Zašto su pametne žene glupe kad su muškarci u pitanju: U zamci emocionalne ovisnosti

Zašto su pametne žene glupe kad su muškarci u pitanju: U zamci emocionalne ovisnosti
Ne dopustite da romantična ljubav od vas učini ovisnika!

Romantika je poput droge koja ženama pomaže zaboraviti probleme kao što su starenje, financijski škripac, zahtjevna djeca ili nerazuman šef. Poput svake droge, i ova izaziva snažnu ovisnost i zamagljuje um konzumentice!

Uspješna ste poslovna žena, sposobna organizatorica, odana prijateljica koja dijeli zlata vrijedne savjete, zmaj za volanom, vrhunska domaćica, financijski čarobnjak, nadasve inteligentna osoba? Ma koliko njihove male sive stanice dobro radile, većina žena pada na životnom testu koji se zove – muškarci! Zbog čega biramo neprikladne, opasne, riječju pogrešne frajere? Američki psiholozi specijalizirani za brak i obitelj nedavno su se pozabavili ovom kompleksnom problematikom. Evo što su dokučili:

Romantična iluzija

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se žene ponašaju iracionalno u odnosima s muškarcima jest njihova vjera u romantiku. Poput droge, ona im pomaže zaboraviti probleme kao što su starenje, financijski škripac, zahtjevna djeca ili nerazuman šef. A poput svake droge, i ova izaziva snažnu ovisnost i zamagljuje um konzumentice. Psiholozi naglašavaju da je potreba za romantikom prirodna, ali i to da ona ne bi trebala biti primarni cilj dugoročne veze. Mnogo važnije stavke su stabilnost, stvaranje doma i obitelji te osjećaj sigurnosti i zadovoljstva kad dođete kući.

Zanemarivanje opreza

Žene koje za partnere biraju neprikladne ili čak opasne muškarce bacile su oprez u vjetar. Unatoč svim znakovima upozorenja, dopustile su da ih ponesu romantični osjećaji. Motivi su krivi: one su u potrazi za nekim tko će im pružiti vezu iz bajke ili, ako su bile povrijeđene u prijašnjim vezama, nekoga tko će im iscijeliti rane. To se, dakako, nikad ne događa. Vidanje rana? To morate učiniti same ili uz pomoć psihijatra!

Bajke za velike djevojčice

Pogreške koje žene čine, psiholozi su na metaforičkoj razini usporedili sa situacijama iz popularnih bajki. Poanta Pepeljuge je jasna: ako nađeš dobro ‘potkoženog’ princa, svi tvoji problemi bit će stvar prošlosti. Matovilka je raspustila kosu – očita seksualna konotacija – i pasivno čeka da je princ izbavi iz tornja. Trnoružica je pak metafora za žene koje ‘prespavaju’ život tješeći se lijekovima, hranom ili televizijom, sve dok se ne pojavi pravi muškarac i probudi ih. Tu je i Wendy, koji usvaja izgubljene dječake, misleći da im može biti poput majke i odgojiti ih u prikladne partnere. Trebaju li vam doista takve bajke?

NE PROPUSTI  Mikrodermoabrazija je učinkovit tretman protiv bora

Vjera u moć ljubavi

‘Ljubav pobjeđuje sve!’ lekcija je koju žene usvajaju još u vrtiću. Iz toga proizlazi uvjerenje, pogrešno koliko i rašireno, da ljubavlju možete mijenjati čovjeka. On je škrt, neuredan, a prepričavanje lovačkih priča uz pivo jedino je u čemu je doista dobar … To je, lažete same sebi, samo ‘faza’; stvari će se stubokom promijeniti kad mu na prst nataknete burmu … Trebamo li vam zbilja objašnjavati nelogičnost ove pretpostavke?

Manipulacija seksom

Žene često brkaju seksualnu moć s osobnom snagom. Nakon što zavedu muškarca, uvjerene su da je ovaj prešao u njihovo trajno vlasništvo. A on, nevaljalac, nestao u vidu lastina repa čim je utažio urođenu lovačku potrebu. Ona je dobila svoju dozu romantike u tom periodu lova, ali kad je on ostavi na suhome jer je nestalo seksualnog uzbuđenja, ona je zbunjena i osamljena, a samopouzdanje joj se srozalo na niske grane. Zvuči poznato?

Majčinski instinkt

Čak i kad znaju da netko nije najbolji odabir za njih, žene oklijevaju prekinuti vezu. Krivac za to jest urođena im brižnost. Žene su po genetskom ustroju programirane da partnerima daju šansu i imaju povjerenja u njih, čak i kad ovi to ne zaslužuju – poput majki koje pronalaze izgovore za svoju nevaljalu djecu. Neke žene ne shvaćaju da biti potreban nekome i biti voljen nije isto.

Strah od samoće

Žene se boje samoće više nego muškarci. Razlog nije teško dokučiti: stoljećima su bile financijski ovisne i programirane da vjeruju kako je njihova vrijednost kao ljudskih bića u izravnoj povezanosti s time da imaju muškarca koji brine o njima. To još možemo vidjeti u velikim svjetskim religijama, ali i u medijima. Kad žena nema muškarca uz sebe ona, ali i većina drugih ljudi, to tumači kao znak da nije uspjela dokazati svoju vrijednost. Iako bi logično bilo smatrati ih snažnima – jer im nitko ne treba za dokazivanje osobne vrijednosti!

NE PROPUSTI  Zdravlje bitno ovisi o životnoj okolici

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)