Vježbe za zdravlje i sreću

Šaman iz plemena Apača preporučuje četiri jednostavne, ali vrlo učinkovite vježbe za zdravlje i sreću. Radi se o ritualima vode, vatre, zraka i zemlje. Eagle Bear ih naziva “Četiri osnovna elementa života”. Uz pomoć tih vježbi možete postići unutarnju ravnotežu, a svoj život ćete dovesti u sklad s prirodom.

Vježbe za zdravlje i sreću
Zdravlje čovjeka

 Korisne tjelesne vježbe za zdravlje i sreću

Prva vježba: Ritual Vode

Vježba se može izvoditi u kući, u prirodi, u svakoj situaciji kad dođete u dodir s vodom.

Prvi korak: Kad dođete pod tuš, četiri puta duboko udahnite i izdahnite. Da biste postigli pravilan ritam disanja, prvih nekoliko dana pri udisaju i pri izdisaju brojite do četiri. Na taj ćete način postići automatsko, ritmičko disanje, koje će se kasnije odvijati bez kontrole. Pri udisanju budite svjesni svježine i energije koja ulazi u vas, a pri izdisaju se, također svjesno, oslobodite svih misli koje vam prolaze kroz glavu.

Drugi korak: Čim osjetite prve kapi tuša na svom tijelu, razmišljajte o elementu vodi, koji vam uvijek stoji na raspolaganju. On nam osigurava pića, pored ostalog hrani biljke koje koristimo u prehrani i omogućuje nam da budemo čisti i da se očistimo zlih misli i namjera. Osjećajte u duši duboku zahvalnost prema Pramajci vodi, kako Indijanci nazivaju ovu energiju.

Treći korak: Zatvorite tuš, kako ne biste trošili tijekom vježbe nepotrebne količine vode. Prigodom sapunanja mislite na negativne osjećaje koji vas sputavaju, koji vas tište i opterećuju. Zamislite da cijelo vaše tijelo čistite od tih – negativnih energija.

Četvrti korak: Sada ponovno otvorite tuš. Neka vodeni mlaz spere iz vas sve negativne osjećaje. Osjetit ćete kako vas voda čisti i kako vam pruža olakšanje. Zahvalite joj na tome.

Druga vježba: Ritual Vatre

Nakon što vas je element Voda očistio iznutra i izvana, okrenite se prema istoku, prema izlazećem Suncu. Ako vrijeme dozvoljava, vježbu radite kod otvorenog prozora ili pak u prirodi. Inače, možete je izvoditi i u kupaonici.

Prvi korak: Lagano izdahnite. Stanite uspravno, s jednom nogom pored druge. Pogled uperite ispred sebe. Podignite ruke i pri tome lagano udahnite. Osjetit ćete energiju vatre, koja, u obliku toplog snopa bijele svjetlosti, ulazi u vaše tijelo. Nakon toga lagano, ali do kraja, izdahnite zrak iz vaših pluća, kako biste stekli osjećaj kao da su posve prazna.

Drugi korak: Sada lagano ali duboko udahnite, naginjući vrlo sporo vaše ruke i gornji dio tijela prema naprijed. Pri tome se koncentrirajte na vašu kralježnicu. Kad gornji dio vašeg tijela i ruke bude otprilike okomit u odnosu na vaše noge, počnite izdisati. Dok ćete polagano ispuštati zrak iz pluća, osjetit ćete kako se svaki od vaših kralježaka naginje prema naprijed. Posljednju količinu zraka istisnite iz pluća kad vrhovi prstiju vaših ruku dodirnu pod. U ovom dijelu vježbe razmišljajte o energiji vatre, koja vas opskrbljuje snagom.

NE PROPUSTI  Lijepe slike žena koje će vas ostaviti bez daha

Treći korak: Sada, opet usporeno, podignite vaš gornji dio tijela i ramena. Pri tome lagano, ali duboko udahnite. S izdisajem započnite u položaju tijela koji ste imali kada ste počeli izdisati pri sagibanju. U tom biste trenutku trebali osjećati svaki vaš kralježak.

Četvrti korak: Sada ponovno stojite uspravno. Ramena i ruke su vam podignuti u vis. Vaše disanje miruje. Osjećate kako energija vatre struji u vaše tijelo. Došli ste, dakle, u položaj u kojem cijeli postupak možete ponoviti i to ukupno četiri puta.

Treća vježba: Ritual Zraka

Ova se vježba odnosi na vaše misli. Cilj joj je oslobađanje od negativnih misli i udisanja svježe, poticajne energije zraka. Zbog toga vježbu izvodite ujutro i prije spavanja, odnosno, prije i nakon rada. Najbolji učinak ona postiže na otvorenom. Kretanjem na svježem zraku jačamo tijelo, a udisanjem svježeg zraka – razum. Svatko bi se dnevno trebao najmanje 30 minuta kretati na svježem zraku, bilo da trči, pliva, vozi bicikl ili da se bavi joggingom. Ako to još ne radite, započnite s time još danas. Krećite se na svježem zraku bilo kada i bilo gdje.

Prvi korak: Kada ste na svježem zraku, udahnite usporeno i duboko, svjesni svake radnje. Osjetit ćete kako svježi zrak ulazi u vaše tijelo i kako ga čini bodrim, dok će vam misli postati jasne, brze i čiste. U početku brojite do četiri, kako biste stekli osjećaj za ritam disanja.

Drugi korak: Sada izdahnite, opet brojeći do četiri. Pokušajte se osloboditi svih misli, bez obzira kakve one bile. Pokušajte “isprazniti” mozak. Oslobodite ga svih briga, problema, sumnji i nadanja.

Treći korak: Dok lagano ispuštate zrak iz vaših pluća, nastojte vidjeti svojim duhovnim okom kako sve misli izlaze iz vašeg mozga, kao prašina iz kuće. Pri tome imajte na umu da uživate pomoć energije Zraka koja vas podržava i jača.

Četvrti korak: Ponavljajte vježbu tako dugo dok ne steknete osjećaj da vam je glava posve “bistra”. Osjetit ćete lakoću misli i pokreta, a djelovanje stresa na vaše misli i na vaše tijelo bit će manje.

NE PROPUSTI  Čudne navike izgleda i nisu tako loše za ljude

Četvrta vježba: Ritual Zemlje

Ovaj je ritual podjednako jednostavan kao i tri već spomenuta, a može se izvoditi ujutro pri doručku, ali i pri svakom uzimanju obroka tijekom dana.

Prva indijanska zapovjed pri uzimanjnu hrane glasi: Pronađi svoj unutarnji mir prije nego počneš jesti. Taj je zahtjev teško ispuniti, jer čim se probudimo misli su nam pune briga o poslu, obvezama, načinu kako da preživimo. No, ako ste obavili rituale Vode i Vatre, problema neće biti i moći ćete se koncentrirati na vaš doručak. Pri tome se ujutro ustanite iz kreveta nešto ranije, kako biste mogli doručkovati u miru i bez žurbe.

Prvi korak: Zahvalite Majci Zemlji što vam je podarila hranu. Promatrajte jasnim pogledom hranu koju jedete i budite svjesni da vam ona pruža energiju nužnu za život, zdravlje i rad.

Drugi korak: Osjećajte snagu svakim grizom vaših zubiju. Žvačite svjesno i polagano. Posve je jasno da pri jelu nećete razmišljati o svojim dnevnim obvezama, nećete čitati novine ili pak pisati dnevni raspored sebi ili drugima, a niti ćete telefonirati. Koncentrirajte se isključivo na jelo.

II

Treći korak: Uživajte u jelu svim čulima! Radujte se njegovom izgledu i mirisu. Ne dajte se  oneraspoložiti utjecajima sa strane. Neka vaša pozornost bude usredotočena isključivo na jelo.

Četvrti korak: Osjetite li potrebu da tijekom jela zahvalite energiji Zemlje za sve što vam pruža, tada to i učinite. Ako ne prije, zahvalite joj na darovima nakon jela i to svjesno i aktivno.

Na taj način jedite sve vaše obroke. Postat ćete svjesniji koliko svakog dana, na taj način, vaše tijelo dobiva toliko potrebnu energiju. Nakon izvjesnog vremena ćete primijetiti kako vam se poboljšala probava, a težina će vam biti idealna, ili će težiti toj vrijednosti. Primijetit ćete, isto tako, kako će se vaš apetit sve više okretati svježem voću, povrću, salatama.

Da li ste prakticirali gore navedene vježbe za zdravlje i sreću? Recite nam u komentarima. Hvala!

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: