Biografija Baracka Obame – Biografije poznatih

Biografija Baracka Obame - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Baracka Obame, poznatog američkog političara. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Alena Vitasovića” ili “Alen Vitasović” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o zavodljivosti krzna.

Kratka biografija Baracka Obame

Barack Obama je rođen 4. kolovoza 1961. godine na Havajima (SAD). Otac mu je Kenijac, a majka Amerikanka. Roditelji su mu se rastali kada je imao dvije godine. Dio djetinjstva je proveo u Indoneziji sa majkom i očuhom. Kasnije se vraća na Havaje gdje je završio srednju školu. Nakon srednje škole upisuje studij politologije na Columbia University gdje u roku diplomira, a nakon toga upisuje i Harvard Law School koju isto u roku završava. Nakon studija se zaposlio kao odvjetnik za građansko pravo u Chicagu, te je predavao ustavno pravo na Chicago Law School.

Obamina karijera u politici

Od 1994. do 2004. godine Obama je biran za senatora u senatu države Illinois na listi Demokratske stranke. 2004. godine je postigao prvi veći politički uspjeh na razini SAD-a time što je izabran u Senat Kongresa SAD-a kao predstavnik grada Chicaga u državi Illinois. Obamine političke ideje posvećene ljudskim pravima su privukle su na njega veliku pažnju javnosti prilikom kampanja za izbor u Senat. Svojim govorničkim sposobnostima zadobio je status najvećeg osvježenja i nade Demokratske stranke.

Biografija Baracka Obame – Izbori i predsjednik SAD-a

Na izborima 2008. godine je izabran za predstavnika demokrata, a 23. kolovoza 2008. godine, Obama je objavio da je njegov potpredsjednički kandidat Joe Biden. Nakon što je odabrao potpredsjednika, Barack Obama je nastavio voditi kampanju u mnogim saveznim državama gdje je iznosio svoj program. Sudjelovao je u tri predsjedničke debate u kojima je porazio protukandidata Johna McCaina.

NE PROPUSTI  Biografija Vladimira Putina - Biografije poznatih

Izbori su održani 4. studenog 2008. godine, a rano ujutro je izašao na birališta da da svoj glas. Nakon toga je posjetio saveznu državu Indianu, koja je bila jedna od ključnih država. Nakon toga se povukao i zajedno sa svojom obitelji je čekao rezultate izbora. Obama je osvojio glasove u 29 saveznih država, a protivnik McCain u 21 saveznoj državi. Skupivši tako 364 elektorska glasa, nasuprot McCainovih 184, Obama je prešao prag, koji je iznosio 270 elektorskih glasova, i postao je 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Obamin privatni život

Barack Obama je od 1992. godine u braku s Michelle Robinson. Upoznali su se tijekom njenog studija na Harvardu. Imaju dvije kćerke, Maliju Ann (1999.) i Sashu (2001.). Barack Obama je do izbora za američkog predsjednika živio s obitelji u Chicagu.

KOMENTIRAJTE BARACKA OBAMU

Možda će vas zanimati i ovo: