Biografija Rade Šerbedžije – Biografije poznatih

Biografija Rade Šerbedžije - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Rade Šerbedžije, poznatog hrvatskog glumca. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Charlesa Bukowskog” ili “Charles Bukowski” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o pametnim ženama.

Kratka biografija Rade Šerbedžije

Rade Šerbedžija je rođen 27. srpnja 1946. godine u Buniću kod Korenice (Hrvatska). 1969. godine je završio Akademijiu za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Nedugo nakon toga je počeo djelovati u zagrebačkome Dramskom kazalištu “Gavella”, te u HNK u Zagrebu. Za glumu je jako nadaren, te je s lakoćom izvodio i tjelesno najteže scene. U raznim je žanrovima je glumio negativne i pozitivne likove. Dobitnik je mnogih priznanja za izvrsnu glumu. 1967. godine izvrsno glumi kao sporedni glumac u filmu Krste Papića “Iluzija”, a prvu glavnu ulogu dobija 1968. godine u filmu “Gravitacija”.

Nadalje, sve češće glumi glavne uloge do bivajući sve veću popularnost i ulazi u krug najboljih glumaca bivše Jugoslavije – u filmovima raznih žanrova. 1986. godine s dvije uloge u filmovima dobija titulu najuspješnijeg glumca na pulskom festivalu: revolucionara u filmu “Večernja zvona” Lordana Zafranovića i radnika ogorčenog siromaštvo životnim u filmu “San o ruži” Zorana Tadića. Postiže veliki uspjeh glumeći i na televiziji, u TV-serijama: U registraturi, Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz).

Odlazak iz Hrvatske

1991. godine je otišao u Srbiju gdje igrao glavnu ulogu u filmu “Dezerter” Živojina Pavlovića. Film je sniman u Beogradu a dovršen je 1992. godine. U tom filmu se mogu vidjeti i snimci razrušenoga hrvatskoga grada Vukovara. Dok su se vodile borbe u Vukovaru između hrvatskih branitelja i agresorske JNA, režiser filma Pavlović je poslao snimatelja, za potrebe završnih scena filma, kako bi zabilježio teške posljedice djelovanja JNA.

1992. godine s obitelji odlazi iz Srbije u Sloveniju, te onda u Londonu i SAD. Uspjeh u stranim filmskim vodama ostvario je u filmu “Hanin rat” te u filmu “Prije kiše Milče Mančevskoga”. 1996. godine Rade Šerbedžija glumi oca izbjeglice u filmu “Belma” te u novozelandskome filmu “Ne znam engleski”. Potom je glumio u hollywoodskim filmovima “Svemirski kauboji”, “Nemoguća misija”, “Zdrpi i briši” i drugim. Glumi s drugim velikim glumcima kao što su Vanessa Redgrave, Phillip Noyce ili Tom Cruise. Radio je i sa slavnim Stanleyom Kubrickom te Clintom Eastwoodom.

Kratka biografija Rade Šerbedžije – povratak u Hrvatsku

2010. godine se vraća u Hrvatsku i odlučuje živjeti u Rijeci. U Rijeci je osmislio i pokrenuo poslijediplomski studij glume, kao dvogodišnji program namijenjen stručnom usavršavanju u polju glume, medija i kulture. Od jeseni 2011. godine Rade Šerbedžija na njemu i predaje.

Privatni život

Rade Šerbedžija je u drugom braku s redateljicom Lenkom Udovički, s kojom ima kćeri Ninu, Milicu Almu i Vanju. Iz prvoga braka s koreografkinjom i plesnom pedagoginjom Ivankom Cerovac ima kćer Luciju i sina Danila.

KOMENTIRAJTE RADU ŠERBEDŽIJU

Možda će vas zanimati i ovo: