Zanimljivosti o životinjama za koje možda niste znali

Zanimljivosti o životinjama za koje možda niste znali
Najbolje zanimljivosti – Životinje

U ovoj objavi možete vidjeti neke zanimljivosti o životinjama o kojima možda niste ništa znali. Predstavljamo vam top zanimljivosti koje će vas zabaviti i oduševiti, a izvor istih je YouTube kanal Neko Nekada. Ukratko, životinje su jedno od carstava u domeni eukariota. Životinje su višestanični organizmi. Životinje nemaju staničnu stijenku, po čemu se razlikuju od biljaka, algi i gljiva. Ako vas zanima, pročitajte nešto o životinjama lansiranim u Svemir. Ugodna zabava.

Top zanimljivosti o životinjama I

Gepard

Gepard je najbrža kopnena životinja. Može trčati do 110 km/h. Ne voli susrete s lavovima i hijenama. Pripada porodici mačaka.

Slon

Slon je jedina životinja koja ne može skakati. On je najveći sisavac. Najteži slon težio je 12 tona. Ženska slona nosi mlado 20 mjeseci.

Žirafa

Žirafa je najviša životinja. Ona spava jako malo, otvorenih očiju. Mlado prilikom rođenja pada s visine od 2 metra.

Zanimljivosti o životinjama: Sivi sokol

Sivi sokol može letjeti brzinom od 250 km/h, a ponirući doseže do nevjerovatnih 320 km/h.

Zebra

Ne postoje dvije zebre s istim rasporedom pruga. U potrazi za hranom zebra može prohodati više od 1000 km.

Tuna

Tuna je najbrža riba i usprkos veličini postiže brzinu od 70 km/h. Poznata je po putovanjima od 10 000 km.

Zanimljivosti II

Krokodil

Krokodil je najbliži srodnik ptice. Ubraja se među najstarije životinje. Ima ugriz snage 2.5 tona, za razliku od čovjeka čija je snaga ugriza 50 kg.

Lavovi

Lavovi dnevno u prosjeku odmaraju 20 sati, šetaju 2 sata i jedu 50 minuta. Nakon 5,5 mjeseci lavovima izrasta čuperak na repu.

Kitovi

Kitovo mladunče pri rođenju veće je od slona. Uši grendlandskog kita dugačke su kao kuća. Jezik plavetnog kita teži je nego slon. Kit ispod kože ima sloj sala koji ga grije.

Zanimljivosti o životinjama: Komarci

Postoji oko 3300 vrsta komaraca. Samo ženke grizu. Komarac ima čak 47 zuba. Čaša od 2 dl krvi dovoljna je da se napije 100 000 komaraca. 1000 komaraca teži kao jedna poštanska marka.

Krave

Krave su pod stresom kada ih se razdvoji od “najbolje prijateljice”! Da bi krava proizvela jednu litru mlijeka kroz njezino vime mora proći oko 500 litara krvi. Jedna krava daje oko 45 000 čaša mlijeka godišnje.

Zmije

Zmije koriste svoj račvasti jezik da bi ispitale okolinu. Nema vidljive razlike između zmija muškog i ženskog spola. Srce zmije se može pomaknuti za jednu ili jednu i pol svoju dužinu od svoje normalne pozicije tako da progutani plijen lakše prođe.

Izvor: YT video Zanimljivosti I i Zanimljivosti II

Da li su vam se svidjele ove zanimljivosti o životinjama i da li ste znali za njih? Možete nam reći u komentarima ove objave. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: