Biografija Roberta De Nira – Biografije poznatih

Biografija Roberta De Nira - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Roberta De Nira, poznatog američkog filmskog glumca. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Nikole Tesle” ili “Nikola Tesla” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o dobrom snu.

Kratka biografija Roberta De Nira

Robert De Niro je rođen 17. kolovoza 1943. godine u New Yorku (SAD). Otac mu je bio slikar i kipar, a majka slikarica. De Nirovi roditelji su se razveli kad mu je bilo dvije godine. Robert De Niro je odrastao u dijelu Manhattana koji se zove Mala Italija. Zbog svijetle puti, imao je nadimak “Bobby Milk”. Robert De Niro je prvo pohađao školu Little Red School, a kasnije ga je majka upisala u srednju glazbenu i umjetničku školu. Odustaje od školovanja s 13 godina i priključuje se jednoj uličnoj bandi u Maloj Italiji. Upisao je konzervatorij Stella Adler, kao i Actor’s Studio Leeja Strasberga.

Rana karijera u filmu

1963. godine nastupa u svojoj prvoj filmskoj ulozi, u filmu Briana De Palme “The Wedding Party”. 1965. godine bio je statist u francuskom filmu “Tri sobe na Manhattanu”. Službeni filmski debi je ostvario 1968. godine u De Palminu filmu “Pozdravi”. 1970. godine je glumio u filmu “Zdravo, mama!”. 1973. Pozornost privlači ulogom u filmu Bang the Drum Slowly. Iste te godine započinje svoju suradnju s Martinom Scorseseom, nastupivši kao sitni mafijaš “Johnny Boy” u filmu “Ulice zla”. 1974. je Robert De Niro nastupio kao mladi Vito Corleone u filmu “Kum II” redatelja Francisa Forda Coppole. Dobio je Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Nastavio uspješnu suradnju sa Scorseseom u filmovima: “Taksist” (1976.), “New York, New York” (1977.), “Razjareni bik” (1980.), “Kralj komedije” (1983.), “Dobri momci” (1990.), “Rt straha” (1991.) i “Casino” (1995.). 1976. glumi u epskom filmu Bernarda Bertoluccija, “Dvadeseto stoljeće”. To je biografska priča smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata. 1978. godine je glumio u filmu “Lovac na jelene”. Uloga u tom filmu mu je donijels nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

Biografija Roberta De Nira – Kasnija karijera u filmu

Osim mafijaških uloga, Robert De Niro je od početka osamdesetih imao nekoliko komičarskih uloga. Postigao je uspjeh s filmovima “Brazil” (1985.), akcijskim komedijama “Ponoćna utrka” (1988.), “Showtime” (2002.), “Analiziraj ovo” (1999.), “Analiziraj ono” (2002.), “Dozvola za brak” i “Dozvola za Fockere” (2004.).

1995. je glumio u filmu “Vrućina” Michaela Manna, zajedno s Al Pacinom. 1997. godine je sa Sylvesterom Stalloneom glumio u policijskoj drami “Cop Land”. Radi obaveza na filmu “Dobri pastir” odbio je ulogu u filmu “Pokojni”.

Robert De Niro i Marlon Brando su jedini glumci koji su osvojili Oscara za glumu istog lika. Marlon Brando je dobio Oscara za glumu starijeg Don Vita Corleonea u filmu “Kum”, dok je Robert De Niro kasnije osvojio istu nagradu za ulogu mlađeg Vita Corleonea u filmu “Kumu II”. Robert De Niro se prijavio na audiciju za ulogu Sonnyja za film “Kumu I”, ali je tu ulogu dobio James Caan.

KOMENTIRAJTE ROBERTA DE NIRA

Možda će vas zanimati i ovo: