Strah Gospodnji je dokaz ljudske mudrosti

Strah Gospodnji je dokaz ljudske mudrosti
Vjera i religija

Strah Gospodnji je stanje nad kojim zastaje svaki iskreni vjernik. Svaki vjernik koji duboko razmišlja o vjeri i shvaća da je poput kapi u moru bezgraničnog Božjeg stvaranja, bojati će se u jednu ruku Gospoda, a u drugu osjećati neizmjernu radost i ljubav što nam ju Gospodin podari, kao i dar života. Zanimljiva je ovo naoko nelogična situacija: bojati se Oca sa nebesa, koji bi trebao ljubiti i nas ljude. I ljubi nas. No zbog čega strah Gospodnji? Upravo zbog Savršenog Gospodina. Kako mu je veliko milosrđe, tako mu je velika i strogoća – jer bez obje, nema pravednosti. Gospodin je savršena pravednost.

Strah Gospodnji i Biblija

Pismo uči da je zapravo odlična osobina vjernika imati osjećaj straha Božjega u sebi:

Knjiga Sirahova 1

14 – Strah Gospodnji početak je mudrosti, s vjernima je ona stvorena u utrobi majčinoj.

Knjiga Sirahova 19

24 – Bolje je biti razborom siromašan ali bogobojazan nego biti bogat razborom a kršiti Zakon.

Mudre Izreke 14

27 – Strah Gospodnji izvor je života: on izbavlja od zamke smrti.

Mudre Izreke 19

23 – Strah Gospodnji daje život, i tko se njime ispuni, zlo ga ne pohodi.

Mudre Izreke 2

1 – Sine moj, ako primiš moje riječi i pohraniš u sebi moje zapovijedi, 2i uhom svojim osluhneš mudrost i obratiš svoje srce razboru; 3 – jest, ako prizoveš razum i zavapiš za razborom; 4 – ako ga potražiš kao srebro i tragaš za njim kao za skrivenim blagom; 5 – tada ćeš shvatiti strah Gospodnji i naći ćeš Božje znanje.

Mudre Izreke 22

4 – Nagrada je poniznosti strah Gospodnji, bogatstvo, čast i život.

Strah Božji zapravo je dokaz ljudske mudrosti. Odraz je poniznosti, bez koje se ne može ljubiti Boga, a to je ono što prvo treba ljubiti. Jer kad je Bog na prvom mjestu, sve drugo je na svojem mjestu. Strah Gospodnji je dokaz da čovjek ne ovisi sam o sebi. Da mu život visi o tankoj niti koja može svake sekunde puknuti. Što nam je potrebno da se izvučeno iz te užasne nevolje? Tko nam je potreban da nas izbavi od ralja smrti i propadanja?

Možemo biti sretni na ovome svijetu, no ovaj je život poput mosta – prolazimo kroz njega, tu smo neko relativno kraće vrijeme i onda se naš smrtni život na zemlji završava. Što možemo sa propadljivog svijeta ponijeti k Bogu? Baš ništa. Ništa – osim duhovnog. Hvala Bogu i Gospodinu našemu Isusu Kristu. Bog ljubi te koji ga se boje. Jer oni itekako znaju da ovise o njemu, da ga trebaju. Pogledajmo što kaže cijelo prvo poglavlje Knjige Sirahove (Stari Zavjet), koje je posvećeno strahu Božjem i što strah Božji zapravo nosi u sebi:

Knjiga Sirahova 1

1 – Svaka je mudrost od Gospoda i s njime je dovijeka. 2 – Tko će izbrojiti pijesak morski i kaplje kišne i dane vječnosti? 3 – Tko će istražiti nebesku visinu, zemaljsku širinu i dubinu bezdana? 4 – Mudrost je stvorena prije svega ostalog, i misaon razbor vječan je. 6 – Komu se otkrio korijen mudrosti i tko znade njezine namisli? 8 – Samo je jedan mudar i uistinu strašan kad sjedi na prijestolju svojem – Gospod. 9 – On ju je stvorio, gledao i izbrojio, izlio je na sva svoja djela, 10 – na svako tijelo prema veličini njegovoj i obdario njome one koji ga ljube. 11 – Strah je Gospodnji slava i hvala, veselje i vijenac radosti. 12 – Strah Gospodnji sladi srce, daje radost, veselje i dug život.

13 – Tko se boji Gospoda, sretan je na svršetku i blagoslovljen u dan svoje smrti. 14 – Strah Gospodnji početak je mudrosti, s vjernima je ona stvorena u utrobi majčinoj. 15 – Svila je gnijezdo s temeljem vječnim među ljudima i bit će vjerna porodu njihovu. 16 – Strah je Gospodnji punina mudrosti, ona ih opija svojim plodovima. 17 – Dom im napunja milinama i klijeti svojim urodom. 18 – Strah Gospodnji vijenac je mudrosti koji cvate mirom i zdravljem. 19 – Gospod je nju gledao i izbrojio i izlio spoznaju i razbor, uzvisio slavu onih koji je posjeduju. 20 – Strah Gospodnji korijen je mudrosti, a izdanci su dug život.

22  – 31

22 – Strast opakoga ne može opravdati, jer mu teret strasti donosi pad. 23 – Strpljiv čovjek podnosi do u pravi čas, a na kraju uživa radost. 24 – On krije svoje riječi do pravog trena, i usta mnogih govore o njegovu razboru. 25 – U riznicama mudrosti zagonetke su spoznaje, ali je grešniku mrska pobožnost. 26 – Želiš li mudrost, vrši zapovijedi, i Gospod će ti je dati. 27 – Jer strah je Gospodnji mudrost i pouka, i Gospodu je draga vjernost i krotkost. 28 – Ne opiri se strahu Gospodnjem i ne pristupaj Gospodu dvolična srca. 29 – Ne budi licemjer pred ljudima i pazi na usne svoje. 30 – Ne uznosi se, da ne padneš i da se ne osramotiš, jer Gospod će otkriti tvoje tajne i poniziti te pred svim zborom, jer nisi dosegao straha Gospodnjeg i jer ti je srce puno prijevare. 31 – Strah Gospodnji u kušnji.

Izvor: www.svjedocanstva.com

Da li vi vjerujete u strah Gospodnji? Možete nam reći svoje iskreno mišljenje u komentarima. Hvala unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: