Asteroid Apophis prijeti udariti Zemlju

Asteroid Apophis prijeti udariti Zemlju
Slavni asteroid Apophis neće nas pogoditi 2029., no udar u budućnosti nije isključen.

Asteroid Apophis dug je 300 metara i mase 27 milijuna tona. Dvije stvari muče astronome: prva je da im je do 2029. godine nemoguće odrediti putanju, a tada će se ona drastično promijeniti – što, naravno, zvuči uznemiravajuće – posebno ako se uzme u obzir da će se približiti našem planetu na 38 tisuća kilometara. Ukoliko prolazak prođe bez opasnosti, u što optimistično vjeruju, ista situacija očekuje se 13.4. 2036., 2044., 2051., a zatim i 2060. godine. Znanstvenici su izmjerili vjerojatnost udara 1:45.000…

Asteroid Apophis je na Palermo ljestvici na minus 3

“Možemo otkloniti mogućnost udara pri sljedećem približavanju Zemlji, ali tada će se promijeniti orbita na način na koji više ne možemo predvidjeti ponašanje asteroida na duži rok”, rekao je Alberto Cellino sa talijanske zvjezdarnice Turin.

Iako trenutačno nema NEO objekata blizu Zemlje, situacija bi se jednog dana mogla dramatično promijeniti. Obzirom da su orbite NEO objekata prilično kaotične, ono što je danas bezopasno može postati kandidat za izazivača smaka svijeta.

“Na sadašnjoj putanji udara nema potencijalnih asteroida koji bi ga izazvali, a zbog nesavršeno poznatih orbita, neki u dalekoj budućnosti ipak imaju šanse da se nađu na toj putanji. Danas niti jedan poznati asteroid nema vjerojatnost udara, no u isto vrijeme postoje i oni koje nismo primijetili, i mogu udariti Zemlju negdje između ‘sada’ i ‘budućnosti'”, izjavio je Alan Harris, istraživač koji je radio u Jet Propulsion Laboratory (JPL). On je dodao omjere takozvane Palermo ljestvice, logaritamske skale koju astronomi koriste za procjenu potencijalnog rizika od udara NEO objekata.

“Asteroid Apophis je na Palermo ljestvici na minus 3, što znači da se ne može isključiti udar u budućnosti”, rekao je Harris.

Asteroid Apophis otkrili su 2004. Roy A. Tucker, David J. Tholen i Fabrizio Bernardi u Kitt Peak National Observatoryju u Arizoni, a presjeka je oko 370 km. Na temelju dosadašnjih promatranja, eliminirana je vjerojatnost udara tijekom približavanja Zemlji 13. travnja 2029. i 13. travnja 2036. Asteroid Apophis se neprekidno motri s namjerom povećanja znanja u vezi njegove orbite.

Asteroid Apophis pripada grupi Atena

Prema mitu, Apop je uništavač, skriven u mračnom podzemlju koji tijekom noći pokušava uništiti Sunce… Ono što treba znati je da bi se u slučaja udara Apophisa u naš planet oslobodila energija od 1480 megatona TNT-a. Atomska bomba na Hirošimu je oslobodila energiju od 0,015 megatona…

Asteroid Apophis (99942) pripada grupi Atena. Period njegovog ophoda oko Sunca je 324 dana, a njegova putanja križa Zemljinu putanju na dva mjesta. Duljina asteroida se procjenjuje na 300 metara, a masa na 27 milijuna tona. Otkriven je 19. lipnja 2004. od skupine znanstvenika. To su Roy A. Tucker, David J. Tholen i Fabrizio Bernardi iz grupe za potragu asteroida koju je osnovala NASA na sveučilištu na Havajima.

Ova grupa je promatrala dvije noći. Novi objekt je dobio naziv 2004 MN4. Novo ime Apophis je dobio po grčkom imenu za egipatskog boga Apopa, “uništavača”, koji se skriva u mračnom podzemlju i pokušava uništiti Sunce tijekom noći. Nakon otkrića, znanstvenici iz NASA-e, sveučilišta u Pizi iz Italije, te sveučilišta iz Valladolida iz Španjolske su došli do zaključka da će sljedeći bliski susret tog asteroida i Zemlje biti 13. travnja 2029.

Asteroid Apophis će se vidjeti golim okom

Tog datuma će postati tako blještav da će njegova magnituda postati 3.3, te će biti vidljiv golim okom sa kontinenata Europe, Afrike i Azije. Prvotna vjerojatnost udara asteroida na Zemlju je procijenjena na 2.7 % (1 naprama 37) što je prouzročilo da se podigne na razinu 4 od 10 na Torinskoj ljestvici opasnosti od udara. To su najveće vrijednosti koje je ijedan objekt ikada dobio na toj ljestvici.

U slučaju udara oslobodila bi se energija od 1480 megatona TNT-a. Atomska bomba na Hirošimu je oslobodila energiju od 0,015 megatona. Tek nakon približavanja asteroida Zemlji na 30.000 km 13. travnja 2029., znat će se hoće li se (zbog Zemljine gravitacije) promijeniti asteroidova putanja. Ako se to dogodi, sudar se predviđa 13. travnja 2036. godine s trenutnom vjerojatnošću 1:45.000.

A nakon prolaska

Kada jednom prođe Zemljinu orbitu 2029. – na sigurnoj udaljenosti od 35.000 km – njegova će se putanja promijeniti, pa će se tek utvrditi njegova buduća kretanja po Svemiru. Prvotne procjene o križanju putanja uznemirile su znanstvenike. Objekt takve veličine padom na Zemlju bi prouzročio eksploziju jačine od 880 megatona. Primjerice, Tunguska eksplozija 1908. je imala snagu od samo 20 megatona. Treće približavanje Zemlji će se dogoditi 2068. godine, no procjene da će doći do sudara su tada najmanje i iznose 1:333.000.

“Od deset najvećih približavanja asteroida, ovaj je najveći”, rekao je Steve Chesley iz JPL u NASA-i. Samo dva nam prilaze bliže, a oni su široki tek desetak metara. Očekujemo da 2004 MN4 sja poput brze zvijezde magnitude 3.3. Blistati će na noćnom nebu i bez teleskopa ili dalekozora. Asteroid Apophis će proći sazviježđem Raka, a promatrači će ga vidjeti kao zvijezdu.

Možda će vas zanimati i ovo: