) je organizacija. Ona nam pomaže, jer uz pomoć nje, možemo rasporediti svoje vrijeme, tako da stignemo da uradimo sve što smo isplanirali za taj dan.

Ja sam osoba (koja uz pomoć organizacije) nikad sebi nije dopustila zaboravljene, nenaučene lekcije, i kašnjenje sa obavezama oko škole. Uvijek imam isplanirano vrijeme koje je odvojeno isključivo za učenje. Svoje odlične ocjene (naročito iz geografije) sam dobijala isključivo svojim trudom i satima učenja. Tako da moramo da shvatimo da jedino svojim trudom možemo dogurati daleko.

Moje metode za učenje

1. Redovno učenje

Ovo je već opće poznato, ali tajna odličnih ocjena je redovno učenje i ponavljanje naučenog gradiva. Najbolje je da lekciju, koju ste tog dana obrađivali sa nastavnikom/profesorom, ponovite kod kuće, pa kad’ dođe red za kontrolni, samo ponovite ono što ste već naučili. I umjesto da provedete 4-5 sati za 8 lekcija, vi provedete samo 2-3 sata ponavljanjem tih istih lekcija.

2. Slušanje na satu i “hvatanje” bilješki

Pauze između dva sata su stvorene za šalu, druženje, pričanje, a satovi za učenje, slušanje i “hvatanje” bilješki. Meni su neki pričali kako nije potrebno hvatati bilješke u osnovnoj, ali vjerujte mi, mnogo je lakše zapisati ono što vam se čini manje-više važnim, nego da budete uskraćeni za jedno pitanje koje “nije pisalo u knjizi” a odlučuje o vašoj ocjeni.

NE PROPUSTI  Čestitke djedu i baki koje će ih sigurno oduševiti

3. Pano ili memo tabla

Stvar koju sam ja nedavno otkrila a stvarno je od pomoći. Na papiriće možete napisati neke stvari koje trebate uraditi za tu nedjelju, neke porukice koje popravljaju raspoloženje, ili možda kao ja, da napišete neke potrebne formule iz matematike ili fizike.

4. Podsjetnik

Na jednom papiru se napišu najvažnije stvari (teze) o nekoj lekciji. Skoro sam napravila podsjetnik o kožnom sistemu iz biologije. Moram priznati da je to jedna veoma korisna metoda, ja sve stvari učim uz pomoć njega.

5. Pauze

One su jedne od nama najdražih stvari o učenju, tako da možda nekada i uspijemo da pretjeramo. Odmor treba da bude određene dužine, jer ako odmor traje previše dugo lako možemo da izgubimo koncentraciju.

6. “Bolje pamćenje”

Nisam sigurna da će ove stvari uspijevati kod vas, ali vrijedi probati!
– Žvaka
Ako imate neki važan test za koji trebate da naučite neku važnu riječ koju ne možete da zapamtite uzmite žvaku npr. ukusa jagode dok ponavljate riječ. Onda pred test uzmite istu žvaku (naravno novu).
I trebalo bi da se sjetite te riječi koju ste ponavljali.
– Muzika
Dok čitate lekciju za sutra pustite neku umirujuću muziku i čitajte uz nju. Meni ova stavka ne djeluje, samo me još više dekoncentrira, ali to ne znači da neće vama pomoći.
– Čokolada sa rižom
Priča se da podstiče bolje pamćenje, i da treba pred test pojesti komad. Nisam isprobala, ali mislim da ću uskoro probati.

7. Motivacija

Ovo je najvažnija stavka u učenju. Treba da imamo određeni cilj koji želimo da ostvarimo a škola nam je samo jedna prepreka do njega. Trebalo bi da damo sve od sebe da stignemo do njega, jer ako odustanemo nikada nećemo uspjeti. Moja motivacija je moja budućnost, da budem preciznija, budućnost kakvu JA želim. Vaša motivacija može da bude bilo šta, ali je važno da vas održava u učenju.

NE PROPUSTI  Jutarnje čestitke koje će oduševiti vama drage osobe

IZVOR: modernastreberka.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: