Zanimljivosti koje niste znali: Sunčev sustav

Zanimljivosti koje niste znali: Sunčev sustav
Razne zanimljivosti i misterije

U ovoj objavi možete vidjeti neke zanimljivosti koje niste znali. Predstavljamo vam zanimljivosti o Sunčevu sustavu koje će vas zadiviti, a izvor navedenih je YouTube kanal Zanimljive stvari. Ako vas zanima, možete pročitati koja su to najbizarnija natjecanja na svijetu. Ugodna zabava.

Sunčev sustav i zanimljivosti koje niste znali o njemu

Sunčev sustav ili Solarni sustav čine Sunce i sva nebeska tijela koja su gravitacijski vezana za njega. Sunčev sustav je područje u Svemiru gdje je njegova gravitacijska sila dominantnija, odnosno veća od gravitacijskih sila drugih zvijezda i galaksije. Nebeska tijela koja pripadaju Sunčevu sustavu su planete i njihovi prirodni sateliti i patuljaste planete: Cerera, Pluton, Haumea, Makemake i Erida.

Sunce je zvijezda u centru našeg Sunčevog sustava. Sunce je gotovo savršena kugla, a sastoji se od vodika (72%) i helija (24%), uz ostale elemente koji čine ostalih 4%. Sunce je zvijezda srednje veličine, ali je svjetlije od 85% zvijezda u galaksiji Mliječni put. Temperature na površini Sunca dostižu čak 5527 °C. Sunce također kruži, ali za razliku od planeta, Sunce kruži oko središta galaksije, i da napravi cijeli krug potrebno je 2,2 x 10 na 8 godina.

Zanimljivosti Solarnog sustava: Merkur

Merkur koji je najmanja i najbliža planeta Suncu svoje ime je dobio po starorimskom bogu trgovine i putovanja i glasniku bogova Merkuru. Jedna godina na Merkuru traje 88 dana. Temperature se mogu kretati od – 173 do čak + 427 °C. Površina Merkura je najsličnija površini Mjeseca, pa ukoliko ih stavimo jedan pored drugoga, teško da se može uočiti razlika. Okretanje Merkura oko Sunca je zanimljivo s obzirom na to da je jako blizu, pa se može uočiti da njegova linija okretanja oko Sunca nije simetrična (vidi link na video na dnu objave).

Zanimljivosti koje niste znali: Venera

Venera je druga planeta po udaljenosti od Sunca na oko 108.200.000 km. Ime je dobila po starorimskoj boginji ljubavi i ljepote Veneri. Jedna godina na Veneri traje gotovo 225 dana. I pored toga što nije najbliže Suncu, Venera je najtoplija planeta Sunčevog sustava gdje temperature dostižu do čak 462 °C. Postojala su vjerovanja da je Venera plinovita planeta, međutim, kasnija otkrića dokazala su da je Venera stjenovita planeta sa oblacima sačinjenim od sumporne kiseline. Zanimljivo je to da je Venera (poslije Mjeseca) najsjajnije nebesko tijelo i može se uočiti golim okom sa površine Zemlje.

NE PROPUSTI  Godišnja doba i lijepe slike godišnjih doba umjerene klime

Zanimljivosti Sunčevog sustava: Zemlja

Zemlja je treća planeta po udaljenosti od Sunca. Zanimljivo je to što je Zemlja jedina planeta koja nije nazvana po rimskim ili grčkim bogovima, već jednostavno “Earth” ili “Ground” što znači Zemlja. Zemlja je nastala prije oko 4,6 milijardi godina. Zanimljivo je to što je Mjesec počeo da kruži oko Zemlje prije 4,53 milijarde godina. Najmlađi superkontinent Pangea postojao je od prije 300 do prije 180 milijuna godina. Zemlja je sačinjena od željeza (32,1%), kisika (30,1%), silicija (15,1%), magnezija (13,9%), sumpora (2,9%), nikla (1,8%), kalcija (1,5%) i aluminija (1,4%), sa preostalih 1,2% ostalih elemenata.

Zanimljivosti koje niste znali: Mars

Mars je četvrta planeta po udaljenosti od Sunca i druga najmanja u Sunčevom sustavu koja je ime dobila po rimskom bogu rata Marsu. Jedna godina na Marsu traje 686 dana. Mars je stjenovita planeta koja se sastoji od minerala baš kao i Zemlja. Mars ima svoju atmosferu nalik onoj na Zemlji, s tim što je svoju magnetosferu izgubio prije oko 4 milijarde godina radi velikog udara asteroida.

Zanimljivosti Solarnog sustava: Jupiter

Jupiter je peta planeta u Sunčevu sustavu, a ujedno i najmasivnije nebesko tijelo u cijelom sustavu. Ono što je zanimljivo jeste da je Jupiterova masa 2,5 puta veća od svih 7 preostalih planeta Sunčevog sustava zajedno. Jupiter je, za razliku od Zemlje, plinovita planeta, što znači da nema čvrsto tlo. Plinovi koji čine Jupiter u najvećem dijelu su vodik i helij. Ime je dobio po kralju rimskih bogova Jupiteru. Jedna godina na Jupiteru traje nevjerovatnih 12 zemaljskih godina.

Zanimljivosti koje niste znali: Saturn

Saturn je šesta planeta u Solarnom sustavu, druga najveća planeta i ime je dobio po rimskom bogu agrokulture Saturnu. Saturn je također plinovita planeta i sastoji se od vodika (93%) i helija (5%), uz nešto ostalih elemenata. Saturn je zanimljiv jer ima jako puno satelita koji kruže oko njega. Neki od njih su Pan, Atlas, Prometej, Pandora itd. Jedna godina na Saturnu traje 29 zemaljskih godina. Ono što je najzanimljivije o Saturnu jesu njegovi prstenovi koji su uočljivi gledanjem kroz obični teleskop.

NE PROPUSTI  Grčke božice: Hera, Demetra, Persefona, Artemida, Atena, Hestija i Afrodita

Zanimljivosti Sunčevog sustava: Uran

Uran je sedma planeta Sunčevog sustava. Ime je dobio po starogrčom bogu neba Uranu. Atmosfera Urana je najhladnija planetarna atmosfera u Solarnom sustavu uz najnižu temperaturu koja iznosi – 224 °C. Uran također ima svoje prstenove, mada oni nisu uočljivi običnim teleskopom kao Saturnovi. Zanimljivo je da je Uran prva planeta koja je otkrivena u moderno doba. Samo jedna letjelica istraživala je Uran: Voyager 2 koji je 1986. godine prošao iznad vrhova Uranovih oblaka. Jedna godina na Uranu traje 84 zemaljskih godina.

Zanimljivosti koje niste znali: Neptun

Neptun je osma planeta Sunčevog sustava, ujedno i zadnja. Ime je dobio po rimskom bogu mora Neptunu. Neptunova atmosfera je slična onim plinovitim planetama, uz vodik i helij sadrži velike količine leda, poput vode, amonijaka i metana. Unutrašnjost planete sačinjena je od stijena i leda. Neptun nikada nije vidljiv golim okom, međutim, promatranjem ove planete teleskopom može se uočiti kao mali plavi disk, sličan Uranu. Jedva godina na Neptunu traje 164 zemaljskih godina. Kao i Uran, Neptun je istraživala samo jedna letjelica, također Voyager 2, koji je nakon Urana nastavio svoj put prema Neptunu.

Izvor: YT video – Planete Sunčevog sustava

Da li su vam bile korisne i da li su vas zabavile ove zanimljivosti koje niste znali? Možete nam reći u komentarima ove objave. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: