Zanimljivosti iz života poznatih

U ovoj objavi možete pročitati neke zanimljivosti iz života poznatih osoba. Nadamo se da će vas te zanimljivosti zabaviti i možda za neke od njih niste znali.

Zanimljivosti iz života poznatih
Dobitnik Nobelove nagrade Ernest Hemingway (1899.-1961.) je dobio 20 elektrošokova tijekom psihijatrijske terapije

 Top zanimljivosti iz života poznatih

Razlog

Američki jazz glazbenik Louis Armstrong (1901.-1971.) rođen je u vrlo siromašnoj obitelji u New Orleansu, Louisiana. Djetinjstvo je proveo u opasnoj četvrti Uptown, a nakon što je odustao od škole u dobi od jedanaest godina pridružuje se kvartetu dječaka koji su pjevali na ulici za novac te je počeo upadati u nevolje. Ipak, Armstrong je rijetko gledao na mladost kao teško doba već je često crpio inspiraciju iz toga vremena. Jednom je izjavio: “Svaki put kada zatvorim oči dok sviram moju trubu – pogledam u srce dobrog starog New Orleansa… Dao mi je razlog za živjeti”.

Hoću-neću

Poznato je da je Jean-Paul Sartre (1905.-1980.), francuski književnik, 1964. godine odbio primiti Nobelovu nagradu za književnost. Nikada nije objasnio svoj postupak. Manje je poznata informacija da se jedanaest godina kasnije obratio švedskoj Akademiji tražeći isplatu novčanog dijela nagrade. Odbijen je s obrazloženjem da je novac vraćen u fond Nobelove nagrade.

Terapija

Dobitnik Nobelove nagrade Ernest Hemingway (1899.-1961.) je dobio 20 elektrošokova tijekom psihijatrijske terapije. Rezultati su bili tragični. Jednom je rekao svom prijatelju: “Kakvog smisla ima da mi se uništi glava i da mi se izbriše memorija koja predstavlja moj glavni kapital, jer to mi uništava posao i život. Odlična terapija, ali izgubili smo pacijenta.” Nažalost, njegovo očekivanje se pretvorilo u stvarnost – kratko nakon primanja elektrošokova počinio je samoubojstvo.

Kesteni

Kada su 1734. godine tiskana Voltaireova “Filozofska pisma” u kojima ovaj francuski pisac hvali vjersku i političku toleranciju i engleski način života, francuska ih je javnost oduševljeno primila, ali službeno je mišljenje djelo smatralo heretičkim. Djelo je bilo zabranjeno, a Voltaire (1694.-1778.) je morao napustiti Pariz. Gledajući kako mu spaljuju knjige na lomači, Voltaire je prokomentirao: “Moje su knjige kao kesteni. Što ih više peku, više se prodaju”.

NE PROPUSTI  Angkor Wat: Zanimljive povijesne građevine

Nikada više

Kada je Yehudi Menuhin (1916.-1999.), jedan od najslavnijih violinista u povijesti glazbe, dobio za rođendan svoju prvu violinu, imao je samo dvije godine. Odmah ju je razbio jer “nije pjevala”, a njegovi ljutiti roditelji na to su mu rekli: “Nikada više nećeš dobiti violinu.” No nakon nekog vremena baka je kupila svom unuku novu violinu i našla mu dobra učitelja te je mali Yehudi s 11 godina održao svoj prvi koncert u Carnegie Hallu u New Yorku. Recenzije su bile briljantne.

Grijesi

Kad se godine 1357. njegov “Dekameron” našao na popisu zabranjenih knjiga, lukavi talijanski pisac Giovanni Boccaccio (1313.-1375.) pripremio je novo izdanje u kojemu je promijenio pojedinosti koje nisu bile crkvi po volji. Umjesto prije spominjanih grijeha svećenika i časnih sestara, Boccaccio je napisao “dame” i “gospoda”, i tada ti grijesi nisu više nikomu smetali.

Da li su vam bile poznate gore navedene zanimljivosti iz života poznatih? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: