Zanimljivosti o jagodama koje vam nisu bile poznate

Zanimljivosti o jagodama koje vam nisu bile poznate
Razne zanimljivosti – Jagode

Kada su u pitanju zanimljivosti o jagodama, možda ste ih znali, a možda i niste, ali nije loše podsjetiti se – pogotovo što je sad sezona jagoda, koje, po svemu što se o njima zna, spadaju u najzdravije namirnice uopće.

8 zanimljivosti o jagodama

Izuzetno su bogate hranjivim materijama

Čak se mogu nazvati “superhranom”, koja ni po čemu ne zaostaje za egzotičnim proizvodima koji se tako nazivaju (uglavnom iz komercijalnih razloga). Bogate su biljnim vlaknima, kalijem, folnom kiselinom. Šolja jagoda sadrži 160% preporučene dnevne doze vitamina C. Bogate su antioksidansima i bioaktivnim komponentama, flavonoidima, koje izuzetno povoljno djeluju na organizam. A šolja jagoda (otprilike 8 komada) sadrži samo 50 kalorija!

Zanimljivosti o jagodama – Doprinose mršavljenju

Istraživanja Harvardske škole javnog zdravlja, koje je uključilo više od 124,000 zdravstvenih radnika, utvrdilo je da su se učesnici koji su konzumirali najviše flavonoida najmanje ugojili tokom vremena. To nije jedino istraživanje, ima ih više koje govore slično. A jagoda je odličan izvor flavonoida, i još niskokalorična.

Doprinose prevenciji kardiovaskularnih oboljenja

Nekoliko istraživanja je ukazalo da konzumacija jagoda smanjuje rizik od srčanog napada i moždanog udara. Istraživači vjeruju da kombinacija vitamina C, folata, kalijuma i flavonoida doprinosi da jagode snižavaju LDL holesterol, smanjuju upale i doprinose sniženju krvnog tlaka. Jedno istraživanje, koje je pratilo srednjovječne žene, utvrdilo je da su one koje su jele bar tri porcije jagoda nedjeljno smanjile rizik od srčanog napada za više od 30%.

Zanimljivosti o jagodama – Doprinose sniženju nivoa šećera u krvi

Istraživanja su ukazala sljedeće: ako se jagode pojedu prije obroka bogatog šećerima, one ublažavaju reakciju organizma na šećer iz hrane. Tj. šećer ne skače naglo. Smatra se da je to jedan od glavnih načina na koji jagode mogu da smanje rizik od inzulinske rezistencije, kao i dijabetesa tip 2.

NE PROPUSTI  13 zanimljivosti

Zdrave za mozak

Brojna proučavanja, obavljena na životinjama, pokazala su sljedeće: kada im se u ishranu dodaju jagode, poboljšava im se orijentacija u prostoru, pamćenje i poimanje. Neka istraživanja su čak izdvojila određene flavonoide iz jagode koji mogu da pomognu da se spriječi opadanja pamćenja. U svakom slučaju, više istraživanja ukazuju da jagode mogu da smanje rizik od slabljenja pamćenja povezanog sa starenjem.

Zanimljivosti o jagodama – Pokrivene su stotinama sjemenki

Sitne točkice kojima su jagode pokrivene su u stvari sjemenke. Jagoda je jedino voće koje ima sjemenke izvana. Svaka pojedinačna jagoda sadrži oko 200 sjemenki, koje su također izvor korisnih biljnih vlakana.

Najbolje se čuvaju sa lišćem

Jagode će se najbolje očuvati ako im ne uklonite zelenu peteljku i listiće prije nego što ih stavite u frižider. Otkinite ih neposredno prije neto što operete jagode da biste ih pojeli. Prije nego što ostavite jagode u frižider, proberite i izbacite primjerke koji su počeli da pljesnjive ili trule. Tako neće utjecali na ostale. Mogu se spremiti na mnogo načina, na primjer: jagode sa šlagom, kolač sa jagodama, mogu se dodati u musli, na palačinke, u smoothie.

IZVOR: ljekovitebiljke1.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: