Zanimljivosti o zecu koje možda niste znali

Ispod su navedene neke zanimljivosti o zecu. Tih 9 zanimljivih činjenica o zečevima su vam možda bile poznate, manje poznate ili totalno nepoznate. Svakako se nadamo da će vas objava zabaviti.

Zanimljivosti o zecu koje možda niste znali
Zanimljivosti o životinjama

Top 9 zanimljivosti o zecu

1.

Postoji više od 50 vrsta zečeva i kunića. Vode porijeklo iz jugozapadne Europe i sjeverozapadne Afrike. Prvi pitomi zečevi su uzgajani još u doba Rimljana.

2.

Zec je imao različita mitološka i simbolična značenja u različitim kulturama. U grčkoj mitologiji, na primjer, zec je bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite i simbol plodnosti. Osim toga, zec je često predstavljao simbol vjere, ljubavi i sreće.

3.

Zec sa najdužim ušima na svijetu zove se Nipper Geronimo. Ovaj zec pripada rasi engleskih ovnolikih kunića koji su prepoznatljivi po tome što su im uši spuštene, pored obraza skroz do zemlje. Niper Geronimu uši su duge nevjerovatnih 79 centimetara.

4.

Prosječan životni vijek zečeva koji žive u kući je od 7 do 10 godina, a neki mogu živjeti i duže.

5.

Natjecanje zečeva u preskakanju prepona počelo je da se organizira 80-ih godina prošlog stoljeća. Osim preskakanja prepona, zečevi se natječu i u skoku u dalj i skoku u vis. Za skok u vis rekord je 99.5 cm, a za skok u dalj 3 m.

6.

Njihovi zubi neprekidno rastu tijekom života; gornji zubi rastu oko 2 mm, a donji oko 2,4 mm tjedno.

7.

Patuljasti zec – Pigmy rabbit sa nešto vise od 27 cm dužine je najmanja životinja Sjeverne Amerike.

8.

Zečevi imaju tri očna kapka. Treći očni kapak (membrana nictitans) pruža zaštitu i vlažnost površine oka.

9.

Zec je aktivan tijekom cijele godine, čak i u hladnim zimskim danima ove životinje ne spavaju. Na primjer polarni zec, hladne i surove uslove arktičkog kruga preživljava zahvaljujući gustom krznu. Ovi zečevi okupljaju se u grupe od nekoliko stotina životinja. Dok se jedni odmaraju i jedu, drugi stražare, kako bi mogli da upozore grupu na opasnost.

NE PROPUSTI  Sueski kanal: Zanimljive povijesne građevine

IZVOR: carstvozivotinja1.wordpress.com

Da li su vas zabavile ove zanimljivosti o zecu? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: