Velike katastrofe su za očekivati?

Glavni uzrok za velike katastrofe bit će pomicanja magnetskih polova Zemlje. Ove promjene položaja polova trebale bi se, prema Scallionu, dogoditi već u idućih nekoliko godina. Nakon njih, globus bi posve izmijenio svoj izgled: Afrika bi se raspala na tri dijela, nizinska područja Bliskog istoka bit će poplavljena, Azija će izgubiti najveći dio svog kopna. Najkatastrofalnije promjene dogodit će se u Europi, a tri snažna i katastrofalna potresa, te novi izgled sjeverno američkog kontinenta, koji će se posve izmijeniti, najavit će i kraj jedne svjetske sile – Sjedinjenih Američkih Država!

Velike katastrofe su za očekivati?
Planet Zemlja

Predskazanja o budućnosti čovječanstva

Američki vidovnjak Gordon Michael Scallion izazvao je veliki nemir u javnosti svojim predskazanjima o budućem izgledu planeta na kojem živimo. Nažalost, niti drugi vidovnjaci, poput Edgara Caycea, ne predskazuju ništa što bi taj nemir ublažilo!

“Prvu viziju o budućoj zemljopisnoj karti Zemlje i velike katastrofe primio sam od jednog starog Kineza medijalnim putem 1979. godine. Trajala je punih 30 minuta. Vidio sam velike katastrofe koje su se stvarno zbile te godine. Vizija je završila pogledom na Zemlju, kao iz nekog svemirskog broda. Izgledala je potpuno različito nego danas. U prvo vrijeme nisam shvaćao što sam vidio. Naime, promjene su se događale nevjerojatno brzo. Vidio sam velike katastrofe kako dijelovi kopna nestaju u moru, dok su drugi dijelovi Zemlje izranjali iz vode. Takve sam velike katastrofe vidio na svim kontinentima, a tijekom njih Zemlja je i dalje rotirala oko svoje osi na uobičajen način.”

Ovako opisuje Gordon Michael Scallion svoju prvu viziju promjena i velike katastrofe što će zadesiti naš planet. Tijekom 80-ih godina vizija je poprimila sve jasnije i točnije određene oblike. Nakon 1987. godine, vizije su prestale. Sada se Scallion pita: “Zašto su potrebne tako katastrofalne promjene Zemlje?”

Mudrac sa istoka

Odgovor na to pitanje dobio je, također, u jednoj viziji tijekom koje mu se ukazao stari, istočnjački mudrac s dugom bradom u bijeloj odjeći. Mudrac mu je pojasnio da su promjene koje je vidio, normalni slijed događanja u životnom ritmu planeta Zemlje. Nakon svega, Scallion je odlučio objaviti sadržaj svojih vizija kao svojevrsno upozorenje svijetu kako prijete velike katastrofe.

“Zemlja podliježe određenim cikličkim promjenama. Ti se ciklusi mogu mijenjati djelovanjem čovjeka. Bilo njegovom zlouporabom prirode i njenih zakona, bilo odgovornim ponašanjem i štovanjem svog životnog okoliša. Drugim riječima, čovjekovo djelovanje može cikluse ubrzati, ili usporiti. Isto tako, njihovu razornu snagu može pojačati, ili ublažiti. Međutim, on te cikluse i velike katastrofe ne može zaustaviti. Oni su, naime, način kojim Zemlja vraća narušenu ravnotežu. S obzirom na ovu spoznaju, odlučio sam objaviti čovječanstvu svoje vizije. I kao upozorenje na predstojeće događaje i kao mogućnost da oni koji mogu, potraže sigurnija područja”, objašnjava Scallion.

Velike katastrofe promijenit će lice Zemlje

Američki spavajući prorok Edgar Cayce (1877.-1945.) vidio je u transu totalnu promjenu Zemljine površine. Cayce je precizirao: katastrofalni događaj pogodit će Zemlju na prijelazu drugog u treće tisućljeće. Zemljina os promijenit će svoj položaj, tako da će njena rotacija biti posve različita od sadašnje. Nešto slično se već jednom dogodilo, misle znanstvenici, prije deset tisuća godina. Nekada se, naime, sjeverni pol nalazio u području Karipskog mora, dok je na području gdje se sada nalazi – vladala tropska klima!

Glavni uzrok svim tim promjenama bit će pomicanje magnetskih polova Zemlje. Taj se proces događa u njenoj unutrašnjosti, kad Zemljina jezgra mijenja svoj položaj u odnosu na Zemljinu koru. Scallion vjeruje da postoje jasni znaci koji nas upozoravaju na velike katastrofe. Evo nekih:

  • Planetarna promjena vremenskih prilika.
  • Smetnje u Zemljinom magnetskom polju.
  • Ples Zemljine rotacijske osi.
  • Promjene u putanjama leta tijekom seobe ptica selica.
  • Povećan broj snova što govori o pomicanju Zemljinih polova.

Scallion proriče tri odvojene promjene položaja polova. Prva će prouzročiti odvajanje Kalifornije od američkog kontinenta i vremenske promjene katastrofalnih razmjera. Ledene polarne kape počet će se topiti, što će izazvati poplave diljem svijeta.

Treća seoba

Drugi skok polova uzrokovat će daljnje odvajanje pojedinih dijelova američkog kontinenta od vlastite jezgre. Ona će izazvati velike katastrofe i u Europi. Srednja Europa će se naći pod morem, a samo njeni najviši vrhunci bit će iznad površine vode.

Treća seoba polova izazvat će pojavu novih kopnenih masa na Atlantiku i na Pacifiku.

“Vi ste opsjednuti svojom tehnologijom. Kako ne vidite da vas ona odvodi u propast. Imajte uvijek na umu: što uništite danas, već se sutra može pokazati od presudne važnosti za održanje života. Pomirite se s prirodom, i promijenite što prije dosadašnji način mišljenja i djelovanja. Još uvijek imate izglede na spas.” Kuta, šaman Aboridžina, 1989. godine.

Promjena izgleda

Ove promjene položaja polova trebale bi se, prema Scallionu, dogoditi u idućih nekoliko godina. Nakon njih, globus će posve izmijeniti svoj izgled. Za Afriku, najstariju kopnenu masu na planetu, Scallion predviđa raspad:

“Afrika će se raspasti na tri dijela. Najveći njen dio postat će nevjerojatno veliki otok koji će imati površinu nalik onoj koju danas ima Australija. On će pokrivati središte današnjeg sjevernog dijela Afrike. Zapadno od te kopnene mase bit će dijelovi današnjih zapadnoafričkih država oblikovani u obliku upitnika. Na istočnoj će se strani pojaviti središnji otok u obliku slova I. Tijekom tih promjena, Crveno more povećat će za polovicu svoju današnju površinu, tako da će potopiti dijelove Egipta. Isto tako, u moru će nestati Kanarski otoci. No, na današnjem južnom kraju Afrike, pojavit će se nova zemlja.”

SMRT ĆE HARATI EUROPOM

Cijelu će Europu prekriti žuta para. Svi koji će je udisati, umrijet će. Crkve i kuće izgorjet će, a stoka na pašnjacima umirat će od te pare. Franzsika Maria Beliante.

Europa će doživjeti najveću katastrofu

Scallion predviđa da će se najkatastrofalnije promjene dogoditi u Europi:

“Najveći dio Europe će propasti, jer će se slomiti tektonska ploča na kojoj stoji. Skandinavija i Britanski otoci ostat će tek male skupine otoka.

Sjeverne dijelove srednje Europe će pogoditi velike katastrofe, bit će potopljeni u velikim poplavama. Sigurna za život bit će samo najviša područja. Ona će stršati iz mora poput malih otoka. To znači da će more pokriti tri četvrtine ravničarskih dijelova Francuske, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, ali i područje nekadašnje Jugoslavije, jug Portugala, dijelove Španjolske, Italije, Grčke i Turske.

Rusija će opstati u svom istočnom dijelu, ali će od nekadašnje srednje Europe biti odijeljena morem. Dugoročno gledano, blaga klima u tom području, stvorit će od Rusije žitnicu svijeta.

Područje od Sjevernog pola pa do Turske, doživjet će velike katastrofe i strašan vjerski rat. Između Kanade, Grenlanda i Islanda pojavit će se novi kontinent koji će imati površinu kakvu danas zauzimaju SAD.”

Ni istok neće biti pošteđen

Prema Scallionu, nizinska područja Bliskog istoka bit će poplavljena. I ovdje će se događati ono što će se desiti i na ostalim dijelovima planeta Zemlje. Razina mora će se povećati i u strašnim poplavama potopit će sva obalna područja. Njih će izazvati izranjanja iz mora novih kopnenih masa. Tako da će voda Perzijskog zaljeva pokriti Arapske emirate i Saudijsku Arabiju. Tlo Irana ostat će najvećim dijelom iznad površine vode, ali će se tamo dešavati česti i razorni potresi.

Na Dalekom istoku najteže će biti u području tzv. “Vatrenog pojasa”. Ovaj geografski prsten obuhvaća Pacifik od američkog Zapada do istočne obale Azije. Ovo područje doživjet će najveće promjene. Tijekom tih katastrofalnih promjena, Azija će izgubiti najveći dio svog kopna. Mnogi će otoci u tom području nestati, a pojavit će se novi. Kad se pacifička tektonska ploča spusti za devet stupnjeva, propast će Japan, a velik dio kineskog kopna bit će pod visokom vodom. Od današnjih otočnih država, ostat će tek mali otoci.

Relativno dobro u svemu tome proći će Australija i Novi Zeland. Potopljena će biti tek njihova obalna područja. Na jugu Australije pojavit će se novo kopno. Novi Zeland će postati veliki poput današnje Australije. Novo kopno, također, pojavit će se na Pacifiku i na Atlantiku. Bit će to dokaz u prilog nekadašnjeg postojanja kopnenih masa Lemurie i Atlantide.

SAD – kraj jedne svjetske sile

Scallion je osobitu pozornost obratio svojoj domovini – Americi. Ona će najviše trpjeti zbog promjene položaja polova. U tri snažna i katastrofalna potresa, izgled sjevernoameričkog kontinenta posve će se izmijeniti.

Prvu “frakturu” američki će kontinent doživjeti uslijed potresa snage 15 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Njegova snaga osjetit će se na cijelome svijetu. Velike katastrofe će prouzročit odvajanje Kalifornije, a visina nekih planinskih lanaca smanjit će se za 80 posto. Na mjestu Kalifornije ostat će 150 otoka.

SAD

Drugi katastrofalan potres dogodit će se 18 mjeseci kasnije. Razorit će najveći dio država Oregon, Nevada i Arizona. Treći i najjači potres zadesit će SAD godinu dana nakon prvog. On će promijeniti tijek obale, tako da će ona  prolaziti kroz države Washington, Idaho, Wyoming i Colorado. Scallion tvrdi da će gradovi Sedona, Phoenix i Tucson u Arizoni postati – nove morske luke.

Tijekom trećeg potresa, voda će preplaviti istočne obale sjeverno-američkog kontinenta. Rijeka Mississippi razdijelit će kopno na dva dijela. Scallion predviđa da će SAD, nakon svega, imati još samo 13 saveznih država. Karipski otoci nestat će u moru, a velike katastrofe zadesit će i dijelove Srednje Amerike, Južna Amerika, izuzevši obalna područja, bit će najvećim dijelom pošteđena katastrofalnih promjena.

Novi svijet Edgara Caycea

Začudo, sa stravičnim proročanstvima Gordona Scalliona slažu se i vizije jednog od najvećih vidovnjaka 20. stoljeća – Edgara Caycea. Ovaj američki medij još 1940. godine prorekao je velike katastrofe na površini Zemlje, a koje bi se trebale dogoditi koncem ovog tisućljeća.

“Zemlja će se otvoriti na mnogim mjestima, vrlo rano, na zapadnoj obali američkog kontinenta dogodit će se velike geološke promjene. Na Grenlandu će se pojaviti otvoreni izvori vode. U Karipskom moru pojavit će se nove kopnene mase. Gotovo cijelu Južnu Ameriku pogodit će snažan potres.

“Čovjek je nepopravljiv i teško uči. Naučio je zatvarati oči pred jasnim upozorenjima predstojećih nevolja. Slično je bilo i u Noino vrijeme, tako je bilo i u vrijeme Isusa Krista, a također tako je i danas u vrijeme brojnih prirodnih upozorenja i Marijinih ukazanja.” Josef Stockert

Novo kopno

Na Pacifiku će se pojaviti novo kopno. Najveći dijelovi Japana propast će u more.

Sjeverni dijelovi Europe doživjet će velike katastrofe. Nekadašnja najveća bojišta tijekom drugog svjetskog rata u Europi, prekrit će more. Pojavit će se nove obale, nastat će novi zaljevi, pojavit će se novo kopno, preko kojeg će ljudi putovati.

Cijelu će Ameriku zahvatiti geološke promjene, većih ili manjih razmjera. Najznačajnije promjene dogodit će se na području Sjevernog Atlantika. Obratite osobitu pozornost na New York, Conecticut i na njima bliska područja. Mnogi dijelovi Istočne i Zapadne obale, kao i središte SAD-a mnogo će patiti. Najprije će biti razoreni Los Angeles i San Francisco. A tada će katastrofa pogoditi istočne obale današnje države New York. Najveći dijelovi te države, pa i sam grad New York, nestat će u moru. Južni dijelovi država Carolina i Georgia, također će nestati. Voda iz Velikih jezera slivat će se u Meksički zaljev.

Pozornost

Tijekom tog vremena iz mora će izranjati novo kopno. Pokušajte držati otvoren prolaz pri Davidovoj cesti. Na tom će mjestu čovjek pokušati održati promet. Obratite pozornost na Egipat i Siriju. Preko tih dijelova kopna ići će ceste prema Australiji, Indijskom oceanu i Perzijskom zaljevu.”

U objašnjenju tih silnih i silovitih promjena, Cayce piše: “Uzrok svemu su, svakako, velike promjene u unutarnjosti Zemljine kore. Međutim, tome snažno doprinose aktivnosti drugih planetarnih sila i zvijezde. Njihovi odnosi proizvode ili pojačavaju aktivnosti Zemljinih elemenata – zemlje, zraka, vatre i vode. U toj kombinaciji moguće su razne aktivnost i promjene.”

Sa Scallionom se slažu i drugi mnogi vidovnjaci

Potvrdu Scallionovih proročanstava nalazimo i kod sestara Lusson. Među njihova najpoznatija i najtočnija proročanstva ubrajaju se predskazanja takozvanog “Jom Kipur rata”, naftne krize i skandala Watergate. Sestre vide u kraju ovog tisućljeća velike katastrofe: Južnu Ameriku pogodit će katastrofalan potres. Japan, Australiju i Filipine zadesit će velike poplave. Uslijed pobješnjelih planetarnih sila, velike geografske promjene doživjet će Meksiko, Južna Kalifornija i Kanada.

ZEMLJA ĆE POSTATI NEPLODNA

“Zemlja će postati neplodna. Javit će se velika skupoća, ratovi i glad. Neće proći mnogo vremena i svijet će doživjeti kraj u plamenu. U međuvremenu, ljudi će i dalje pronalaziti velike stvari kojima će djelovati na prirodu, dok zemlja doista ne bude pusta.” Jakob Lorber

Nakon svega, uslijedit će i drugi ciklus velike katastrofe. Prema Cayceu, izbit će ratni sukob u kojem će se najjače države na planetu boriti za prevlast. Istodobno će se, da situacija bude još katastrofalnija, javiti druga serija zemaljskih i podmorskih potresa. Posljedice će biti strašne:

Portugal i Španjolska bit će razoreni stravičnim udarom velike mase vode. Britanski otoci djelomično će potonuti u more. Japan i brojne pacifičke zemlje opustjet će. Na njima više neće biti moguće živjeti. Južna Amerika promijenit će svoj oblik. Putem novonastalog kopna bit će povezana a Australijom, Antarktikom i Azijom. Afrika će imati ovalni oblik. Na današnjem Sjevernom polu vladat će polutropska klima. Velika rijeka podijelit će SAD na dva dijela. Ona će teći od Velikih jezera do Meksičkog zaljeva. Istočna obala SAD doživjet će korjenite promjene. New York će nestati sa zemljopisne karte. Florida će postati otok, a između Bahama i Karipskih otoka izronit će iz mora novo kopno.

PROMJENA RASPOREDA KOPNENIH MASA

Sa znanstvenog stajališta, promjena rasporeda kopnenih masa se i danas događa. Prije nekih 200 do 250 milijuna godina, kopnene mase našeg planeta su se koncentrirale u prakontinent, a koji je dobio ime pangea. Prema mišljenju nekih geologa, Zemlja je tada imala tek četiri petine sadašnjeg obujma. Karte našeg planeta što su nastale simulacijom na kompjutoru, to potvrđuju. Raspadom prakontinenta pangee, kontinenti su počeli svoje putovanje što i danas traje, a Zemlja je povećavala svoj opseg.

Uništavanje prirode ubrzava promjene

Uništavanje prirode, zagađivanje čovjekova okoliša i iskorištavanje svih prirodnih izvora otimaju se svakoj kontroli i uzrokovat će velike katastrofe. Na tu činjenicu ne upozoravaju samo “Zeleni” i organizacije za zaštitu prirode, već se i sama priroda buni, pa vraća udarce koje joj zadaje čovjek. Istina, političari i gospodarstvenici su uvidjeli opasnost koju čovjek izaziva svojim bezobzirnim odnosom prema prirodi. Međutim, da bismo izbjegli posljedice takvog ponašanja, nije dovoljno samo imati svijest o problemu, nego ga treba i rješavati. U našem privatnom životu, mnogi se ekonomičnije odnose spram vode, grijanja i otpada, ne samo u želji da smanje izdatke za te namjene. I gospodarstvo nešto poduzima da se smanji zagađivanje čovjekova okoliša.

“Zemlja se trese i puca na brojnim meridijanima i paralelama. Ptice bježe nastojeći se spasiti, brijegovi se njišu, a šume propadaju u zemlju. Rijeke se izlijevaju, a vječnost se spušta u konačnost. Zemlja je u hropcu, okreće joj se utroba. Strahovite elementarne nepogode brišu neke dijelove kopna s lica Zemlje, da bi druge iznijeli s dna mora.” Madamme Syvia, 1934.

Življenje

Industrijski razvijene zemlje sele prljave tehnologije u zemlje u razvoju, nastojeći pri tome zaštititi vlastitu kvalitetu življenja i visoki standard. Siromašne zemlje, međutim, izložene su ubrzanom uništavanju okoliša.

Prema najnovijim studijama UN-a, zagađenost okoliša u El Salvadoru, na primjer, poprimilo je katastrofalne razmjere. Tamo je čovjek uništio već 90 posto svekolike vegetacije. Rijeke su zagađene pesticidima i drugim otrovima, a dvije trećine plodnog tla uništeno je erozijom. Još samo dva posto šuma uspjelo je zadržati svoju prvobitnu kvalitetu. Većina tamošnjeg stanovništva uzima vodu za piće iz zagađenih rijeka, na koje je priključena kanalizacija. A sve to El Salvador “zahvaljuje” potpuno promašenim programima razvoja koji idu na štetu čovjekova prirodna okoliša. Umjesto da ti programi unaprijede život u toj zemlji, oni će ga učiniti nepodnošljivim za nekih pet milijuna stanovnika te zemlje.

SVAKOG DANA…

Rađa se oko 230.000 ljudi!

Umire 25.000 ljudi zbog pomanjkanja ili zagađenosti vode!

Proizvodi se oko 10 tona radioaktivnog otpada!

Izumire pet biljnih i životinjskih vrsta!

Na sjevernu polutku Zemlje padne oko 250.000 tona sumporne kiseline!

Baca se u more oko 60 tona plastičnoh otpada!

Pretvara se 15.000 hektara plodne zemlje u neplodno tlo!

Umire oko 40.000 djece zbog gladi i neishranjenosti!

Potroši se oko 200 milijuna dolara u vojne svrhe!

Otruje se oko 1300 ljudi biljnom hranom koja je zasićena otrovnim kemikalijama. Petero od njih umire!

Otkriva se, samo u SAD, 1500 slučajeva raka!

Uništava se 30.000 hektara tropskih šuma!

Trošimo oko 5000 milijuna litara nafte!

Nestaje oko 7200 tona plodne zemlje djelovanjem vode i vjetra!

U atmosferu šaljemo 17 milijuna tona ugljičnog dioksida!

Podaci: “Global Awareness in Action”, Kanada

Vidovnjaci su sve predvidjeli

Ono što poduzetnici i planeri nisu uočili na vrijeme, vidovnjaci su već davno predvidjeli velike katastrofe. Melanie Mathieu, zvana Velika vidovnjakinja iz La Saletta već davno je upozoravala: “Zbog nepravde i pomanjkanja ljubavi, izrabljivanja svojih najbližih i prirode, zemlja će propadati i izgubiti plodnost. Međutim, ona će ponovno postati blagoslovljenim krilom obilja promijeni li čovjek svoje ponašanje i vrati li se Bogu”.

I doista, izgleda da postoje realni izgledi da čovjek, zajedno sa florom i faunom, ipak preživi iskušenja svog vremena. Naime, prve djelotvorne akcije u zaštiti prirode su u tijeku. Tako, na primjer, Svjetska promatračka organizacija konstatira da brzina rasta svjetskog stanovništva nije dosegla one vrijednosti za koje se očekivalo da će biti aktualne u naše vrijeme. Istina, broj stanovnika u svijetu se ne smanjuje, ali ipak nam je ostalo još malo vremena da sredimo stvari koliko je to u ljudskoj moći.

Najveći prioritet je – voda

Voda je temelj života. Zbog toga je čovjek ne bi smio nikada u potpunosti potrošiti, ili posve zagaditi. Međutim, čovječanstvo je na najboljem putu da upravo učini ono što ne smije. Tankerske velike katastrofe na svjetskim morima su prilično učestale. U mora se baca različiti otpad. Počevši od kućnog smeća, pa do radioaktivnog otpada. Prema pitkoj vodi se odnosimo kao da je imamo previše. Pri tome nas malo zabrinjavaju podaci da je ima sve manje i manje.

Velike katastrofe su i suše su sve češće i jače. Tradicionalna nestašica vode na sjeveru Kine prijeti ljudima i tamošnjem gospodarstvu. Manjak vode – polako, ali sigurno, smanjuje njene rezerve u okolici Pekinga. Theng Bhutang, iz Ureda za vodu kaže: “Rezerve vode u Pekingu bit će potrošene u sljedećih nekoliko godina ne budemo li tijekom nesnošljivih ljetnih vrućina uveli djelotvorne mjere za smanjenje potrošnje vode”.

Manjak vode na sjeveru Kine procjenjuje se za sljedećih 25 godina na 40 milijardi kubnih metara. Količina kiša se u području Pekinga smanjila za 60 do 90 posto. Čak 80 milijuna seljaka je ugroženo zbog manjka vode, a ona im je nužna za život, za uzgoj usjeva i stoke. S druge strane, javljaju se iznenadne poplave koje unište sve ono što su uspjeli uzgojiti, usprkos nepovoljnom vremenu.

Voda

Klimatske (ne)prilike sile Kineze na štednju vode. Samo zbog loših sanitarnih instalacija u toaletima, Kina godišnje gubi 200 milijuna kubnih metara vode, upozorava Theng Bhutang.

Nažalost, Kina nije usamljen primjer. Na planetu Zemlji postoji oko 1400 milijuna kubnih metara vode. Od te količine, 97 posto otpada na slanu, a svega tri posto na slatku vodu. Ledene polarne kape i ledenjaci sadrže oko 77 posto od ukupnih količina pitke vode. Ostatak se nalazi ispod površine. Količina vode vidljive na površinama rijeka i jezera iznosi tek 0,33 posto od ukupnih količina slatke vode.

Ove brojke jasno pokazuju da je pitka voda najveće blago našeg planeta, a da je svakim danom ima sve manje, jer su uz ostalo, i potrebe veće.

U SAD, na primjer, razina podzemnih voda se svake godine smanjuje za 46 centimetara, a u nekim područjima čak i za tri metra.

Zagađenje

U Indiji svake minute umre troje djece mlađe od pet godina zbog – proljeva koji je izazvan zagađenom vodom. U toj je zemlji zagađeno više od dvije trećine ukupnih količina vode. Čak 98 posto otpadnih voda u Kini dolijeva se u rijeke, potoke i jezera. Slična je situacija i u nerazvijenim zemljama. Zbog nestašice ili zagađenosti vode, dnevno u svijetu umire oko 25.000 ljudi. Oko 1,2 milijarde ljudi na planetu Zemlji pije nečistu vodu, a samo 29 posto svjetskog stanovništva raspolaže s dovoljnim količinama čiste, pitke vode. U SAD postoji najmanje 33 grada u kojima voda više nije za piće.

Prema proračunima Programa za okoliš UN-a, broj ljudi koji neće imati dovoljno pitke vode porast će u sljedećih pet godina za – 100 milijuna, a onih, koji neće raspolagati nikakvim sanitarnim uređajima, porast će za 400 milijuna. Prema proračunima, troškovi zbrinjavanja pitkom vodom svih ljudi na planetu dosežu astronomske vrijednosti. U te svrhe moralo bi se u jednom desetljeću uložiti između 300 i 600 milijardi dolara.

Vidovnjak

Vidovnjak Looking Horse iz indijanskog plemena Lakota, o tom problemu govori sljedeće:

“U našim se prastarim predajama govori da se približavaju velike katastrofe kad će drveće početi umirati od krošnje prema korijenu. A to se upravo u naše vrijeme dešava. Nadalje, predaja govori da će doći vrijeme kada sjeme više neće klijati, kad vrtovi više neće cvjetati, kad čovjek više neće smjeti piti vodu…”

Jedan od najpoznatijih bavarskih vidovnjaka Sepp Wuddy, Sluga iz Frischwunkela, govori slično:

“Imat ćeš jelo, ali ga nećeš smjeti jesti, jer je ono smrt. Imat ćeš vodu, ali je nećeš smjeti piti, jer je ona tvoja smrt. Iz Ossera će doći jedan izvor. Iz njega ćeš smjeti piti vodu”.

Jako je neobično i gotovo nezamislivo da bi običan seljački sluga u 19. stoljeću kakav je bio Wuddy, znao da ljudi jednom neće smjeti piti vodu iz rijeka, potoka i izvora, jer ona donosi smrt. Zbog toga su ta proročanstva još strašnija. Naime, za bavarskog seljačkog slugu je u 19. stoljeću nezamislivo da bi umirale šume, da izvori više ne bi davali pitku vodu.

Glavni zagađivač podzemnih voda su razna kemijska sredstva za borbu protiv najrazličitijih štetočina, zatim radioaktivni otpad, otrovne supstance, teški metali, nafta i ostala goriva što sadrže ugljikovodike. U Njemačkoj, 50.000 tona otrovnog otpada ugrožava kvalitetu podzemnih voda.

Kisele kiše donose nevolje

U naše vrijeme značajan izvor zagađenja podzemnih voda su tzv. kisele kiše. One sadrže solnu i sumpornu kiselinu, što ih ispuštaju razna industrijska postrojenja. U Skandinaviji je opasnost od kiselih kiša, čini se barem tako, najjače izražena. Naime, uslijed nje, vode u nekim krajevima su toliko kisele da je zabranjeno njihovo korištenje. Kisele kiše su znatno oštetile kvalitetu vode u 20.000 jezera u Švedskoj. U 9000 jezera uopće više ne žive ribe. U susjednoj Norveškoj, 80 posto vodenih tokova je mrtvo, ili je život u njima ozbiljno ugrožen. Na sjeveru SAD-a kiše su kiselije od obične vode za milijun puta!

Uslijed kiselih kiša povećava se kiselost vodotokova u tolikoj mjeri da je u njima nemoguć, ili je ozbiljno ugrožen život riba. U Škotskoj je na taj način ugrožen život u 50 jezera, a u Kanadi više od 70.000. U kiselim kišama nalaze se i dušični oksidi. Oni potiču razvoj algi u morima. Ovaj fenomen “crveno obojenih voda” postao je svjetski problem. Prejako razmnožavanje algi oduzima vodi kisik i na taj je način ugrožen ostali biljni i životinjski svijet u moru. Rast takvih algi u Sjevernom moru uništio je sav ostali život u tom području do 15 metara dubine.

Armagedon

Isto je tako zastrašujuće čitanje biblijskih tekstova, osobito Otkrivenja, u kojem Ivan opisuje bitku kod Armagedona. Na zapovjed snažnog glasa iz hrama, na Zemlju se izlijeva sedam posuda Božjeg gnjeva:

“Drugi je anđeo izlio svoju posudu u more: Nastala je krv kao od nekog mrtvaca, a sve živo u moru je umrlo.

Treći izli svoju posudu na rijeke i na izvore vode i oni postadoše krv.”

Ne samo da su zagađene podzemne, nego su isto tako u lošem stanju i nadzemne vode. Rijeke u Južnoj Americi, kao Bogota u Kolumbiji, toliko su zagađene teškim metalima, raznim kemikalijama, otpadom, živom, bakrom, arsenom i drugim otrovnim tvarima, da se one dovode u izravnu vezu s porastom broja oboljenja od raka.

Najopasnije je, međutim zagađivanje mora. Meso tune u Sredozemlju, pa i u ostalim morima, sadrži stotinu puta više žive od količine što se nalazi u vodi u kojoj žive. Morske životinje, dakle, postaju skladišta najrazličitijih otrova, a s kojima je čovjek zagadio vodu. U tome prednjače školjke. U njima su pronađene visoke koncentracije olova, kadmija, cinka, bakra i ugljikovodika.

Najveći zagađivači

Industrija i turizam su najveći zagađivači mora.

Najpoznatija i najopasnija zagađivanja mora nastaju ipak uslijed tankerskih nesreća. Kad se iz njih izliju ogromne količine nafte u more, umire svaki ekosustav. Nesreće tankera “Exxon Valdez” na obalama Aljaske izazvala je svjetsku pozornost krajem 80-ih godina.

U more je tom prilikom isteklo 40 milijuna litara nafte. Pri tome je bila opustošena obala u dužini od 2000 km. Umrlo je 33.000 ptica, više od 100 morskih orlova i bezbroj riba. Mjesecima je radilo 12.000 ljudi da bi ublažili posljedice nesreće i da bi, koliko je to bilo moguće, pokupili preostalu naftu. U tu akciju čišćenja utrošeno je 1,3 milijarde dolara. Štete koje je izazvala ta nesreća, zapravo se ne mogu izraziti novcem.

Velike tankerske nesreće uslijedile su sljedećih godina. Tri najteže velike katastrofe dogodile su se u siječnju 1993. Velika katastrofa kod Shetlanda dogodila se 5., pred baltičkim Talinom 16. i pred Sumatrom 21. siječnja. U sva tri slučaja nafta je prekrila obalna prostranstva, uništavajući sve živo pred sobom.

Možda će vas zanimati i ovo: