Biografija Dražena Petrovića – Biografije poznatih

Biografija Dražena Petrovića - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Dražena Petrovića, poznatog hrvatskog košarkaša. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Donalda Trumpa” ili “Donald Trump” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o tome što ne treba jesti za doručak.

Kratka biografija Dražena Petrovića

Dražen Petrović je rođen 22. listopada 1964. godine u Šibeniku (Hrvatska). Tragično je stradao 7. lipnja 1993. u Denkendorfu (Njemačka). Petrović je bio jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša, te spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Smatra se predvodnikom odlaska košarkaša iz Europe u NBA.

Početak košarkaške karijere

Svoju sjajnu karijeru je počeo već sa 15 godina kada ga je trener KK Šibenka stavio u igru nakon čega je javnost vidjela da je on izvanredan igrač. Kada je počeo igrati košarku u šibenskim kadetima, treninge je samostalno produljivao i do kasnih sati. Prije škole dolazio je sam u dvoranu i trenirao, a trening poslijepodne zadnji je napuštao. Super talent i velika zanimacija za košarku tako malog dječaka nije mogla promaći da ga zapaze vrhunski stručnjaci. Već tada su mu prognozirali veliku karijeru zamijetivši kako je već u ranoj dobi sposoban riješiti utakmicu sam.

Kratka biografija Dražena Petrovića – Europska karijera

Kada je postao punoljetan, više klubova iz bivše Jugoslavije je imalo želju da igra za njih, ali je on potpisao ugovor i igrao u zagrebačkoj Ciboni. Nakon što je sa Cibonom dva puta osvojio prvenstvo Europe, prelazi igrati u španjolski Real Madrid u kojem je izvrsno igrao i osvajao trofeje. U istom razdoblju Dražen je igrao u tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije s kojom se ističe  pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. i osvojena zlatna medalja na Europskom prvenstvu u Zagrebu 1989. godine.

Karijera u NBA

1990. godine Dražen Petrović počinje igrati za Portland Trail Blazerse. Tada su glavni igrači u klubu bili Clyde Drexler, Terry Porter, Jerome Kersey i Kevin Duckworth. Prve sezone je više sjedio na klupi nego što je igrao, a svoj veliki talent je iskazao dvije godine kasnije u New Jersey Netsima. 1992. godine je bio najbolji šuter momčadi (posebno trica) i najbolji Europljanin koji je do tada igrao u NBA ligi. Te iste godine Dražen Petrović hrvatsku reprezentaciju odveo do najvećeg uspjeha, osvojena srebrna medalja na Olimpijadi u Barceloni, i to u završnom srazu s jedinim pravim Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA lige i ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti – Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen, Charles Barkley i drugi.

Kratka biografija Dražena Petrovića – tragični kraj života

Dražen Petrović je izgubio život u prometnoj nesreći, u 29. godini, u naponu svoje karijere. Automobilom je upravljala Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalantzy, a prilikom nesreće, Dražen Petrović je izletio kroz vjetrobransko staklo.

KOMENTIRAJTE DRAŽENA PETROVIĆA

Možda će vas zanimati i ovo: