Biografija Angele Merkel – Biografije poznatih

Biografija Angele Merkel - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Angele Merkel, poznate njemačke političarke. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Ivice Račana” ili “Ivica Račan” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o tajni lipovog cvijeta.

Kratka biografija Angele Merkel

Angela Merkel je rođena 17. srpnja 1954. godine u Hamburgu (Njemačka). Otac joj je bio luteranski svećenik, a majka učiteljica engleskog i latinskog jezika, te je odrastala u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR). 1978. je u Leipzigu diplomirala fiziku, a doktorirala je 1986. godine u Berlinu. Sve do pada Berlinskog zida bila je vrlo politički aktivna u opoziciji bivše DDR.

Karijera u politici

Nakon pada Berlinskog zida postala je član nove stranke Demokratski pokret. Na demokratskim izborima u istočnoj Njemačkoj postala je glasnogovornica vlade Istočne Njemačke. 1990. godine, na prvim izborima nakon ujedinjenja dvije Njemačke postala je zastupnica u Bundestagu. Kasnije je postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla. 1994. godine je počela voditi ministarstvo okoliša, zaštite prirode i sigurnosti nuklearnih reaktora.

1998. godine, kada je Helmut Kohl izgubio na izborima za Bundestag, Angela Merkel je postala glavna tajnica stranke CDU. Rejting stranke je naglo pao 1999. godine radi skandala oko nezakonitih donacija koje su uplaćivane na račun CDU-a. Nakon odstupanja s mjesta predsjednika stranke Wolfganga Schäublea, u travnju 2000. godine, Angela Merkel postaje predsjednica stranke CDU.

Na parlamentarnim izborima 2002. nije dobila dovoljnu potporu svoje stranke, a ni potporu stranke bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) te se kao vođa oporbe nametnuo lider CSU-a Edmund Stoiber. Kada je Stoiber izgubio izbore od protivnika Gerharda Schrödera, Angela Merkel je postala vođa oporbe. U proljeće 2003. godine je podržala američku invaziju na Irak nazivajući je neizbježnom. Kritizirana je s druge stranke te je etiketirana kao američka poslušnica. Kritizirala je Schrödera i njegovu vladu radi podrške da Turska da postane članica Europske unije.

NE PROPUSTI  Biografija Al Pacina - Biografije poznatih

Biografija Angele Merkel – Kancelarka Njemačke

U svibnju 2005. Angela Merkel je postala kandidat za kancelarsko mjesto na parlamentarnim izborima. 18. rujna. 2005. godine, te je odnijela tijesnu pobjedu. Na mjesto kancelara Njemačke prvi put u povijest došla je žena. U svom prvom obraćanju javnosti s mjesta kancelara (30. studenog 2005.) objavila je kako su njezini glavni ciljevi unaprijeđenje njemačkog gospodarstva i smanjenje broja nezaposlenih. Na parlamentarnim izborima 2009. godine izabrana je drugi puta za kancelarku Njemačke.

2012. godine, pod njenim vodstvom Njemačka je po prvi put u povijesti prodala državne obveznice s negativnim kamatama. Angela Merkel je u više navrata je proglašavana najmoćnijom ženom svijeta. 2015. godine, američki časopis Time izabrao je Angelu Merkel za osobu godine.

KOMENTIRAJTE ANGELU MERKEL

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.