Vjerovali ili ne

Vjerovali ili ne - Jedini natjecatelj
Godine 1984. američki trkač Dan Metcalf na tzv. Bulldog Marathonu na cilj je stigao prvi … ali i zadnji. Prijavio se, naime, kao jedini natjecatelj!

Vjerovali ili ne, kad biste posložili sve police newyorške biblioteke jednu za drugom, dobili biste stazu dužine gotovo 130 kilometara. Od silnih naslova koje knjižnica nudi, najtraženiji su oni na temu droga, astrologije i vještičarenja te – Shakespeareova djela!

Godine 1984. američki trkač Dan Metcalf na tzv. Bulldog Marathonu na cilj je stigao prvi … ali i zadnji. Prijavio se, naime, kao jedini natjecatelj!

U zapadnoafričkoj državi Mali, čaj se u istoj prigodi kuha, toči i pije tri puta. Prva šalica je, kažu, ‘jaka kao smrt’, druga ‘blaga poput života’, a treća ‘slatka poput ljubavi’. Tamošnje stanovništvo vjeruje da taj ritual omogućuje postizanje ravnoteže uma, tijela i duha.

Paunovi su nacionalni simbol Indije, a u toj zemlji živi i rijetki, bijeli primjerak vrste. Mišljenje da je riječ o albino jedinkama je pogrešno – ne radi se o grešci prirode nego o posljedici selektivnog uzgoja, kojim se postiže tzv. leucizam, manjak sivih pigmenata.

Victor Frankenstein, junak slavnog romana Mary Shelley, po svoj je prilici zasnovan na stvarnoj osobi, znanstveniku Giovanniju Aldiniju. Poput svoga književnog pandana, Aldini je radio pokuse na truplima pomoću struje. Godine 1803. pred londonskom je publikom izveo eksperiment na smaknutom kriminalcu kojem su se zbog napona struje pomicali udovi!

Starim je Rimljanima kao zubna pasta koristila – ljudska mokraća! Vjerovali su, naime, da urin izbjeljuje i učvršćuje zube. Bogate Rimljanke plaćale su visoku cijenu za portugalsku mokraću, koja se smatrala najkvalitetnijom na na kontinentu.

Godine 1935. emitiranje crtanih filmova o Mickeyu Mouseu zabranjeno je u Rumunjskoj, jer su vlasti smatrale da će tri metra visoki glodavac na filmskom platnu prestrašiti djecu!

NE PROPUSTI  Vjerovali ili ne br.7

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.